22:11:17 19.09.2019
 
Stiri

Kommersant // Rusia și-a RETRAS navele din baza Tartus și așteaptă coordonatele țintelor care vor fi lovite de SUA

Știri 12.04.2018 22:16 Vizualizări1461 Autor: Ziarul National
Kommersant // Rusia și-a RETRAS navele din baza Tartus și așteaptă coordonatele țintelor care vor fi lovite de SUA sursa: twiter

Navele de război pe care Rusia le avea în portul sirian Tartus au părăsit zona, a anunțat, miercuri seara, cotidianul „Kommersant”, care se bazează pe imagini din satelit publicate de un portal de monitorizare, Image Satellite International.

Informația a fost confirmată, joi, la nivelul Dumei de Stat a Rusiei. Șeful comisiei pentru apărare, Vladimir Șamanov, a explicat că retragerea navelor din port în apele internaționale se face din motive de securitate, relatează Interfax. Deputatul a subliniat că aceasta este o măsură de precauție uzuală.

Mai mult, Kommersant scrie, joi, citând surse proprii, că partea rusă așteaptă în prezent să primească de la Statele Unite coordonatele țintelor care ar putea fi vizate de un atac american, astfel încât să fie exclusă posibilitatea unor pierderi în rândul armatei ruse.

Potrivit imaginilor din satelit publicate de Kommersant, care datează din 11 aprilie, majoritatea navelor ruse au părăsit deja docurile portului și numai un submarin a rămas în port. Motivul este iminența unor lovituri aeriene americane asupra Siriei. În total, este vorba de șapte nave, două șalupe de monitorizare anti-sabotaj din clasa Gracionok și un submarin.

Moscova dispune de două baze aeriene pe coasta siriană, echipate cu apărare antiaeriană sofisticată, şi anume la Tartus, nu departe de frontiera cu Libanul, şi Hmeimim, în nordul Latakia. La Tartus, unde armata rusă dispune de instalaţii portuare de mai multe decenii, au fost instalate baterii de apărare antiaeriană de tip S-300.

Nu este singura mutare strategică apărută după ameninţarea preşedintelui american făcută pe Twitter, cum că își va trimite rachetele în Siria. Oficiali de la Washington spun că şi armata siriană îşi pune la adăpost tehnica militară. Mai multe avioane ar fi fost mutate în zonele de prezenţă rusească, probabil în speranţa că americanii vor ezita să lovească acolo. Baze militare aeriene şi aeroporturi au fost golite, spune şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Regimul lui Bashar al-Assad se aşteaptă deci la o lovitură contra infrastructurii aeriene. Miercuri am fi spus că acest atac este iminent, dar joi Donald Trump a răsturnat scenariul. „N-am spus niciodată când va fi lansat atacul asupra Siriei. Ar putea fi foarte curând sau... nu foarte curând!”, a transmis el pe Twitter.

Altceva voia să ne spună de fapt preşedintele american: „În mandatul meu, Statele Unite au făcut o treabă excelentă în alungarea ISIS din acea regiune. De ce nu zice nimeni Mulţumesc, America!?” .

În aceeaşi tabără cu Statele Unite, dar de partea cealaltă a twitto-retoricii, Franţa şi Marea Britanie sunt gata să ajute la pedepsirea regimului Assad. Germania susţine orice acţiune, dar nu participă militar.

Experți, despre pericolul unui nou război

Siria e de mult timp locul în care marile puteri se războiesc prin interpuşi. Miza e influenţa în regiune şi în ce va rămâne din Siria după conflictul care a rupt ţara în multe bucăţi. Marele motiv de îngrijorare în legătură cu răspunsul militar al Vestului după atacul chimic din Douma e ca nu cumva să transforme aceste conflicte indirecte într-unele directe.

BBC le-a cerut mai multor experţi să răspundă la întrebarea momentului: cât de mare e pericolul unui nou război mondial? Iată răspunsurile:

Ne îndreptăm către al treilea război mondial?

