20:25:58 26.04.2024
Stiri

Medicii moldoveni „cuceresc” Portugalia!

Moldovenii în lume 29.05.2015 09:20 Vizualizări6551 Autor: Stela Mihailovici
Medicii moldoveni „cuceresc” Portugalia!
Angela Zgardan este de cinci ani medic de familie


Inițiativă // Migranții moldoveni care muncesc în sistemul medical portughez s-au unit într-o asociație, care va fi înregistrată oficial și va activa ca o organizație nonguvernamentală în Lisabona

Au evadat din sistemul medical din R. Moldova din cauza salariilor mizere pe care le primeau și au ajuns să muncească în cea mai vestică țară europeană. Sunt apreciați ca specialiști și invitați să lucreze în diferite spitale din Portugalia, se integrează perfect în colectivele de muncă, dar nu-și uită colegii de breaslă de acasă.

Pentru a fi cât mai uniți într-o țară străină, medicii moldoveni au decis să înființeze o asociație, care îi va aduna la diverse evenimente organizate de diasporă și îi va determina să participe la proiecte de caritate dezvoltate atât în Portugalia, cât și la baștină.

Asociația Medicilor Moldoveni s-a întrunit pentru prima dată la Lisabona la începutul acestei luni. Inițiatoarea proiectului, Angela Zgardan, care muncește medic de familie într-un centru de sănătate din apropierea capitalei portugheze, nu se aștepta ca la reuniune să participe din start peste 20 de medici, deși recunoaște că foarte mulți conaționali activează în sistemul medical portughez.

Invitați la evenimentele diasporei

„Ideea de a crea asociația mi-a venit atunci când mi-am trimis fiica la tabăra „Dor”, unde se adună copiii migranților. Am întrebat câțiva medici pe care-i cunosc de ce nu-și aduc și ei copiii în tabără și mi-au zis că nu știu de existența ei. Pe de altă parte, aici organizăm des evenimente cu participarea românilor și moldovenilor, concerte cu artiști de acasă și mulți nu vin, pentru că nu știu de eveniment. Când va activa Asociația Medicilor, membrii ei vor fi înștiințați despre toate proiectele. Vom avea o bază de date comună pentru a-i contacta și a le trimite informații”, explică doamna Zgardan ce-și propune să facă asociația.


Soții Zgardan, împreună cu cele două fiice

Consultații medicale gratuite

Specialiștii moldoveni care vor adera la asociație vor fi încurajați să participe și la activități de caritate. Medicii intenționează să găsească un local în care să ofere pe rând consultații pentru moldovenii stabiliți în Portugalia, care nu se află oficial la evidența centrelor medicale sau nu au destui bani pentru a acorda atenția cuvenită sănătății.

„Moldovenii noștri nu merg la medic cu anii. Au probleme, dar serviciile sunt scumpe și renunță să se adrese la medic. Noi am putea să-i consultăm gratuit și să le dăm sfaturi”, adaugă Angela Zgardan.

Femeia este convinsă că membrii asociației vor găsi timp pentru a-și ajuta conaționalii, chiar dacă sunt foarte solicitați la locul de muncă. „Medicii sunt printre cei mai plătiți angajați din Portugalia, dar oricum este o insuficiență de cadre. Specialiștii moldoveni sunt apreciați aici, pentru că sunt prietenoși și muncitori. Eu, fiind medic de familie, lucrez câte 35 de ore pe săptămână, iar pe zi pot avea 30-40 de pacienți”, spune doamna Zgardan.


Medicul Eugenia Cheptene, în partea stângă a imaginii

Nu a ezitat să adere la asociație

Un alt medic moldovean, Eugenia Cheptene, care lucrează de cinci ani într-un spital din orașul Castelo Branco ne spune că a acceptat din start să facă parte din asociație.

„Vreau să fiu de folos conaționalilor și să-i ajutăm când au nevoie. Vom susține familiile defavorizate care au copii și vom organiza evenimente frumoase. Ne-am gândit să participăm și la acțiuni de caritate la baștină”, spune încântată doamna Cheptene.

Din Angola în Portugalia

Unii așteaptă să vadă primele succese ale asociației și spun că se vor alătura ulterior la proiectele inițiate de instituție.

„Dacă ideea va avea sorți de izbândă, voi fi bucuroasă să contribui cu ceva. În orașul în care locuim sunt mulți medici moldoveni, dar recunosc că nu suntem uniți. Sper ca un asemenea proiect să schimbe lucrurile”, adaugă Viorica Ciochină, care activează medic generalist într-un spital din orașul Aveiro, împreună cu soțul său care este chirurg.



Până a ajunge în Portugalia, medicii au lucrat în spitalul din orașul Ungheni, dar au încercat meseria și departe de casă – în Angola. „După multe neajunsuri la baștină, ne-a surâs șansa să ne rupem din „cercul vicios”. Activam ca medic anesteziolog-reanimatolog și am plecat cu o echipă în Angola, unde am lucrat cinci ani. Dorul de casă, copii și părinți ne-a făcut să ne întoarcem. În 2012, am aflat că Guvernul portughez a luat o decizie prin care diploma moldovenească de medic poate fi echivalată fără prea multe dificultăți și am plecat”, povestește Viorica Ciochină.

Ajutor pentru studii

Totuși, nu este atât de simplu să echivalezi studiile de medic într-o țară străină. Procedura durează câțiva ani. Asociația Medicilor Moldoveni își propune să-i susțină pe specialiștii care vor veni în Portugalia pentru a-și găsi un loc de muncă.

„Eu și soțul meu am câștigat în 2002 burse pentru studii prin intermediul Serviciului de Refugiați. Am început stagii în spital de rând cu studenții de la Medicină și abia peste doi ani am primit echivalența. Am obținut primul post de lucru la periferie. Mă deplasam în fiecare zi la serviciu la 130 de kilometri de casă. Dar am rezistat greutăților”, își amintește Angela Zgardan cum și-a început cariera în Portugalia.

Acum are semnat un contract de muncă cu un centru medical din apropierea Lisabonei și nu ar vrea să plece în altă parte. „Când ne ducem în concediu, colectivul și pacienții mei mă întreabă cu un fel de frică dacă mă întorc”, zâmbește medicul mândru că munca sa este apreciată.

Asociația va fi înregistrată oficial

Medicii intenționează să-și înregistreze asociația oficial în Lisabona, iar Ambasada R. Moldova promite să-i ajute la perfectarea actelor.

„Instituţiile medicale portugheze angajează cu plăcere medici moldoveni, iar ambasadorii străini vor să se trateze la ei. Excelentă carte de vizită a Republicii Moldova! Iată de ce am întâmpinat cu bucurie ideea acestui ambiţios grup de iniţiativă. Eu cunosc cu ce preţ se dobândeşte acest prestigiu: muncă, de zece ori muncă, de multe ori chiar cu sacrificii pentru familie. Asta şi dă un plus de valoare iniţiativei dânşilor de a-şi crea propria ligă. E o acţiune de voluntariat şi e normal să le fim alături”, afirmă Valeriu Turea, ambasadorul în exercițiu al R. Moldova în Portugalia.

După ce au pus bazele asociației, medicii moldoveni urmează să se întrunească într-un număr mult mai mare pe 21 iunie, când portughezii sărbătoresc Ziua Medicului. Atunci vor fi planificate primele activități ale asociației.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md