17:00:03 18.04.2024
Stiri

VIDEO, LIVE TEXT // Conducerea Parlamentului, aleasă: Igor Grosu - SPICHER, Popșoi și Batrîncea - vicepreședinți de Legislativ. Cine va conduce comisiile permanente ale Parlamentului

Actualitate 29.07.2021 17:40 Vizualizări3029 Autor: Ziarul National
VIDEO, LIVE TEXT // Conducerea Parlamentului, aleasă: Igor Grosu - SPICHER, Popșoi și Batrîncea - vicepreședinți de Legislativ. Cine va conduce comisiile permanente ale Parlamentului


Noul Parlament, ales pe 11 iulie curent, va fi condus de liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, iar vicepreședinți au fost votați Mihai Popșoi și Vlad Bătrâncea. De asemenea, PAS va deține președinția a opt comisii parlamentare permanente din cele 11 existente

UPDATE, ora 17.45 //
Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate va deține președinția în următoarele comisii:

Comisia juridică, numiri şi imunităţi – Olesea Stamate;
Comisia economie, buget şi finanţe – Dumitru Budianschi;
Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică – Lilian Carp;
Comisia politică externă şi integrare europeană – Doina Gherman;
Comisia agricultură şi industrie alimentară – Vladimir Bolea;
Comisia administrație publică – Larisa Voloh;
Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media – Liliana Nicolăescu-Onofrei;
Comisia protecţie socială, sănătate şi familie – Dan Perciun.

Fracțiunea Parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va deține președinția a trei comisii parlamentare:

Comisia de control al finanțelor publice – Tatiana Cunețchi;
Comisia mediu și dezvoltare regională – Elena Bodnarenco;
Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice – Grigore Novac.






UPDATE, ora 17.34 //
Noul Parlament de la Chișinău a decis să păstreze cele 11 comisii permanente care au funcționat și în legislatura precedentă.

Astfel, la propunerea Biroului permanent, în ședința de astăzi a Parlamentului au fost votate numărul comisiilor, denumirea, componenţa numerică şi nominală a fiecărei comisii:

  • Comisia administrație publică – 9 membri;
  • Comisia agricultură şi industrie alimentară – 9 membri;
  • Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media – 12 membri;
  • Comisia de control al finanțelor publice -7 membri;
  • Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice – 7 membri;
  • Comisia economie, buget şi finanţe – 10 membri;
  • Comisia juridică, numiri şi imunităţi – 11 membri;
  • Comisia mediu și dezvoltare regională – 8 membri;
  • Comisia politică externă şi integrare europeană – 9 membri;
  • Comisia protecţie socială, sănătate şi familie – 9 membri;
  • Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică – 9 membri.





  • UPDATE, ora 15.47 //
    Biroul permanent al Parlamentului va avea 12 membri în total, inclusiv cei trei membri din oficiu - președintele și vicepreședinții Legislativului.

    Astfel, din partea PAS vor face parte din Biroul permanent al Parlamentului Vladimir Bolea, Doina Gherman, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Dan Perciun, Olesea Stamate și Veronica Roșca, plus spicherul Igor Grosu și vicepreședintele de Legislativ Mihai Popșoi.

    Membri din partea Blocului comuniștilor și socialiștilor vor fi vicespicherul Vlad Batrîncea, Vasile Bolea și Constantin Starîș, iar din partea Partidului „Șor” - Denis Ulanov.

    Socialiștii și comuniștii s-au arătat nemulțumiți de faptul că PAS va avea opt reprezentanți din 12 în Biroul permanent al Parlamentului, reclamând că astfel s-ar fi încălcat proporționalitatea care reiese din numărul de mandate deținute de fiecare fracțiune parlamentară.






    UPDATE, ora 15.37 // Mihai Popșoi de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și socialistul Vlad Batrîncea au fost aleși astăzi în funcția de vicepreședinți ai Parlamentului.

    Decizia a fost luată la scurt timp după alegerea, prin vot secret, a liderului PAS, Igor Grosu, în fotoliul de spicher.







    UPDATE, ora 15.05 //
    Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului cu 64 de voturi.

    Anunțul a fost făcut de către Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei speciale pentru efectuarea alegerii președintelui de Legislativ.

    La votare au participat 64 de deputați ai PAS și ai Partidului „Șor” și toți și-au dat votul în favoarea lui Igor Grosu. Comuniștii și socialiștii au preferat să nu participe la procesul de alegere a spicherului.

