05:12:23 08.12.2021
Stiri

MITUL premierului Chicu: „Metalferos” NU ar fi o întreprindere profitabilă. Oficialul nu vede o problemă că noul șef al APP este un APROPIAT al lui Dodon și a lansat și un AVERTISMENT: „Știți cine va acoperi PIERDERILE? Fiecare dintre dvs.”

Economie 03.02.2020 10:55 Vizualizări2012 Autor: Ziarul National
MITUL premierului Chicu: „Metalferos” NU ar fi o întreprindere profitabilă. Oficialul nu vede o problemă că noul șef al APP este un APROPIAT al lui Dodon și a lansat și un AVERTISMENT: „Știți cine va acoperi PIERDERILE? Fiecare dintre dvs.”


Prim-ministrul Ion Chicu infirmă faptul că Întreprinderea de Stat „Metaferos” ar fi una profitabilă, menționând că trebuie scoasă cât mai urgent la privatizare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, iar „Metalferos” va înregistra pierderi, atunci acestea vor fi acoperite de cetățenii R. Moldova.

Declarațiile premierului se contrazic cu materialele din dosarul anunțat de procurorii anticorupție la începutul lunii decembrie 2019, când au reținut șapte persoane în dosarul „Metalferos”, acestea fiind acuzate că ar fi cauzat întreprinderii de stat un prejudiciu de aproape 350 de milioane de lei în anii 2015 - 2019.

CITIȚI Dosarul „Metalferos”: 48 de percheziții, inclusiv acasă la Țîmbrovschi, și șapte persoane REȚINUTE. Prejudicii de sute de milioane de lei

„Statul nu trebuie să se ocupe cu colectarea fierului uzat, maculaturii… Ce mai era acolo când eram pionier? Semințe de salcâm… Nu este funcția statului. Nu știu de ce cu toții aveți opinia că „Metalferos” este o întreprindere profitabilă. În 2018, au avut vânzări de 1,4 miliarde de lei, iar profitul înregistrat a fost undeva 20 de milioane de lei. Când împărțiți 20 de milioane la cifra de vânzări, o să vedeți rentabilitatea. Este absolut neesențială – 2%. Asta în condițiile când întreprinderea era monopolistă. Acum, când piața este deja liberalizată, eu nu știu ce poate fi cu „Metalferos”… Dacă în 2018 a fost un profit de 2%, atunci… Eu nu pot veni acum cu mai multe informații, pentru ca să nu afectăm procesul de privatizare. Noi vrem să vindem activul acesta cum trebuie”, a declarat astăzi Ion Chicu, după ședința săptămânală cu președintele Igor Dodon și spicherul Zinaida Greceanîi.

CITIȚI și Guvernul scoate la PRIVATIZARE întreprinderea „Metalferos”: „Cui îi va vinde Dodon compania? Nașului? Fratelui? Lui Cheaika? Socialiștii vor să FURE întreaga companie printr-o privatizare obscură”

Citește și: Dodon explică de ce trebuie PRIVATIZATĂ întreprinderea „Metalferos”, unde nașul său este director financiar: „Ce are statul cu strângerea METALOLOMULUI? Vom crea mecanisme ca următoarea guvernare să nu STOARCĂ din nou bani”

Premierul a avertizat că, în cazul în care Î. S. „Metalferos” nu va fi scoasă la privatizare și în 2020 va înregistra pierderi, atunci acestea vor fi acoperite din banii tuturor: „Statul nu are venituri de la acest activ, are doar dureri de cap. în cazul în care în 2019 – 2020, anii următori, întreprinderea va înregistra pierderi… Știți cine va acoperi pierderile respective? Fiecare dintre dvs. Din impozitele pe care le plătiți. Dacă un activ al statului înregistrează pierderi, atunci acestea trebuie acoperite din buget”.

Citește și: Mutări SUSPECTE la instituția responsabilă de proprietățile publice: Directorul APP, DEMIS în mai puțin de două luni de când a fost prezentat colectivului de către premierul Ion Chicu

Citește și: DECLARAȚIE: „Ideea năstrușnică de a privatiza „Metalferos” are o singură explicație - cineva vrea să elimine o potențială anchetă serioasă a Procuraturii asupra crimelor economice și fraudelor din comerțul cu metale”

Citește și: Dezvăluiri despre noul şef al APP: „Este persoana din prima linie a lui Dodon, care nu crede nici în PSRM și nici în socialism. Soarta lui va fi mai TRISTĂ ca a lui Plahotniuc"

Amintim că oamenii legii au denunțat sustrageri continue a mijloacelor financiare ale S.A. „Metalferos”, printr-o schemă infracțională care viza achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictivă, cu falsificare de documente. În perioada 1 ianuarie 2015 - 1 septembrie 2019, S.A. ,,Metalferos”, a primit prin conturile bancare pentru metale feroase și neferoase peste 2,169 de miliarde de lei de la o altă întreprindere. Ulterior, din suma respectivă au fost transferate plăți aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care sunt și afiliate, la un preț mărit artificial. Diferența de preț a fost însușită și repartizată între membrii grupului criminal, iar restul a fost transmisă colectorilor de metale conform prețului de piață. La acea etapă, suma prejudiciului calculat era de peste 215 milioane de lei.

În cadrul aceleiași intervenții, premierul Chicu a spus că nu vede niciun fel de probleme că noul șef al Agenției Proprietăți Publice (APP), instituția care se va ocupa inclusiv de procesul de privatizare a Î. S. „Metalferos”, este un apropiat al președintelui Igor Dodon.

„Eu nu văd nicio problemă (că Ghenadie Țeperdei a fost avocatul lui Igor Dodon n.r.). Apropo, am aflat despre asta de la un jurnalist. Am efectuat remanieri la APP, pentru că nu mi-a plăcut activitatea acestei agenții importante. Fostul director (Mihail Rusu n.r.) e foarte bun, dar sarcinile care i-au fost puse de către guvern nu au fost îndeplinite. Va trebui în continuare să facem remanieri, le vom face. Că a fost avocat, că circulă zvonurile că e avocat, asta e altceva”, a adăugat Chicu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md