07:54:52 19.06.2024
Stiri

VIDEO // Mai mulți BANI pentru SPORTUL profesionist și de amatori din R. Moldova. Legea care interzice publicitatea la pariuri va fi MODIFICATĂ

Actualitate 18.04.2024 14:22 Vizualizări2005 Autor: ZiarulNational
VIDEO // Mai mulți BANI pentru SPORTUL profesionist și de amatori din R. Moldova. Legea care interzice publicitatea la pariuri va fi MODIFICATĂ


Legea privind interzicerea publicității jocurilor de noroc va fi modificată, pentru a oferi surse de finanțare suplimentare pentru sportul profesionist și de amatori din R. Moldova. Informația a fost anunțată de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la o întâlnire recentă cu reprezentanții federațiilor de profil, în contextul discuțiilor despre noua lege a sportului.

Juristul Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Ion Poalelungi, a declarat la emisiunea „Total Sport” de la canalul „We Sport” că proiectul legat de publicitate va fi transmis Parlamentului.

„Din ce cunoaștem și s-a anunțat la ședință, se dorește ca cel puțin ceea ce ține de interdicția publicității pariurilor sportive să fie eliminat. Domnul ministru Perciun a anunțat că va fi transmis Parlamentului o propunere de modificare. Pentru noi această interdicție nu era deloc binevenită, deoarece limitează una din sursele de bază care este astăzi în sport”, a spus reprezentantul FMF.

Revenind la Legea Sportului, Ion Poalelungi a menționat că federațiile sportive au optat și pentru eliminarea din proiectul supus discuțiilor a punctului care prevede interzicerea pariurilor sportive la evenimente sportive, alături de băuturi alcoolice și produse din tutun.

Acesta punct de vedere a fost susținut și de către directorul Academiei FMF, Corneliu Popovici, care a menționat că nu este corect ca interdicția pentru publicitatea băuturilor alcoolice și a tutunului să fie aplicate și pentru betting. „Noi vorbim despre pariuri, care este o sursă de venit de bază pentru funcționarea sportului în întreaga lume”, a insistat Popovici.

Anterior, tot la „Total Sport”, ministrul Dan Perciun a declarat că se poartă discuții cu părțile interesate pentru eliminarea unor restricții la publicitatea jocurilor de noroc.

„Noi am văzut cifrele, am discutat cu reprezentanții Loteriei. Există un proces de discuție în acest sens. Interesul nostru coincide în ceea ce privește fiscalizarea jocurilor de noroc online ilegale din afara R. Moldova, la care au în continuare acces cetățenii noștri. Asta le-ar permite și lor să-și majoreze veniturile și, respectiv, să poată să investească mai mult în sport. Dar în egală măsură nu ar avea și un impact asupra interesului public”, a dat detalii ministrul Educației și Cercetării.

Amintim că publicitatea jocurilor de noroc, inclusiv a pariurilor sportive, a fost interzisă de la 1 ianuarie 2022. Mai mulți economiști, dar și reprezentanți ai federațiilor sportive, Comitetului Național Olimpic și Sportiv au criticat această decizie. Potrivit lor, interdicția favorizează dezvoltarea jocurilor de noroc neautorizate, dar și reduce substanțial finanțarea sportului.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md