05:24:53 20.10.2020
 
Stiri

Moody's menține perspective STABILE pentru R. Moldova: „Este un indiciu pentru investitori că în țară sunt condiții stabile pentru dezvoltarea afacerilor”

Economie 05.11.2018 14:40 Vizualizări865 Autor: Ziarul National


Moody's menține perspective STABILE pentru R. Moldova: „Este un indiciu pentru investitori că în țară sunt condiții stabile pentru dezvoltarea afacerilor”

Moody's Investors Service a confirmat ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală al R. Moldova la „B3” şi a menţinut perspectiva la nivelul „stabil”, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară, informează Moldpres.

Potrivit sursei, decizia vine în urma creşterii economice solide, a unei datorii guvernamentale moderate, a îmbunătăţirii capacităţii instituţionale, pe fondul dificultăţilor de guvernare şi al predictibilităţii politice reduse, a riscurilor politice moderate şi a diminuării riscurilor din sectorul bancar.

Moody's apreciază că ratingul pe termen lung pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în valută rămâne neschimbat, la „B2” şi, respectiv, „Caa1”, în timp ce calificativul pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în monedă locală se menţine la „B2”.

Decizia de confirmare a calificativelor „B3” echilibrează provocările la adresa ratingului de credit al R. Moldova, care includ nivelul scăzut al PIB-ului per capita, fundamentele economice şi de export reduse şi soliditatea instituţională limitată, faţă de datoria guvernamentală moderată şi progresele înregistrate în programul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea rezolvării vulnerabilităţilor din sectorul bancar.

Directorul Economiei de Piață, Roman Chircă, a explicat că decizia Moody's confirmă stabilitatea creditară a R. Moldova și este un semnal bun pentru investitori. „R. Moldova este una dintre puținele țări din regiune cu rating pe termen lung B3, cu perspectivă stabilă. Este un indiciu pentru investitori că în țară sunt condiții stabile pentru dezvoltarea afacerilor, fără riscuri majore”, a spus expertul, citat de timpul.md.

Ultima decizie, din 2 noiembrie 2018, a Agenției de evaluare financiară Moody's vine după îmbunătățirea, la 13 ianuarie 2017, a perspectivei ratingului B3 de țară al Republicii Moldova de la negativă la stabilă. Moody's menționa atunci că a revizuit ratingul ca urmare a „reducerii riscurilor de finanțare guvernamentală” după semnarea Acordului cu FMI, „care a declanșat finanțarea multilaterală și bilaterală suplimentară”, precum și „adoptării noului cadru de reglementare bancară menită să consolideze guvernanța sistemului bancar”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Serafim 05.11.2018 15:33

Pentru aimbunatați ar putea duce la o îmbunătăţire a calificativului Republicii Moldova, este necesar ca sa fie rezolvate impedimentelor structurale – cum ar fi mediul economic slab şi lipsa forţei de muncă.

Vasile 05.11.2018 17:09

Toate aceste se datorează faptului că s-au făcut modificări și progrese în sistemul bancar făcute de Guvernul Filip care acum au dat rezultate pentru Moldova și pentru valuta noastră iar investitori prin încredere în condiții bune pentru o afacere

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine îl salvează pe ...

16.10.2020 08:58 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov

12.10.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine mai are nevoie ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md