04:33:53 30.09.2020
 
Stiri

COINCIDENȚE SURPRINZĂTOARE în cazul off-SHOR-urilor implicate în furtul de la BEM

Anticorupție 10.05.2015 10:04 Vizualizări7299 Autor: Mariana Rață
COINCIDENȚE SURPRINZĂTOARE în cazul off-SHOR-urilor implicate în furtul de la BEM


Miliardele de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au ajuns în conturile unei companii care își are sediul alături de firma de la care a împrumutat bani Petru Lucinschi pentru a deveni acționar la Unibank

Cele peste 13,7 miliarde de lei, sustrase în baza unor credite neperformante acordate de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, trebuie căutate în câteva bănci din Riga, Letonia.

Banii au ajuns acolo încă în noiembrie anul trecut, după ce au fost scoși din țară prin intermediul a șapte companii private, create cu doar doi ani în urmă și care au conexiuni directe cu grupul de companii ale lui IlanShor, se arată în raportul „Kroll”, făcut public la începutul acestei săptămâni.

Tot conectate la acest businessman par a fi și firmele care le-au acordat împrumuturi unor personalități din R. Moldova pentru a cumpăra acțiuni la cele trei bănci. Întâmplător sau nu, banii pentru procurarea pachetelor de acțiuni au venit de la aceleași bănci din Letonia, în care au plecat mai târziu miliardele furate.

Sub umbrela lui Shor

Istoria celor 13,7 miliarde de lei, dispărute fără urmă în conturile unor firme off-shore din Letonia, a început încă în anul 2012, susțin experții companiei „Kroll”. Atunci, la Unibank și Banca Socială au început schimbările de acționari. Astfel, la Unibank (UB), au venit 21 de acționari noi, dintre care 12 sunt persoane bine cunoscute în R. Moldova: fostul președinte Petru Lucinschi, fostul șef al Serviciului Vamal Viorel Melnic, tot el administrator al rețelei de magazine duty-free ale lui IlanShor și ex-membru al Comitetului Politic Executiv al Partidului Socialiștilor, exclus în martie curent, președinta Federației de Tenis din Moldova, Marina Tauber, jurnalistul Vladimir Novosadiuc, șeful redacției „RossiaToday” în R. Moldova, dar și șeful pazei de corp a omului de afaceri Gabriel Stati, Aurel Marinescu.

Toate drumurile duc la Edinburgh

Potrivit informațiilor obținute de „Kroll”, toți acești noi acționari de la Unibankau procurat pachete de acțiuni de sub 5%, ceea ce le-a permis să evite necesitatea de a solicita aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. De asemenea, toți noii acționari au împrumutat bani pentru a cumpăra acțiuni.

Chiar dacă, aparent, firmele de la care s-au împrumutat acestea nu au nicio legătură între ele, Ziarul NAȚIONAL a reușit să descopere că aproape toate acestea au fost înregistrate în aceeași localitate din Marea Britanie, Edinburgh, iar unele dintre ele au chiar același cod poștal. Spre exemplu, firma off-shore „Rosslyn Trade LLP” de la care Petru Lucinschi a împrumutat aproape 14 milioane de lei este înregistrată în același oficiu (str. Duke 43, Edinburgh, Marea Britanie – n.r.) ca și firma „Harrogate Consulting LP”, de la care s-au împrumutat noii acționari ai Unibank Rita Țvic, Vladimir Novasadiuc, Olga Bondarciuc.

Petru Lucinschi recunoaște, într-un interviu pentru „Europa Liberă”, că propunerea de a cumpăra acțiunile de la Unibank a venit de la IlanShor pe care îl cunoaște de mulți ani. Potrivit ex-președintelui, tot Shor l-a ajutat să găsească și banii pentru achiziție.

Acționarii se „leapădă” de Shor

La fel, în același oficiu din Edinburgh sunt înregistrate și off-shore-urile „La Costa Trade LLP” și „Fairmac LP” de la care s-au împrumutat Aurel Marinescu, VeaceslavLupov, Viorel Melnic, Tudor Negru și LiliyaPleskachevskaya (impresarul soției luiIlanShor, interpreta Jasmin– n.r.).

Potrivit experților companiei „Kroll”,toți acești noi acționari ai Unibank, la fel ca și noii acționari de la Banca Socială,au acționat în mod concertat în interesele companiilor din grupul IlanShor, care au luat, mai târziu, împrumuturi de miliarde lei de la cele trei bănci.

Atât Petru Lucinschi, cât și Viorel Melnic neagă aceste acuzații.Lucinschi susține că nu a participat niciodată la adunările acționarilor, delegând o persoană. Iar Melnic afirmă că aceste presupuneri ale „Kroll” nu se confirmă.

„Eu îl consiliez pe domnul Shor în afacerile sale cu magazinele duty-free, dar în sectorul bancar nu avem interese comune. Am fost președinte al Consiliului Băncii Sociale până în martie 2014 și am avut multe discuții în cadrul Consiliului cu privire la modul de administrare a profiturilor băncii. Eu am insistat pe păstrarea acestora în bancă. Când am plecat de la șefia Consiliului băncii, Unibank avea o activitate bună. Ce a urmat nu pot să vă spun”, a mai precizat Melnic.

