04:38:14 04.12.2023
Stiri

MAEIE demontează din nou FALSURILE din presa rusă: PRECIZARE cu privire la inițierea procedurii de înscriere pe agenda ONU a chestiunii de retragere a forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova

Politică 25.08.2017 08:30 Vizualizări1647 Autor: Ziarul National
MAEIE demontează din nou FALSURILE din presa rusă: PRECIZARE cu privire la inițierea procedurii de înscriere pe agenda ONU a chestiunii de retragere a forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova


Inițiativa Republicii Moldova de a include pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU chestiunea regtragerii trupelor militare rusești din R. Moldova nu pune în discuție și nu urmărește retragerea militarilor ruși care fac parte din forța trilaterală de menținere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană.

„Toate informațiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federația Rusă, distorsionează atât esența inițiativei Republicii Moldova la ONU, cât și a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău.

Potrivit ministerului, după ce Parlamentul R. Moldova a adoptat, pe 21 iulie 2017, Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, care solicită, între altele, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova să promoveze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării, Guvernul a inițiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct intitulat „Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Guvernul R. Moldova a trimis deja o scrisoare în acest sens adresată Secretarului General al ONU.

„La începutul sesiunii anuale din luna septembrie, Adunarea Generală a ONU va examina cererile statelor membre, inclusiv a Republicii Moldova, și va decide care dintre punctele propuse de către țările direct interesate vor fi înscrise în agenda sesiunii a 72-a și care vor fi amânate pentru sesiunile viitoare. Eventuala înscriere în agenda sesiunii a 72-a a punctului propus de Republica Moldova va permite examinarea, de o manieră constructivă, de către Adunarea Generală a ONU a chestiunii staționării ilegale a Grupului operativ al Forțelor Armate a Federației Ruse pe teritoriul țării în ultimii 25 de ani, fapt care contravine prevederilor constituționale, neutralității permanente, suveranității și principilor imperative ale dreptului internațional”, cităm aceeași sursă.

CITIȚI și „Neprietenească și destul de neașteptată”: Reprezentantul Moscovei la ONU comentează solicitarea Chișinăului de a discuta retragerea trupelor militare rusești de pe teritoriul R. Moldova


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md