INVESTIGAȚIE // Ilan Șor, noi ACHIZIȚII din bunurile sindicatelor și conexiuni de afaceri cu Vlad Plahotniuc


La sfârșitul anului trecut, controversatul primar de Orhei, Ilan Șor, a intrat în posesia unui alt bun al sindicatelor din Moldova.
Pe 23 decembrie 2015, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) i-a vândut unei companii afiliată lui Ilan Șor Palatul Republican de Cultură al Sindicatelor din Chișinău, situate pe str. Kiev 7.
Cu o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați, clădirea a fost înstrăinat contra sumei de 41 milioane de lei și 5 bănuți.
În locul Palatului de Cultură, urmează să fie construit un centru comercial de peste 40 000 de metri pătrați. Proiectul mall-ului a fost realizat o companie rusească care a întocmit și planul pentru Shor Holding Regency, dar încă în 2014, când clădirea se mai afla în proprietatea Sindicatelor, scrie Rise Moldova.
Oficial, în acte, noii proprietari ai Palatului de Cultură al Sindicatelor au devenit, prin intermediul mai multor firme, doi agenți registratori din Cipru. Cumpărătorul, Capital Investments SRL, e o firmă din Hâncești care a mai cumpărat, în vara anului trecut, tot de la sindicate, o clădire situată în apropierea imediată a Casei Guvernului.
În perioada 2011-2012, Palatul Sindicatelor a fost ipotecat pentru suma totală de 140 de milioane de lei. Circa 70% din bani au fost oferiți de Delmos-Grup SRL, companie fondată de persoane apropiate actualului primar de Orhei.
Delmos-Grup SRL a încheiat cu sindicatele contractul de ipotecă a palatului pe 24 iunie. Exact în aceeași zi, compania a semnat și contractul de vânzare a hotelului Cosmos, imobil pe care l-a cumpărat, anterior, tot de la sindicate.
Compania Delmos-Grup SRL a fost fondată în 2006 de Alexandr Durnovțev, iar în calitate de administrator figura Valeri Romanov. Ambii au figurat și în Ghermivali SRL, firmă din Holdingul Shor care deținea câteva hectare de pădure în Codri.
Un alt imobil procurat anterior de la Sindicate de companiile lui Ilan Șor a fost de curând cedate unui om de afaceri apropiat lui Vlad Plahotniuc.
Fostă proprietate sindicală, hotelul Flora e situat la periferia unui parc din sect. Râşcani. Cumpărat de oameni din anturajul lui Ilan Shor, conceptul de reconstrucţie a imobilului a fost realizat tot de Proiekt Capital.
Cu o suprafață cadastrală de 2 000 de metri pătrați, Flora a ajuns în proprietatea firmei Asigromex SRL în 2010. Contractul de cumpărare a fost semnat de același Valeri Romanov, omul de încredere al lui Ilan Shor, în calitate de administrator și fondator unic al companiei.
Achiziționat cu 17 milioane de lei, imobilul este ipotecat peste două zile pentru o sumă dublă – 35 de milioane. Ulterior, în baza mai multor acorduri adiționale semnate cu Banca Socială (BS), noul proprietar Flora mai obține câteva zeci de milioane.
Acum o lună, Asigromex a vândut fostul hotel sindical. Din 18 ianuarie 2016, proprietar al imobilului a devenit Acvilin-Grup SRL, companie care se prezintă lider în distribuția mărfurilor de larg consum şi a mobilei de birou care colaborează cu producători precum „Philip Morris International” și „Nestle”.
Cu un capital social de 2 milioane de lei, compania îi are ca asociați pe Oleg Bacalov, cu 40%, și Iuri Luncașu – 60%. Ultimul mai deține acțiuni la Denir Lux SRL, Primprof Construct SRL și GB & Co SRL și, în 2012, a fost surprins în compania lui Vladimir Plahotniuc în timpul unei vizite în Franța.
Investigația integrală o puteți citi pe rise.md.















































