Lovitura fatală

Raportul „Kroll” descrie traseul urmat de banii scoși în baza unor credite neperformante de firmele „Provolirom” SRL, „Dracard” SRL, „Caritas Group” SRL, „VoximarCom”, „Danmira”, „DavemaCom” SRL și „Contrade”, despre care experții companiei de audit demonstrează că au aceleași IP-uri și un număr de telefon comun cu „Shor Holding”.

Aceste firme, create doar cu câteva luni mai devreme, s-au împrumutat pe rând de la toate cele trei bănci, folosind o parte din bani pentru a întoarce datoriile mai vechi la cele trei bănci, fapt ce le-a permis instituțiilor bancare să-și mărească lichiditățile (ascunzând adevăratele probleme de ochii Băncii Naționale – n.r.) și să le ofere împrumuturi și mai mari acestor companii.

Ultima lovitură a venit pe 25-27 noiembrie 2014, când toate creditele către BEM au fost plătite înainte de termen. Aceste și alte fonduri BEM le-a plasat la BS, iar BS le-a utilizat pentru a acorda credite în sumă totală de 13,7 miliarde către aceste companii din grupul Shor. Mai departe, banii au fost transferați către câteva off-shore-uri din Marea Britanie și Hong Kong, pe conturile acestora din trei bănci din Letonia, cele folosite și la începutul acestei scheme pentru a le împrumuta bani noilor acționari de la Banca Socială și Unibank.

Miliardarele „din fașă”

Experții „Kroll” nu au reușit să urmărească traseul urmat de bani după ce aceștia au ajuns în băncile din Riga. Investigația se oprește la momentul în care cele 13,7 miliarde de lei ajung pe conturile off-shore-ului din Hong Kong „Royalport Limited” și ale off-shore-urilor din Marea Britanie „ExpovisionLogistics”, „Danley Impex”, „VercellSolutions” și „United Tehnologies”.

Ziarul NAȚIONAL a reușit să afle mai multe informații legate de aceste companii. Astfel, „ExpovisionLogistics” a fost creată pe 28 octombrie 2014, cu doar o lună înainte de „marea afacere”, are capitalul social de două lire sterline (aproximativ 55 de lei moldovenești – n.r.) și își are oficiul tot în Edinburgh. Compania are drept fondatori două alte companii off-shore, create de un alt off-shore, „Belmond Marketing”.

Potrivit datelor din registrele oficiale din Marea Britanie, „Belmond Marketing” le are în calitate de fondatori pe cele două firme off-shore în care ea însăși apare ca fondatoare.

Firmele vecine

„Danley Impex” a fost fondată pe 6 noiembrie 2014, cu 20 de zile înainte de a ajunge miliardele pe conturile sale. Și această firmă este înregistrată tot în Edinburgh, la distanța de un cartier de la oficiul companiilor „Rosslyn Trade LLP” (de la care s-a împrumutat Petru Lucinschi – n.r.).

„Danley Impex” are în calitate de fondatori alte două off-shore-uri, iar acestea au fost fondate de firma unui cetățean din Coreea de Sud, Youngsam Kim, specializată în oferirea consultanței și suportului pentru înregistrarea firmelor off-shore. Pe site-ul firmei acestuia am găsit mai multe firme off-shore de vânzare.

Despre off-shore-ul din Hong Kong am reușit doar să aflăm că a fost creat pe 4 noiembrie 2014.

Banca letonă la care au ajuns o bună parte din banii scoși din R. Moldova, „Privatbank”, aparține unei alte bănci din Ucraina, „Privatbank Ucraina”, fondată, la rândul ei, de doi oligarhi ucraineni.

Nu am reușit să stabilim vreo legătură între IlanShor și proprietarii acestei bănci, cu excepția faptului că „Privatbank Ucraina” se regăsește printre băncile corespondente ale Băncii Sociale și Băncii de Economii.

IlanShor: „Sunt gata să probez că învinuirile sunt false”

Miercuri, omul de afaceri IlanShor a fost reținut de ofițerii CNA și pus sub învinuire în dosarul privind furtul de la Banca de Economii.

Businessmanul este acuzat de procurori de gestionarea frauduloasă a Băncii de Economii în anul 2014. Potrivit unei hotărâri a Judecătoriei Buiucani, acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, procurorii însă intenționează să conteste decizia pentru a obține punerea lui Shor în arestul CNA.

Comentând arestul său, omul de afaceri a declarat că acesta reprezintă „o măsură abuzivă”, pe motiv că el niciodată nu s-a eschivat de la colaborarea cu organele de anchetă.

Shor afirmă că este „gata să probeze cu declaraţiişi documente” faptul că învinuirile care i se aduc nu sunt fondate.

