12:40:20 03.12.2021
Stiri

INVESTIGAȚIE // Toți oamenii lui Putin: rețeaua financiară de MILIARDE conectată la liderul rus

Investigații 04.04.2016 09:50 Vizualizări10012 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // Toți oamenii lui Putin: rețeaua financiară de MILIARDE conectată la liderul rus theguardian.com
Putin, Roldughin și Medvedev


Prietenia dintre Vladimir Putin și Serghei Roldughin a început în tinerețe. Putin a devenit liderul suprem al Rusiei, Roldughin și-a făcut un nume ca violoncelist și dirijor, dar cei doi au rămas apropiați. Roldughin a cântat pentru Putin și oaspeții săi de rang înalt la reședința oficială a președintelui și a dat interviuri în mass-media încercând să îmblânzească imaginea dură pe care o are Putin. Documente secrete dezvăluie, însă, partea ascunsă a prieteniei lor.

O investigație a International Consortium of Investigative Journalists, a publicației germane Süddeutsche Zeitung și altor partneri media scoate la iveală cum Roldughin este jucătorul din umbră al unei reţele clandestine operate de asociații lui Putin, care a făcut să dispară peste două miliarde de dolari prin bănci şi companii off-shore.


Roldughin, alături de Putin atunci când i s-a născut prima fiică. Foto: Novaia Gazeta

Este posibil ca Roldughin, care a susţinut public că nu este un om de afaceri, să nu fie adevăratul beneficiar al acestor bogăţii. Conform documentelor, Roldughin acţionează ca o interfață pentru reţeaua loială lui Putin – şi, probabil, pentru Putin însuşi. Violoncelistul nu a dorit să comenteze. Reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project s-au întâlnit cu Roldughin la finalul unui concert care a avut loc săptămâna trecută la Moscova. Acesta le-a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru a studia întrebările și a se decide asupra a ceea ce va răspunde.

Aproximativ o sută de tranzacții legate de această rețea sunt descrise în documentele interne ale Mossack Fonseca. Acestea sunt deosebit de complexe. Plăţile sunt camuflate în diverse moduri. Pe hârtie, acționarii companiilor se schimbă constant. Documentele sunt antedatate. Drepturile pentru credite de milioane de dolari sunt vândute între companii offshore pentru un dolar. Rezultatul e mereu același: banii și puterea merg către apropiații lui Putin.

Mossack Fonseca a înregistrat o parte dintre companiile deținute de Roldugin și a administrat holdingurile rețelei din Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale.

Ani de zile s-au vehiculat informații despre averea secretă a lui Putin. S-a spus că deține câteva offshore-uri, un palat și un iaht de lux. Numeroase instituții de presă au observat cum persoanele din jurul lui Putin se îmbogățesc. Imaginea de ansamblu a afacerilor secrete a lui Putin a rămas însă un mister.


#PanamaPapers confirmă ceea ce până acum au fost doar zvonuri. Documentele arată cum o rețea de interpuși a dezvoltat un mecanism complex de entități prin care a circulat această avere ascunsă. Documentele includ email-uri, formulare bancare, împrumuturi, tranzacții și pașapoarte scanate.

Rețeaua e, practic, tagma oamenilor de încredere a lui Putin, majoritatea fiind prieteni ai președintelui încă dinainte de căderea Uniunii Sovietice. Roldugin este nașul de botez al fetei celei mari a lui Putin. Alți apropiați sunt Yury Kovalchuk, un bancher care l-a cunoscut pe Putin pe când acesta era funcţionar municipal, și Arkady Rotenberg, un prieten din copilărie care a devenit miliardar prin proiectele imobiliare finanțate de stat, conducte de petrol şi altele.

Majoritatea partenerilor și Putin însuși apar conectați la Banca Rossiya din Sankt Petersburg, pe care Guvernul SUA a identificat-o drept pușculița personală a lui Putin. Din documente rezultă că Banca Rossiya a construit întreaga rețea de companii off-shore înscrise pe numele lui Roldughin sau al asociaților săi și a inițiat tranzacții prin bănci din Rusia, Cipru și Elveția.


Violonistul Serghei Roldughin. Foto: The Guardian

Numele lui Putin nu apare direct în documentele Mossack Fonseca. Înregistrări audio și alte mărturii arată că nici cei mai apropiați oameni ai lui Putin, când discută despre afacerile lui, nu-i pronunță direct numele, folosind mereu un pseudonim.

Este de neconceput ca această rețea să fi existat fără știrea sau susținerea lui Putin”, a declarat Karen Dawisha, analist politic american care a scris masiv despre regimul lui Putin. „El ia tot ceea ce își dorește“, a mai spus Dawisha, adăugând „Când ești preşedintele Rusiei, nu trebuie să ai un contract scris. Tu ești legea.

După ce a primit întrebări detaliate din partea ICIJ şi a partenerilor săi media, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a denunțat într-o conferinţă de presă articolele viitoare drept „un atac” şi „o serie de născociri” , după cum au relatat serviciile ruse de ştiri. Peskov a mai declarat că întrebările respective priveau companii offshore și „un număr mare de oameni de afaceri pe care Putin nu i-a văzut în viaţa lui”.Citiți continuarea investigației AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md