Shashank Joshi, expert Orientul Mijlociu: Un al treilea război mondial e puţin probabil.

Tom Donnelly, analist militar: Nu, nu cred că va începe un al treilea război mondial.

Serghei Markov, director - Institutul de Știinţe Politice Moscova: E o probabilitate mare.

Steve Tsang, profesor Universitatea din Londra: Nu va fi un al treilea război mondial.

Lina Khatib, expert Orientul Mijlociu: Suntem, în prezent, martorii unui al treilea război mondial rece.

Patricia Lewis, expert securitate internaţională: Sper că nu.

Ce ar putea duce la un conflict la nivel mondial?

Lina Khatib, expert Orientul Mijlociu: Conflictul din Siria e deja un conflict global.

Steve Tsang, profesor Universitatea din Londra: Liderul nord-coreean e foarte aproape de a obţine capacităţi nucleare.

Shashank Joshi, expert Orientul Mijlociu: E, poate, prima perioadă când toate marile puteri sunt într-o stare de tensiune generalizată.

Serghei Markov, director - Institutul de Știinţe Politice Moscova: Liderii occidentali cred că sunt mai puternici decât Rusia.

Tom Donnelly, analist militar: Rusia e un adversar.

Ce vor face liderii marilor puteri?

Lina Khatib, expert Orientul Mijlociu: Sunt atât de multe conflicte în care sunt implicaţi mulţi actori internaţionali. Putem vorbi de un nou tip de proxy war.

Shashank Joshi, expert Orientul Mijlociu: Marile puteri sunt toate conduse de naţionalişti, iar asta face dificil pentru orice ţară să dea înapoi, în timpul unei crize.

Steve Tsang, profesor Universitatea din Londra: Există actori multipli: unii dintre ei ar putea chiar strica echilibrul, fără intenţie.

Tom Donnelly, analist militar: Ne înţeleg greşit. Consideră democraţia ca fiind o formă slabă şi ineficientă de guvernământ.

Serghei Markov, director Institut de ştiinţe politice Moscova: Există propagandă de ambele părţi.

Patricia Lewis, expert securitate internaţională: Dărâmarea barierelor care spun că distrugerea în masă e inacceptabilă.

Când ar trebui să începem să ne îngrijorăm?

Serghei Markov, director Institut de ştiinţe politice Moscova: Dacă americanii vor ucide soldaţi ruşi...

Patricia Lewis, expert securitate internaţională: Închiderea canalelor de comunicare - fie prin tăierea cablurilor, fie prin atacuri cibernetice la sistemele de satelit.

Steve Tsang, profesor Universitatea din Londra: Retragerea trupelor americane din Peninsula Coreeană ar da un semnal foarte îngrijorător.

Lina Khatib, expert Orientul Mijlociu: Comunitatea internaţională a ignorat, în mare măsură, conflictul din Siria. Dacă vom continua să stăm şi să privim, acest conflict va creşte şi ne va lovi fără ca măcar să ne dăm seama.

Ce ar putea să se întâmple?

Lina Khatib - expert Orientul Mijlociu: Deşi Orientul Mijlociu e o zonă de conflict, sunt mulţi actori din societatea civilă care lucrează pe teren. Aceşti oameni vor fi stâlpii pe care se va sprijini pacea, atunci când va fi momentul.

Shashank Joshi, expert Orientul Mijlociu: În acest moment, există ONU, există acorduri pentru controlul armamentului, lucruri pe care nu le aveam în epocile trecute. Toate aceste instituţii funcţionează pentru a bloca astfel de tendinţe.

Tom Donnelly, analist militar: E probabil ca războaiele prin interpuşi să continue, iar povara va fi suportată de alţii, nu de marile puteri însele.

Patricia Lewis, expert securitate internaţională: Sunt mai multe şanse să se întâmple, dacă ne imaginăm că e imposibil.

Sursa: digi24.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md