Roman Chircă, expert economic: „Din raportul Kroll nu e clar cine e comanditarul”

„Raportul Kroll se bazează în proporție de 99 la sută pe informațiile obținute de la Banca Națională a Moldovei. Nu știm care a fost mandatul acestei companii, dar în ultima frază din raport spune că investigațiile trebuie continuate pentru a identifica beneficiarii din afară.

Din acest raport reiese că IlanShor a avut acoperire politică și consultanță în Federația Rusă. Cele peste 20% din acțiunile „Vneșeconombank” (unde Dmitri Medvedev este președinte al Consiliului de administrare – n.r.) în Banca de Economii demonstrează că Rusia a încurajat furtul din sistemul bancar din R. Moldova. Trebuie luat însă în calcul și factorul politic din R. Moldova.

Această operațiune este foarte bine gândită și nu cred că IlanShor ar fi capabil să gestioneze singur astfel de tranzacții. Gruparea lui Shor a fost cea care a executat, din raportul Kroll nu este clar însă cine a fost comanditarul”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Tobultoc 10.05.2015 10:40

Este important de aflat cine din benefeciari au luat credite și nu le-au retisituit la timp, cauzînd pierderi băncilor și reputației lor . A fost oare un scenariu INTENȚIONAT cu scopuri meschine de a falimenta băncile ???

petru lucinschi 10.05.2015 13:15

Filat este principalul responsabil de furtul miliardului de euro

Dragos 10.05.2015 16:29

Si cand te gandesti ca multimea a strigat: Plahotniuc si Filat miliardul au furat, iti vine sa urli si mai tare. Inteleg tactica naparcilor ascunse in frunzari. Pandesc, se invartosesc si, pac! sar la gat.

=Tenuță Unionistu dela Reni= 10.05.2015 18:42

NUMAI RE-UNIREA NOASTRA CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA - VECHEA DACIE STRABUNA NE ESTE VIITORUL SI RE-VENIREA LA NORMALITATE SI SCAPAREA DIN MOCIRLA RUSO-COMUNISTA MAFIOTA!

Mihai 10.05.2015 21:50

Inca nu i/ati impuscat?

Anticorupție 11.05.2015 15:59

este foarte clar cine sunt autorii jafului(Filat Voronin Plahotniuc, lupu toată gașca de la guvernaare), trebuie băgați la pușcărie. NE-AU FURAT; NE-AU TRĂDAT, E TIMPUL SĂ FACEM DREPTATE!

Igor 12.05.2015 09:57

Way anticoruptie voi ce chiar sunteti intoxicati cu totul bre la cap? cum chiar si dupa atita informatie si documente oficiale, investigatii o sa il gabati pe Plaha in aceste scheme? eu inteleg ca este comod sa il ataci dar ce baza logica bre aveti cind il murdariti atita? oare chiar nu e clar ca nu are nici o implicare in aceste murdarii de la banci?

Morari 12.05.2015 10:11

Eu nu prea ii am pe politicieni la inima, dara hai sa fim mai aterizati si sa ne gindim la mai rece. Ce are Plaha in aceste mahinatii ? Se vede clar in raportul de la Kroll ca aceste nu figureaza, dara asat dupa cum se vede nu pra intereseaza pe nimeni pentru ca cuiva ii convine sa toarne murdarie in capul la altul, asta este politica si nu ai ce face.

Dima 12.05.2015 10:16

Nu stiu , din raport si cit a fost analizat acesta n-a figurat nici un nume din rindul Democratilor. Plus inca faptul ca anume Candu l-a publicat e inca o dovada ca n-au nici o treaba cu acest furt

Petru 12.05.2015 10:19

Anume dupa pubicarea raportului de catre Candu s-au inceput arestarle . Trebuia cineva sa-si asume responsabilitatea de a da start procedurei de facere a dreptatii. Acum asteptam alte nume mai sa fie incatusate

Dumitru 12.05.2015 10:41

Toate aceste coincidente, sau cel putin transparenta lor se datoreaza lui Candu care a avut curajul sa ne asigure publicarea chiar asumindu-si propria raspundere.

victor 12.05.2015 10:41

s-au pregatit iscusit acesti grup shor, sper intr-o justitie puternica si acesti sa fie trasi la raspundere cit mai curind.

Valeriu 12.05.2015 16:30

Pai se stie cine este unul dintre beneficiarii acelor miliarde luate cu sacii de la cele trei banci. Publicarea raportului Kroll de catre Andrian Candu a scos la iveala faptul principalul ajutor pentru Shor in toate aceste mahinatii a fost Petru Lucinschi, care-l socoate, apropo, pe Shor ca un fiu. Poftim!

Stefan 14.05.2016 12:28

Hai lasati-o mai moale cu "sfintii" si ingerii din PD. Daca transferul prin banca e mai mare de 600 mii lei toata conducerea, inclusiv Guvernatorul sunt informati. Roman Chirca are dreptate. Daca raportul Kroll e bazat pe informatiile BNM, iar jocurile in jurul lui Dragutan trezesc mai semne de intrebare. Cu cat mai mult asteptam cu atat mai probabil sa fim dusi pe filiera gresita. Inca multe sunt ascunse...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md