13:46:01 19.04.2024
Stiri

Visuri de la Sorbona

Moldovenii în lume 20.11.2015 09:25 Vizualizări3860 Autor: Mariana Rață
Visuri de la Sorbona
Maria Popescu


CONDIȚII // Basarabenii plecați la studii peste hotare așteaptă schimbări radicale pentru a reveni acasă

Conștienți de potențialul pe care îl au și dezamăgiți de situația de acasă, mii de tineri din R. Moldova aleg, anual, să plece peste hotare. Mai întâi la studii, cu gândul de a reveni acasă, apoi se ambiționează să rămână pentru că în afară, spun ei, au mai multe șanse de a se realiza.

Maria Popescu și Diana Frumosu sunt studente la două universități europene prestigioase. Maria învață Dreptul la Sorbona, Franța, iar Diana și-a început în acest an masterul la Universitatea de la Bologna, Italia. Fetele susțin că sistemul educațional european este total diferit de cel de acasă.

Plagiatul se penalizează dur

Până a ajunge la Universitatea Sorbona, Maria Popescu a studiat Dreptul la Universitatea Lumière Lyon 2.

„Sistemul de învățământ francez, în special cel universitar, este dificil și cu un program încărcat, de aceea numărul de studenți înscriși în anul întâi se înjumătățește până la absolvire.

În Republica Moldova, ca și în Franța, în sistemul de învățământ sunt numeroși profesori de valoare, dar diferența esențială o face sistemul. Aici fiecare student știe că, dacă nu respectă regulile, este penalizat. De exemplu, dacă ești acuzat de plagiat, ți se interzice accesul la învățământul superior pentru o perioadă de cinci ani. Aici lipsesc cu desăvârșire corupția și preferențialismul care sunt atât de răspândite în Republica Moldova.

Profesorii sunt diferiți, dar în general sunt destul de deschiși și dispuși să răspundă la toate întrebările legate de studii și de parcursul studentului”, își descrie Maria experiența de studii din Franța.

Studii și muncă

Și Diana este încântată de sistemul de învățământ universitar din Italia.

„Lucrul pe care îl apreciez cel mai mult în sistemul universitar italian e faptul că frecventarea orelor nu este obligatorie şi nimeni nu îţi cere să îţi motivezi absenţele. Această libertate îţi permite să îţi organizezi timpul mai eficient. Poţi să nu mergi la ore deloc, dar oricum eşti considerat student full-time, atâta timp cât achiţi taxa şi susţii examenele de rând cu cei care frecventează”, susține studenta de la Facultatea de Relații Internaționale de la Universitatea de la Bologna.

Până acum un an, Diana a studiat la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea din Verona. Instituția i-a oferit posibilitatea ca pe perioada studiilor să și muncească în departamentele universității.

„Eu am fost acceptată în oficiul care se ocupă de taxe, burse şi alte beneficii. A fost prima mea experienţă în câmpul muncii. Deşi nu am reuşit să frecventez cursurile în ultimul an de licenţă, am învăţat zeci de lucruri utile alături de nişte oameni minunaţi şi, pe lângă asta, am trecut toate examenele cu note înalte”, spune Diana.

Imboldul de acasă

Atât Maria Popescu, cât și Diana Frumosu și-au luat BAC-ul în R. Moldova.

„În Moldova, am făcut liceul în oraşul Criuleni, acasă, pe malul Nistrului. Când eram la gimnaziu, într-o vacanţă de vară, am frecventat cursuri de italiană oferite de o tânără din Italia care făcea voluntariat la Criuleni. Atunci m-am îndrăgostit de această limbă latină. Recunosc, inițial îmi doream o facultate la Praga, Cehia, dar, din cauza taxelor prea mari, am renunțat și am căutat o bursă în Italia. Până în momentul în care am obţinut declaraţia de valoare de la ambasadă totul mi s-a părut o joacă, iar în ziua în care o aveam în mână mi-am dat seama că, din acest moment, nimic nu va mai fi ca înainte”, își amintește Diana.

Maria a studiat la Liceul „Petre Ștefănucă” din Ialoveni. Tânăra crede că realizările sale din prezent se datorează în mare parte profesorilor de valoare pe care i-a avut acasă.

„Am să revin când voi simți că pot schimba ceva”

Când sunt întrebate despre revenirea acasă, Maria și Diana reacționează diferit.

„Aș vrea să mă întorc, dar într-o societate sănătoasă la propriu și la figurat. Unde cetățenii nu sunt nevoiți să supraviețuiască, dar au condiții de dezvoltare și trai decent. Unde cei care au rezultate bune în domeniul lor de activitate sunt apreciați pe măsură și, dacă ai cel mai bun dosar pentru un concurs/funcție/program, ești sigur că vei câștiga tu, nu interesele altora”, explică Maria condițiile în care își vede revenirea în R. Moldova.

„Am să revin de câte ori voi simți că pot schimba ceva și că nu suntem condamnați să ne revendicăm drepturile”, mai promite ea.

Diana este mai sceptică. „Nu ştiu încă dacă mi-aş dori să mă întorc definitiv în R. Moldova. Lumea din afară îmi oferă sute de oportunităţi pe care acasă nu le am. Sunt sigură, însă, că aş vrea să fac o schimbare şi să ajut Moldova să crească, fie de acasă, fie dintr-o instituţie internaţională. Visul meu mai nou e să ajut copiii din şcolile rurale de la noi din ţară, în mod special copiii din familii defavorizate. Nu intru în prea multe detalii. Sper să prindă viaţă!”, spune Diana.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md