13:23:19 29.11.2022
Stiri

LOVITURĂ // R. Moldova a pierdut 28 de MILIOANE DE EURO la un arbitraj din Belgia

Anticorupție 01.05.2015 13:30 Vizualizări1995 Autor: Mariana Rață
LOVITURĂ // R. Moldova a pierdut 28 de MILIOANE DE EURO la un arbitraj din Belgia sakhapress.ru


Douăzeci și opt de milioane de euro de pe conturile externe ale R. Moldova au fost puse sub sechestru la solicitarea unui executor judecătoresc pentru a executa o hotărâre a unui arbitraj din Belgia care a judecat recent un litigiu dintre compania moldovenească „Moldtranselectro” și o companie străină „Comstroi”.

„Din păcate, nu cunoaștem prea multe detalii despre acest caz. Știm doar că este vorba despre un litigiu mai vechi care a fost judecat și în noiembrie 2013 de către un arbitraj din Paris, acolo însă în calitate de reclamant a figurat compania „Electroalians”, a explicat pentru Ziarul NAȚIONAL viceministrul Justiției Nicolae Eșanu.

R. Moldova a pierdut și la arbitrajul de la Paris. Suma despăgubirilor stabilită de acea instanță ajungea însă la 47 de milioane de dolari.

La fel ca și în cazul arbitrajului din Franța, autoritățile moldovenești susțin că au fost luate prin surprindere de hotărârea instanței din Belgia.

„Urmează să vedem dacă în materialele dosarului există probe care să confirme că apărătorul din partea R. Moldova a fost înștiințat despre inițierea acestui arbitraj. Nu exclud să fi fost trimise niște scrisori de înștiințare, dar informația a fost astfel canalizată, încât autoritățile abilitate să nu aibă acces la ea”, mai afirmă Eșanu.

Dacă vor exista probe că partea moldovenească nu a fost înștiințată, R. Moldova ar putea contesta hotărârea arbitrajului, dar, recunoaște Eșanu, aceasta nu va salva situația.

„Atâta timp cât este valabilă hotărârea arbitrajului de la Paris care i-a dat câștig de cauză firmei ucrainene „Energoalians”, această companie sau altele căreia aceasta i-a cedat dreptul de a recupera banii (cum este și firma „Comstroi” – n.r.), vor putea să atace R. Moldova în arbitrajele din diferite țări, cerând executarea hotărârii arbitrajului din Paris. Ne-am putea pomeni cu hotărâri similare celei din Belgia venind din Italia, SUA, Rusia, Ucraina etc. Singura noastră soluție este să obține câștig de cauză la Curtea de Apel Paris, acolo unde, în septembrie, urmează a fi judecat recursul R. Moldova la hotărârea Arbitrajului de la Paris (despre care Ziarul NAȚIONAL a scris încă în decembrie 2013 – n.r.)”, ne mai explică Eșanu.

Deocamdată, nu este clar dacă R. Moldova ar putea amâna executarea hotărârii arbitrajului din Belgia până la pronunțarea sentinței Curții de Apel Paris.

„Problema este că, dacă scăpăm banii pe mâna acestor firme, iar după asta obținem câștig de cauză la Curtea de Apel din Paris, nu cred că vom mai putea recupera banii, pentru că se știe că aceste firme au viață scurtă”, atenționează viceministrul.

Amintim că Ziarul NAȚIONAL a scris anterior despre acest litigiu, iar potrivit unor surse, în spatele acestuia s-ar afla controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Acesta a negat atunci că ar avea vreo legătură cu firma „Energoalians”.

Mai multe detalii despre caz citiți aici.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md