17:52:01 26.04.2024
Stiri

R. Moldova // Nașterea acasă: nebunie sau bărbăție?

Reportaj 16.02.2014 11:00 Vizualizări3826 Autor: Tatiana Scutaru


R. Moldova // Nașterea acasă: nebunie sau bărbăție? Sursa: copilul.ro

Alegere // Sute de femei din R. Moldova refuză să nască în mod tradițional, la maternitate, și aleg să se întoarcă la practicile bunicii: își aduc pe lume odraslele acasă, în apă

Chiar dacă medicina evoluează și în fiecare zi apar noi tehnologii în domeniul ginecologiei și obstetricii, multe gravide nu merg pe mâna medicilor atunci când bebelușul din burtă „bate la ușă”. Statisticile neformale arată că, anual, câte 20-30 de viitoare mame apelează la metodele mai tradiționale de a naște. Într-o cadă sau în bazin, alături de o moașă experimentată, acestea spun că trec prin chinurile facerii mai ușor. Cât de legală este însă această practică și ce riscuri aduce o naștere făcută departe de spital?

A născut acasă, în cadă

Maria (nume modificat – n.r.) este una dintre cele câteva zeci de femei care au ales să nască acasă. Alături i-a fost soțul și moașa, angajată special pentru ea. Pe ambii copii i-a adus pe lume în acest mod, unul în 2009, iar altul anul trecut. Își amintește că i-a fost greu, dar nu imposibil. Maria spune că a avut mereu o atitudine aparte față de sistemul medical din R. Moldova. De când a ieșit de sub tutela părinților, nu și-a mai pus vaccinuri și nu a mai mers la spital. „Cum am rămas însărcinată, am mers la policlinică să mă pun la evidență, pentru că aveam nevoie de certificatul care confirmă că ies în concediu de maternitate. Totuși, mi-am găsit un medic la care trebuia să nasc în spital, dar de fiecare dată când mergeam la el, mă făcea să mă simt bolnavă. Eu am fost foarte activă pe parcursul sarcinii, pe lângă serviciu mergeam la yoga, citeam foarte mult. Gândul de a naște acasă a apărut mai demult”, povestește Maria.

Nimeni nu știa unde a născut

Femeia își amintește că la prima sarcină, când era gravidă în șapte luni, ginecologul a avertizat-o că există pericol de avort spontan. „După ultima vizită, medicul m-a făcut să plâng. Ba că burta e mare, ba că-i laie, ba că-i bălaie… și am decis să nu mai merg la ei. Am găsit telefonul unei moașe și așa a început tot”, povestește mama a doi copii. La început, soțul acesteia era împotriva unei nașteri acasă. Se temea să nu se întâmple ceva grav, iar vina să nu cadă pe umerii părinților. Își „pregătea” soțul de când era gravidă în șapte luni. S-a documentat bine: a mers la o familie care practicase nașterea acasă și aceștia și-au împărtășit experiența cu ea. „Am născut tare bine, conștient, emoționant, responsabil”, afirmă Maria. Nu știa nimeni că a născut acasă, iar când au aflat – toți credeau că s-a dat într-o sectă.

Sarcina, ceva firesc

„Sarcina și nașterea sunt ceva firesc, nu sunt o boală. Bunica mea îmi povestea cum năștea ea: chema o vecină și luau câte 100 de grame de rachiu, după asta năștea. Soacra mea credea că nepotul ei este bolnav, până când copilul a început să vorbească”, spune Maria. La a doua naștere a fost mai ușor, toți erau pregătiți, inclusiv buneii. „A doua naștere a fost mult mai conștientă pentru mine. Medicul de la policlinică știa, a reacționat pozitiv. E foarte bine să știi ce ți se întâmplă, să relaționezi cu copilul în timpul nașterii, să fii responsabilă. E dureros, dar dacă știi cum să reacționezi la durere, dacă știi pentru ce este ea, dacă știi cum să respiri, este acceptabil. A fost o experiență frumoasă, fără traume după asta”, își amintește Maria. Nu a avut dificultăți atunci când și-a înregistrat copilul. „Dacă se înregistrează timp de 10 zile așa cum spune legea, e bine. Ba chiar la a doua naștere era același personal ca și la primul și au fost foarte drăguți cu noi. Am luat copilul și am mers cu el la Spitalul nr. 1, le-am spus că am născut, ei m-au verificat pe mine, apoi copilul și atât”, conchide mama.

