14:40:39 16.06.2019
 
Stiri

MISTERUL celor 12 milioane de lei

Anticorupție 09.06.2014 09:09 Vizualizări3330 Autor: Ziarul National
MISTERUL celor 12 milioane de lei

ANCHETĂ // Conducătorii Federației sindicatelor din agricultură „Agroindsind” riscă un nou dosar penal pentru delapidarea averii străine

Sunt bănuiți că și-au însușit ilegal circa 12 milioane de lei, dar continuă să se afle la conducerea Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”. Președintele instituției, Serghei Bernevec, și adjunctul său, Sergiu Boța, nu au fost suspendați din funcție, deși dosarul penal deschis pe numele lor pentru abuz în serviciu a ajuns pe masa judecătorilor. Mai mulți lideri de sindicate din raioane se plâng că sunt persecutați de cei doi, deoarece insistă să se facă regulă la „Agroindsind”.

Scandalul a pornit de la două scrisori anonime în care se vorbea despre existența unui cont bancar, cu peste 12 milioane de lei, pe care Serghei Bernevec și Sergiu Boța l-ar fi tăinuit, iar banii i-ar fi gestionat în scopuri personale. Banii au fost încasați după lichidarea fondului de investiții „Agroinvestprim”, cândva organizat de Federația Sindicatelor „Agroindsind”.

Ajutor social pentru apartament și împrumut de sute de mii de lei

După apariția scrisorilor anonime, liderii sindicatului din raioanele Ungheni, Sângerei și municipiul Chișinău au cerut explicații celor doi conducători ai „Agroindsind” și au propus comisiei de cenzori să verifice respectivele conturi bancare și modul în care au fost gestionați banii, însă solicitarea a fost respinsă. Ulterior, Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală, fiind identificate mai multe nereguli, însă a rămas neclară soarta „contului secret”. În rechizitoriul tipărit de procurorul Sergiu Catan se spune că Bernevec a beneficiat ilegal, în 2009, de un împrumut de 230 de mii de lei de la instituția pe care o conduce, fără ca decizia să fie aprobată la ședința Biroului executiv al Federației și fără a fi prevăzute aceste cheltuieli în proiectul de buget al „Agroindsind”. Două luni mai târziu, Bernevec a încasat un ajutor social de 220 de mii de lei pentru a-și plăti apartamentul pe care și-l cumpărase prin ipotecă. Nici de această dată nu a fost convocat Biroul executiv pentru a analiza cererea președintelui instituției. Încălcările au fost catalogate de procuror ca „abuz în serviciu”.

Extrageri ilegale din contul bancar al „Agroindsind”

Referitor la contul bancar tăinuit de Bernevec și Boța, omenii legii au stabilit că cei doi au extras sume de peste 2,3 milioane de lei. Banii au fost scoși prin intermediul unor carduri bancare cu care s-a plătit pentru diverse bunuri și servicii atât în R. Moldova, cât și în străinătate, inclusiv pentru câteva servicii turistice. Astfel, au fost cauzate daune în proporții considerabile Federației sindicale. O altă parte din bani a fost direcționată către Sanatoriul „Struguraș” care este în subordinea „Agroindsind”. Instituția a primit aproape 1,6 milioane de lei pentru lucrări de renovare, din nou în lipsa unei decizii a Consiliului general al Federației, care să aprobe transferul banilor. Conducerea sanatoriului a și realizat lucrările de reparație, fără a bănui unele nereguli admise de Serghei Bernevec.

Nemulțumiți de lucrul procurorului

Cu toate că dosarul penal a ajuns pe masa magistraților, sindicaliștii se arată îngrijorați de faptul că acesta nu va avea finalitate. „Cazul nu a fost investigat pe deplin. Contabila nu a fost audiată și chemată ca martor în judecată, nu a fost cerută suspendarea din funcție a lui Bernevec și Boța, astfel cei doi au avut posibilitatea să falsifice sau să distrugă documente contabile importante. A fost investigat doar cum s-au cheltuit două milioane de lei, dar ce s-a întâmplat cu celelalte 10 milioane din acel cont tăinuit de membrii Federației? Am cerut procurorului general să fie revăzut dosarul și transmis unui alt procuror”, ne-a spus președintele Uniunii Teritoriale Sângerei al „Agroindsind”, Tudor Mocanu.

Bernevec și Boța riscă un nou dosar penal

Procurorul Anticorupție Eduard Harujen a confirmat că a primit o petiție scrisă de sindicaliști, dar a direcționat-o către Judecătoria Buiucani, unde este examinat cazul. „Noi nu putem interveni, odată ce dosarul a ajuns pe masa magistraților, dar eu personal nu am văzut motive pentru a-l înlătura pe procurorul Sergiu Catan de la acuzare. În petiția primită sunt invocate circumstanțe noi care nu au fost obiectul cercetării. Am trimis petiția la Centrul Național Anticorupție pentru a stabili dacă există temei pentru inițierea unei noi cauze penale. Răspunsul ar trebui să vină până la sfârșitul lunii curente”, afirmă Harujen.

Persecutați pentru că au cerut explicații

Cei trei președinți din teritoriu ai „Agroindsind”, Daria Bostan de la Chișinău, Rodica Lupu din Ungheni și Tudor Mocanu din Sângerei, se plâng că sunt terorizați de conducerea Federației, după ce au început să caute adevărul. „Este evident că e răfuială. La propunerea lui Bernevec, noi am fost excluși din Biroul executiv al Federației, din comisia ramurală pentru negocieri colective, iar eu am fost înlăturată din Consiliul Sanatoriului „Struguraș”. După 25 de ani de muncă, suntem acuzați de incompetență. Nu știu ce va fi la ședința de judecată din 10 iunie, dar se vede că totul e cumpărat și nu va fi folos. Noi nu vrem ca acei doi să ajungă după gratii. Scopul nostru este să-i facem să întoarcă banii oamenilor”, precizează Daria Bostan. „Vom insista să fie suspendați din funcție, pentru că „Agroindsind” a fost transformat de fapt în SRL „Bernevec” care aduce bani mulți”, adaugă și Tudor Mocanu.

Președintele „Agroindsind”, Serghei Bernevec, nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile, iar adjunctul său, Sergiu Boța, a refuzat să vorbească despre dosarul penal, în schimb a declarat scurt la telefon că nu-i terorizează pe sindicaliști. „Decizia de a-i exclude pe cei trei din Biroul executiv a fost votată de 70 de persoane și nu putem noi să influențăm atâția oameni”, a conchis Boța și a pus receptorul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

13.06.2019 11:53 Nicolae Negru Nicolae Negru, despre declarația lui ...

10.06.2019 11:38 Ziarul National Victor Chirilă: „Regimul a fost înfrâ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md