    CITIȚI și Discursul lui Igor Grosu, APLAUDAT în Parlament: „Gata, jocurile de-a kuliokul, legi ale contrabandei, furtul banilor publici – toate astea s-au terminat”

    Igor Grosu a fost invitat la scurt timp în prezidiul Parlamentului și a primit stindardul președintelui Legislativului.

    Noul președinte al Parlamentului R. Moldova le-a mulțumit deputaților pentru onoarea de a-l vota în această funcție, dar și cetățenilor care „au făcut posibilă alegerea de astăzi”.

    „Voi fi un președinte care va pune Parlamentul în slujba oamenilor și îl va transforma într-o fabrică de legi bune”, a promis Igor Grosu.

    „Să nu vă trădați patria - R. Moldova”, a fost sfatul socialistei Zinaida Greceanîi, fosta președintă a Parlamentului, adresat succesorului ei.






    UPDATE, ora 14.08 //
    Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și cei ai Partidului „Șor” au ieșit în holul Parlamentului pentru a participa la alegerea spicherului.

    În buletinele de vot a fost înscris un singur candidat - Igor Grosu, iar participanții la votare trebuie să pună ștampila într-un patrulater cu inscripția „Pentru” sau „Contra”, în funcție de opțiunea fiecăruia.

    Socialiștii și comuniștii au anunțat că nu vor participa la vot.

    În acest timp, la tribuna Parlamentului a ieșit socialistul Vasile Bolea, pentru a critica discursul lui Igor Grosu și a ataca mai mulți deputați PAS.






    UPDATE, ora 13.38 // Marina Tauber a anunțat că deputații Partidului „Șor” vor participa la vot și vor susține candidatura lui Igor Grosu la funcția de spicher.






    UPDATE, ora 13.26 // Candidatul la funcția de spicher, Igor Grosu, a anunțat, de la tribuna Parlamentului, că „jocurile de-a kuliokul” și contrabanda „s-au terminat”, fapt pentru care a fost aplaudat de colegii săi.

    Potrivit lui Grosu, cetățenii au oferit la 11 iulie „un vot istoric” și „o încredere fără precedent” care înseamnă, în primul rând, „responsabilitate” pentru PAS.

    „Nimeni nu va avea clemență și imunitate, fie la putere sau în opoziție – gata, jocurile de-a „kuliokul”, legi ale contrabandei, furtul banilor publici – toate astea s-au terminat. Vom interveni prompt și fără a analiza costurile politice. Dreptatea se face prin sacrificii, nu lamentări”.

    Liderul PAS a adăugat că oamenii nu mai vor „un Parlament adăpost pentru cei certați cu legea, unde se votează scheme, legi noaptea pe ascuns și se vânează contracte cu statul”.

    „Vom lua decizii, pe alocuri dureroase, pentru a construi ceva onest, bun și durabil. (...) Scopul nostru este ca acest Parlament să facă ordine”, a afirmat Igor Grosu, adăugând că vor fi „dezmembrate monopolurile” și vor fi stabilite „reguli clare pentru toți”.





    UPDATE, ora 15.03 // Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului cu 64 de voturi.

    Anunțul a fost făcut de către Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei speciale pentru efectuarea alegerii președintelui de Legislativ, și a fost aplaudat în Legislativ.

    La votare au participat 64 de deputați ai PAS și ai Partidului „Șor” și toți și-au dat votul în favoarea lui Igor Grosu.






    UPDATE, ora 12.56 // Comisia specială pentru efectuarea alegerii președintelui de Legislativ l-a înregistrat în calitate de candidat la funcția de spicher pe Igor Grosu.






    UPDATE, ora 11.59 //
    Singurul candidat anunțat la funcția de spicher este Igor Grosu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate.

    Președintele Comisiei speciale pentru efectuarea alegerii președintelui de Legislativ, Sergiu Litvinenco, a solicitat o pauză de 20 de minute pentru a pune la punct detaliile aferente organizării alegerii spicherului.






    UPDATE, ora 11.57 // Zinaida Greceanîi a anunțat că fracțiunea parlamentară a comuniștilor și socialiștilor nu va înainta niciun candidat la funcția de președinte al Parlamentului și nici nu va participa la vot.

    „Noi avem 32 de candidați, dar nu vom participa la vot”, a ținut s-o completeze comunistul Vladimir Voronin.







    UPDATE, ora 11.50 // Comisia specială pentru efectuarea alegerii președintelui de Legislativ este condusă de către deputatul Sergiu Litvinenco. Aceasta a stabilit regulile în baza cărora va fi ales spicherul.