Moașa cu experiență de 23 de ani

Cu femeia care a ajutat peste 200 de femei să nască singure acasă, doamna Ala Kaplun, a născut Maria și alte câteva zeci de gravide. Moașa locuiește la Tiraspol, însă a ajutat femei din R. Moldova, Ucraina, Rusia și chiar din Arabia Saudită să nască acasă. Nu își face publicitate și spune că gravidele vin singure, nu le caută ea. „Femeile care nasc acasă trebuie să vrea asta, să simtă că așa trebuie, să fie foarte bine pregătite”, spune Ala Kaplun. Are, la rândul ei, cinci copii și trei nepoți. Ultimul copil l-a născut acasă, în apă, și spune că experiența nu se compară cu celelalte patru la capitolul avantaje.

Sistemul medical o condamnă

„La maternitate, tu ești pur și simplu o oaie dintr-o turmă mare, care trebuie deservită. Eu, de exemplu, acasă nu am nici măcar verde de briliant, numai apă oxigenată, ca să tratez locul”, afirmă Ala Kaplun. În comparație cu maternitatea, nașterea acasă aduce mult mai multe beneficii, însă trebuie făcută cu multă atenție. „Eu lucrez cu gravidele, ele citesc mult, facem gimnastică, se alimentează corect, sunt conștiente de faptul că vor naște”, spune moașa. Totuși, femeia recunoaște că e condamnată de multă lume în orașul ei natal, Tiraspol. „Pentru maternitatea de aici sunt ca o cârpă roșie, scuturată în fața unui taur. Noi trăim într-un sistem medical în care cine e contra lui și nu i se conformează, e dușman. Dar eu m-am smerit”, concluzionează moașa.

Medicii, înfuriați pe mamele „nebune”

De cealaltă parte, medicii ginecologi sunt de-a dreptul supărați pe mamele care refuză să le ceară ajutorul și spun despre ele că nu au minte. „Nici nu vă puteți închipui ce risc major există! Ele își riscă și viața lor, și viața bebelușului! Într-o clinică, dacă se întâmplă ceva grav, medicul de îndată se implică și rezolvă situația, însă acasă cine le ajută? Moașele nu au cunoștințele și inteligența medicilor, ele doar „prind” capul bebelușului atunci când el se naște – atât. Restul, medicul decide”, crede medicul Maria Zazulinski. „Aceste femei nu gândesc. Pentru că în 99% din cazuri sunt complicații la naștere. Acasă cine o să le ajute? Moașa asta, care nu are studii?”, întreabă retoric ginecologul. Medicul mai spune că a avut o pacientă care a născut acasă, în mare taină, iar ulterior a venit la spital să-și înregistreze copilul. „Dar noi, medicii, de unde să știm că e anume copilul ei? Ceea ce a născut ea se numește o ființă nelegală”, susține dur specialistul.

Practica internațională bate teoria

În Olanda, 40% din nașteri au loc acasă. Doctorii intervin doar în cazul unor complicații. Olandezele pot alege dacă nasc la spital sau acasă, în cazul din urmă acestea trebuie să aibăkraampakket, adică setul care conține tot ce e necesar pentru nașterea acasă, asistată de moașă. De asemenea, medicamentele antidurere se oferă doar în cazul în care pot apărea complicații, iar cezariana este o metodă de naștere nu tocmai acceptată la nivel național.

Timp de șapte zile, o asistentă maternală vine acasă la proaspăta mama, oferă îngrijiri medicale pentru ea și bebeluș, ba chiar face și curat, pregătește mâncare și instruiește ambii părinți despre cum să îngrijească copilul.Tot asistenta pregătește gustări tradiționale pentru musafiri. Totul este acoperit de asigurarea de sănătate plătită la stat.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md