17:26:26 14.08.2020
 
Stiri

VIDEO // Ședința Parlamentului, AMÂNATĂ. Socialistul Furculiță a povestit „filmul” de ieri, al cărui erou a fost deputatul Gațcan: „Nu pot să mă exprim dacă este în țară sau în străinătate”

Actualitate 02.07.2020 10:30 Vizualizări1090 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ședința Parlamentului, AMÂNATĂ. Socialistul Furculiță a povestit „filmul” de ieri, al cărui erou a fost deputatul Gațcan: „Nu pot să mă exprim dacă este în țară sau în străinătate”


Ședința de astăzi a Parlamentului, în cadrul căreia urmau a fi dezbătute proiectele de legi pentru care Guvernul și-a asumat miercuri răspunderea, a fost amânată pentru ziua de vineri, 3 iulie, din cauza lipsei de cvorum.

La ședință au venit doar deputații socialiști și cei democrați, care au discutat, preț de 40 de minute, în mod special „cazul Gațcan”.

Democratul Dumitru Diacov a declarat că lipsa celorlalți deputați în sala de ședințe a Parlamentului ar fi determinată de ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile cu deputatul Ștefan Gațcan, afirmând că socialiștii „și-au apărat ieri marfa”, dar grupurile lui Andrian Candu și Ilan Șor „au stat în stradă și au încurcat poliția să lucreze”.

Șeful fracțiunii socialiștilor din Parlament, Corneliu Furculiță, a ținut să-l informeze pe Diacov că reprezentanții PSRM au avut ieri discuții „liniștite” cu deputatul Ștefan Gațcan, care luni anunțase că îi părăsește în favoarea grupului „Pro Moldova”.

Potrivit lui Furculiță, Gațcan „are verticalitate” și este „o persoană care nu poate fi forțată”, dar după ce luni a apărut acea cerere prin care acesta anunța că părăsește PSRM și aderă la grupul „Pro Moldova” condus de Andrian Candu „am vrut să aflăm opinia lui”.

În versiunea lui Furculiță, Gațcan i-a spus că nu poate veni la Parlament și anume el ar fi indicat podul de la Telecentru ca punct de întâlnire între ei.

„Am vorbit absolut liniștit cu domnul Gațcan, am convenit că vine în ziua următoare, pe data de 1, la Parlament, la o ședință. Am făcut publică și o fotografie”, a povestit socialistul.

Aceeași sursă a precizat că, după ce și-a expus nemulțumirile și propunerile legate de situația epidemiologică din R. Moldova, Ștefan Gațcan a declarat că „activitatea politică este pentru dânsul problematică, este în imposibilitate de a-și desfășura practica medicală” și a semnat cererea de depunere a mandatului de deputat.

„Cererea mi-a fost înmânată mie, în prezența colegilor, și am dus-o președintele Parlamentului”, a continuat Furculiță, agăugând că nici prima cerere a lui Gațcan, prin care anunța că părăsește PSRM, nu a fost depusă personal de către el în Parlament.

Corneliu Furculiță a cerut organelor de drept să-i cerceteze pe „pseudo-politicienii” care anunțau că Ștefan Gațcan a părăsit R. Moldova și ieri-seară se afla la o distanță de 142 de km de frontieră, pentru că deputații au imunitate și nu pot fi urmăriți.

Acum, Gațcan, căutat timp de șapte ore ieri de către cei de la „Pro Moldova”, ar fi „într-un loc sigur, la dorința dumnealui”.

„Nu pot să mă exprim dacă este în țară sau în străinătate”, a încheiat Furculiță, una dintre cele mai apropiate persoane ale lui Igor Dodon.

Liderul democraților, Pavel Filip, a ținut să le arate din deget deputaților din „opoziția veritabilă de dreapta”, care nu au venit la ședința de astăzi să susțină proiectele de modificare a bugetului de stat pentru care Guvernul și-a asumat ieri răspunderea.

Filip a întrezărit în boicotarea ședinței de astăzi a Parlamentului „o coaliție a opoziției cu hoții de miliarde”, taxând declarația Maiei Sandu care a catalogat drept „metode banditești” ceea ce i-au făcut ieri socialiștii lui Gațcan, deși „când se cumpărau deputați se tăcea”.

„Este un teatru al absurdului ceea ce se întâmplă”, a spus Filip.

Acesta a trimis săgeți și în direcția foștilor colegi de partid care au aderat la grupul „Pro Moldova”, condus de Andrian Candu, afirmând că au plecat „din interes”, în condițiile în care unul dintre ei îl întreba anterior „când dați orz la cai”, o deputată se interesa dacă i-ar putea închide un dosar de la procuratură, un al treilea era nemulțumit că rezerva de stat de grâu nu este plasată la elevatorul său, iar altul - că fratele nu i-a fost numit adjunct la AGEPI etc.

„Avem colegi care trăiesc modest, la bloc, dar au refuzat ofertele”, a spus Filip.

Socialistul Vlad Batrîncea i-a acuzat pe deputații PAS și PPDA că au blocat venirea procurorului general Alexandr Stoianoglo în Parlament pentru a solicita ridicarea imunității anumitor deputați.

Șeful fracțiunii PAS din Parlament, Igor Grosu, i-a răspuns acestuia, în sala de plen, că deputații fracțiunii sale sunt gata să participe la ședință și garantează că acest lucru se va întâmpla, dacă Guvernul își abrogă deciziile de ieri luate prin asumare de răspundere, deși PAS a asigurat socialiștii că vor susține proiectele respective în Parlament, însă guvernarea a decis „să meargă prostește și să blocheze Parlamentul”. De asemenea, Grosu a declarat că deputații PAS vor participa la ședință, dacă vine și procurorul general în Parlament.

Dumitru Diacov a solicitat o pauză de jumătate de oră, dar președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a amânat ședința Parlamentului, care ar urma să aibă loc vineri, de la ora 10.00.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Ion 02.07.2020 11:50

Motiv pentru ca a fost blocată ședința de astăzi a Parlamentului, a servit informația apărută în spațiul public precum că Procurorul General, Alexandr Stoianoglo ar va veni azi în plen să ceară retragerea imunității mai multor deputați, implicați în dosarul „furtului miliardului”. Astfel putem afirma cu certitudine că Maia Sandu i-a salvat imunitatea lui Andrian Candu, Vladimir Cebotari si Sergiu Sirbu figuranți ai dosarului „furtului miliardului”! Maia Sandu si Andrei Nastase s-au vindut lui Plahotniuc si Sor!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.08.2020 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Praful lui Dodon în ...

10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md