16:00:33 07.12.2023
Stiri

FOTO Un bărbat din Cahul a construit SINGUR o mașină și un tractor. Vezi cum arată

Social 21.02.2015 09:26 Vizualizări107646 Autor: Galina Munteanu
FOTO Un bărbat din Cahul a construit SINGUR o mașină și un tractor. Vezi cum arată


Îndeletnicire // Și-a construit singur o minimașină, după care un minitractor din fiare vechi, perfect funcționale, merge cu ele, dar nu le poate înregistra ca să le legalizeze

Constructorul de mașini din sudul R. Moldova. Așa am putea să-l numim pe Ruslan Ciobotaru din satul Paicu, raionul Cahul. Are în ogradă un adevărat „cimitir de mașini vechi”, pe care le „reînvie” și le pune în funcțiune. Mâinile lui au construit, până acum, o mașină și un tractor!

Pasiunea de a meșteri ceva i se trage încă de pe băncile școlii, atunci când a învățat structura motocicletei. De la două roți nu i-a fost dificil să treacă la o construcție pe patru roți, chiar dacă nu a urmat studii în domeniu. „Dorință să fie”, ne spune capul familiei Ciobotaru.

Bijuterii pe patru roți, confecționate din vechituri

Multe detalii de la mașini pe care gospodarii din localitate le puteau duce la fier vechi și-au găsit un locușor în gospodăria lui Ruslan. Mai mult, unele dintre acestea au „prins viață” și s-au transformat în bijuterii pe patru roți ale gospodarului, construite cu multă iscusință.

„Le iau, le curăț frumușel de rugină și, dacă sunt funcționabile, le dau de lucru. Unele detalii am fost nevoit să le procur, pentru că ori nu le găseam, ori, dacă le aveam, nu erau în stare bună. Undeva găsesc o roată, în altă parte alt detaliu, le adun și fac ceva drăguț și util”, povestește entuziasmat Ruslan Ciobotaru.

A vândut porcul ca să-și procure detaliile necesare

Ruslan ne spune că a fost și apostrofat de către soție atunci când i-a spus ce plan are, dar s-a liniștit când a văzut rodul muncii lui. „Nu vreau să spun acum, că mă aude soția, dar a fost un moment când am vândut porcul de la casă pentru a procura niște detalii pentru automobilele mele”, zâmbește constructorul din sudul țării.

A trecut peste toate și se simte mândru că a reușit să demonstreze că se poate și pe timp ce criză de făcut ceva. Dorință și capacități să fie. „E greu acum în țară, o știu asta toți. Ca să procuri o mașină ori un tractoraș, ai nevoie de bani mulți. Știți cât costă acum un tractor? De unde să iau eu acești bani? Noi nu-i avem, iar pentru asta trebuie să muncim mult. Problema e că nu prea ai unde-ți câștiga existența în țara asta. Am fost nevoit să muncesc și în Federația Rusă. Am demonstrat că se poate, cu bani puțini, de făcut ceva. Ne rugăm doar să ne lase în pace să ne descurcăm cum putem, să nu ne încurce numai”, afirmă domnul Ciobotaru.

Șapte mii de lei și trei luni de muncă

Atât a cheltuit și i-a trebuit bărbatului până s-a văzut urcat la volanul creației sale. Nu poate spune că i-a fost ușor, dar îi este mult mai ușor acum, când nu mai trebuie să meargă să se roage la cineva care are tractor să-i facă unele lucrări agricole.

„Frumușel m-am urcat și mi-am făcut ce am avut nevoie. Plus la asta, sunt chemat eu de către unii localnici să-i ajut cu ceva. Asta nu face decât să mă bucure că pot să-i ajut. Cu mașinuța mă deplasez prin sat. Îmi urc familia și merg unde am de dus. Nimeni nu mă știe și la nimeni nu mă rog de ceva. Este extraordinar. Ce e drept, nu pot să merg departe tare, dar așa, prin satele dimprejur, mă duc când am nevoie”, ne spune mândru de realizările sale Ruslan.

Oprit de poliție

Nu o dată a fost obligat de polițiști să tragă pe dreapta și să prezinte actele la control. Permis de conducere are, dar documente pentru mașină... ia-le de unde nu-s. Chiar au fost tentative de a i se confisca „invenția”, dar a scăpat. „M-am adresat la poliție ca să înregistrez mașinile astea ale mele, dar legea nu permite. Eu cred că se poate de făcut ceva și pentru a ajuta oamenii aflați în situația mea. Strâng toți din umeri. Așa suntem noi susținuți de către cei care fac legea în țara asta”, se revoltă bărbatul.

Chiar și așa, Ruslan Ciobotaru susține că nu se lasă bătut, iar acum și-a pus în gând să le meșterească ceva și copiilor lui. „Pentru mine mi-am făcut deja ce am nevoie, acum vreau să adun piese pentru a construi vreo mașină pentru băiatul meu, după care și pentru fată. Mă gândesc la ceva mai sofisticat și frumos”, conchide optimist Ruslan Ciobotaru.Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md