13:08:10 03.12.2021
Stiri

INVESTIGAȚIE // Legătura dintre intermediarul de la „Moldtelecom” și președintele Parlamentului, Andrian Candu

Anticorupție 26.01.2016 15:54 Vizualizări22967 Autor: Mariana Rață
INVESTIGAȚIE // Legătura dintre intermediarul de la „Moldtelecom” și președintele Parlamentului, Andrian Candu


Unul dintre asociații companiei „Switchover AG”, cea care a câștigat, în condiții netransparente, licitația de outsourcing, organizată în 2012 de „Moldtelecom”, devenind prestatorul exclusiv de servicii de apeluri fixe de intrare în R. Moldova, a fost anterior coleg de liceu și universitate cu actualul președinte al Parlamentului, Andrian Candu.

Coincidențe suspecte

Sergiu Talpă, care este membru al Consiliului de directori al „Switchover AG” începând din 2013, la scurt timp după ce firma a obținut contractul cu „Moldtelecom” care îi asigură venituri anuale de zeci de milioane de dolari, și-a făcut, în perioada 1993-1998, studiile la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Tot în această perioadă (1994-1998), la aceeași universitate a studiat și Andrian Candu, care este de aceeași vârstă cu Sergiu Talpă. Primul este născut pe 27 noiembrie 1975, iar cel de-al doilea - pe 25 februarie 1975. Ambii sunt din Chișinău.

La scurt timp după ce și-a încheiat studiile, Sergiu Talpă a revenit la Chișinău și și-a deschis o mică afacere în domeniul testării și analizei tehnice, „Anvergura”, dar fără mare succes.

Peste trei ani, Talpă a mai înființat o companie, „Depilart”, specializată în comerțul produselor cosmetice, cu un fost coleg de la aceeași universitate.

Succesul din ultimii ani

Abia în 2012, lui Talpă au prins a-i merge afacerile mai bine. Omul de afaceri a mai înființat o companie, „Tehnofin IT”, specializată în domeniul IT. La doar câteva luni după ce a fost creată, compania în care Talpă este administrator și fondator unic a câștigat prima licitație de stat, pentru fabricarea cardurilor magnetice pentru Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău. Valoarea contractului era de 91 de mii de lei.

Un an mai târziu, firma a fabricat carduri bancare Visa pentru o bancă comercială din R. Moldova.

Compania „Tehnofin IT” își are sediul pe str. 31 August 1989 nr. 64, în aceeași clădire cu o filială a „Victoriabank”. Anterior, oficiul companiei a aparținut companiei „Invizibil”, despre care presa a scris că ar avea legături cu fostul ministru al Culturii, democratul Boris Focșa.


(În acest bloc își are sediul compania „Tehnofin IT” a lui Sergiu Talpă, biroul este însă încuiat).

În perioada în care „Tehnofin IT” a prins a se dezvolta, Sergiu Talpă a devenit și asociat al „Switchover AG”.

A „migrat” în off-shore-uri

Anul trecut, Sergiu Talpă a devenit și asociat al companiei off-shore „Assentis Holdings Limited”, care deține 72% din acțiuni în compania „Bass Systems”, care a câștigat în ultimii ani mai multe contracte de milioane cu instituțiile de stat.

Spre exemplu, în 2013, Serviciul Vamal a procurat de la această companie servicii de suport al sistemului informațional integrat vamal, în valoare de 25 de milioane de lei.

În același an, Comisia Națională a Pieței Financiare a procurat de la „Bass Systems” unități de hard disc HDD și memorie cu acces aleatoriu, de 120 de mii de lei.

În 2014, aceeași companie a câștigat o licitație pentru livrarea echipamentului tehnologic, softuri și servicii în valoare de 24,4 milioane de lei, ceea ce a constituit 1,27 de milioane de euro, pentru compania de stat „Moldatsa”, instituție din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, care pe atunci era condusă de democratul Vasile Botnari.

În 2015, „Bass Systems” a încheiat un contract de prestare servicii cu ÎS „Calea Ferată din Moldova” în valoare de 1,6 milioane de dolari. Pe atunci, întreprinderea de stat era condusă de actualul ministru al Justiției, democratul Vladimir Cebotari.

Ziarul NAȚIONAL a încercat să îl contacteze pe Sergiu Talpă, dar la serviciul specializat al „Moldtelecom” nu există informații despre niciunul dintre numerele de telefon ale companiilor sale.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Andrian Candu ne-a comunicat, prin intermediul consilierei sale, că își amintește că a avut un asemenea coleg, dar spune că acum nu mai menține legătura cu acesta. De asemenea, Candu afirmă că „Moldtelecom” nu se subordonează Parlamentului (!).

Mai multe detalii la acest subiect citiți în ediția print de vineri a Ziarului NAȚIONAL.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Daniel 26.01.2016 16:26

nu văd nimic rău că instituțiile statului au contracte cu o companie străină, așa e și normal în mediul de prestare a serviciilor, iar coincidențele mereu îs posibile..

dumitru 26.01.2016 17:00

daca analizam pagina de facebook al lui Stefano Iannucci, cel care este CEO la Switchover AG, observam cercurile in care acesta se invirte (Nobil Spa, Nobil Hotel) (asa, spre interes cine da likuri la paginile acestuia....)

Oleg 26.01.2016 19:41

Opozitia pro-rusa deja nu mai stie ce sa inventeze pentru a mai murdari putin pe pro-europenii de la guvernare. Aici Rusia isi face trebusoara.

GIF 27.01.2016 00:28

Da, da, noi stim cum „Moldtelecom” nu se subordonează Parlamentului (!).

No Fear 27.01.2016 09:46

Lungati mai oameni buni risurile acestea de la guvernare. Ne fura deschis iar noi tacem.

Costea 27.01.2016 12:31

Am senzatia ca orice companie subordonata Statului , inainte de a semna un contract trebuie sa faca o consultare cu partea civica :D Deja aberam de la realitate ...

slava 27.01.2016 13:15

Nu este informatie noua, si ca de obicei fara nici o baza argumentativa... Care este legatura dintre Nastase si Victor si Viorel Topa? sau Sturza - Filat - Lucinschi? care-i rolul Maiei Sandu in jocul politic? Legatura Usatii - Dodon - Nastase - Moscova? va rog...

Vasile 27.01.2016 13:35

Ia legături ati mai gasit... Si sturza facea afaceri cu statul, d ece nu am vazut nici un articol despre aceste legaturi de genul dat?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md