    Procedura de votare va fi secretă.







    UPDATE, ora 11.13 //
    Deputații au mai luat o pauză de jumătate de oră înainte de a-și alege spicherul.





    UPDATE, ora 10.48 // Parlamentul a creat o comisie specială pentru efectuarea alegerii președintelui de Legislativ. Din comisie fac parte patru deputați PAS - Sergiu Litvinenco, Olesea Stamate, Igor Talmazan și Artemie Cătănoi; doi deputați de la comuniști și socialiști - Vasile Bolea și Nicolai Rusol; și unul de la Prtidul „Șor” - Denis Ulanov.

    Președintele ședinței, Eduard Smirnov, a anunțat o pauză tehnică pentru a stabili detaliile privind desfășurarea alegerilor pentru desemnarea sapicherului. Acesta ar urma să fie ales prin vot secret.







    UPDATE // Liderul fracțiunii parlamentare a PAS, Mihai Popșoi, susține că mandatele pe care le deține partidul său va permite adoptarea „rapidă” a unor „legi bune” pentru a îmbunătăți viața cetățenilor.

    Popșoi a anunțat că „trebuie să trecem la treabă din prima zi”, iar printre priorități se numără inclusiv „destructurarea rețelelor corupte”.

    „Trebuie să facem ordine în justiție, să mărim veniturile oamenilor, să sprijinim dezvoltarea comuntăților locale, a infrastructurii, să acceleram integrarea europeană și să consolidăm relațiile cu partenerii externi. (...) Pas cu pas, vom construi Moldova vremurilor bune, împreună”, a declarat Popșoi.






    UPDATE // La tribuna Parlamentului a ieșit comunistul Vladimir Voronin pentru a citi „o declarație din partea opoziției”.

    Voronin a anunțat că fracțiunea comuniștilor și socialiștilor nu va vota proiecte „care vor înrăutăți viața cetățenilor”, nici chiar dacă acestea „vor fi cerute de organizații internaționale”.

    CITIȚI și Voronin, mesaj ÎMPĂCIUITOR în Parlamentul R. Moldova: „Vreau să REUȘIȚI”






    UPDATE // Deputatul Sergiu Litvinenco a citit, în cadrul ședinței Parlamentului, o declarație privind „constituirea majorității parlamentare absolute”, constituită din 63 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

    De cealaltă parte, Blocul comuniștilor și socialiștilor s-a declarat în opoziție, iar cei șase deputați ai Partidului „Șor” - în „opoziție constructivă”.






    UPDATE //
    În calitate de președinte al fracțiunii Partidului „Șor”, care are șase deputați, a fost ales Ilan Șor, care de mai bine de doi ani nu se află în R. Moldova, în calitate de vicepreședinte - Petru Jardan, iar secretar va fi Marina Tauber.





    UPDATE // Fracțiunea parlamentară a Blocului socialiștilor și comuniștilor, cu 32 de deputați, va fi condusă de Zinaida Greceanîi, care va fi secondată de Constatntin Starîș și Corneliu Furculiță.

    Secretar al acestei fracțiuni va fi Vasile Bolea.






    UPDATE // Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, care are 63 de deputați, va fi condusă de Mihai Popșoi și va avea patru vicepreședinți.

    Deputatul Sergiu Litvinenco a anunțat că în calitate de vicepreședinți ai fracțiunii parlamentare a PAS au fost aleși Vladimir Bolea, Lilian Carp, Doina Gherman și Veronica Roșca.

    Totodată, secretar al fracțiunii parlamentare a PAS a fost desemnat Artur Mija.






    UPDATE // La ședința Parlamentului participă 91 de deputați. Președintele de ședință, Eduard Smirnov, a felicitat cetățenii R. Moldova cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la adoptarea Constituției R. Moldova.






    Parlamentul ales la 11 iulie curent se întrunește astăzi pentru a doua oară, de această dată pentru a alege organele de conducere ale forului legislativ.

    Cel mai probabil, Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune care deține majoritate perlamentară cu 63 de mandate, va ocupa funcția de spicher.

    Vicepreședinți ai Parlamentului ar urma să fie aleși Mihai Popșoi de la PAS și Vlad Bătrîncea de la Blocul comuniștilor și socialiștilor.

    Totodată, conducerea a trei din cele 11 comisii parlamentare permanente vor reveni opoziției, fiind vorba de domenii precum controlul finanțelor publice, administrația publică locală sau relațiile interetnice.



    Stiri relevante
    Top stiri

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

    12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

    08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md