MTIC vrea impozite de trei ori MAI MICI pentru rezidenții parcurilor IT


Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a propus astăzi, în cadrul conferinței internaționale în domeniul tehnologiilor informaționale, introducerea impozitului unic, de 12%, pentru rezidenții parcurilor din industria tehnologiei informației, de circa trei ori mai mic decât al altor companii.
Pavel Filip a prezentat, în premieră, în cadrul conferinței internaționale „Moldova ICT Summit 2014”, Pachetul de acțiuni privind creșterea competitivității sectorului IT. Prevederile se axează pe facilitarea fiscală a companiilor din domeniu prin introducerea impozitului unic. În urma unui studiu realizat de consultanți din România, s-a estimat că valoarea oportună a acestui impozit ar fi de 11,2-12,2% din venituri. „Competitivitatea este importantă pentru a dezvolta acest sector, iar noi așteptăm că acest impozit să fie chiar mai mic de 10% din cifra de afaceri”, a declarat Pavel Filip.
Experții internaționali spun că doar astfel va putea crește competitivitatea sectorului, având în vedere că pe plan internațional companiile IT beneficiază de scutiri de impozite și taxe. De exemplu, în Georgia, întreprinderile din domeniul tehnologiilor informaționale sunt scutite de impozitul pe venit, dar și de TVA și taxe la exportul acestor produse. „În România s-a trecut de la companii la persoane, inginerii în software fiind scutiți de impozitul pe venit. Această cotă a impozitului trebuie menținută cel puțin șapte ani, pentru ca să fie simțite efectele și să crească sumele direcționate spre Bugetul de Stat”, a declarat Ionuț Simion, reprezentantul companiei „PricewaterhouseCoopers”, care a efectuat studiul la comanda MTIC.
Potrivit analizei, Bugetul de Stat va pierde în urma introducerii impozitului unic peste 11,1 milioane de lei, venituri care vor fi direcționate spre companii pentru dezvoltare. În opinia experților, statul va avea de câștigat în timp din creșterea cifrei de afaceri a companiilor, care va duce la sporirea valorii impozitului achitat la Buget.
Studiul „Paying taxes 2014” arată că un agent economic achită impozite și taxe la stat în sumă de 40,4%. Ponderea contribuției sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor a constituit în ultimii ani 8-10%.









































































