08:12:58 25.04.2019
 
Stiri

INTERESE // Miliardul de sub tăvălug

Anticorupție 26.04.2015 10:02 Vizualizări3788 Autor: Mariana Rață
INTERESE // Miliardul de sub tăvălug

Câteva firme de construcții par a fi „abonate” la licitațiile publice organizate de Administrația de Stat a Drumurilor

Patru companii de construcții din R. Moldova câștigă an de an licitațiile organizate de stat pentru reparația și construcția drumurilor. Numai anul trecut, din banii publici, pe conturile acestor companii au ajuns peste 610 milioane de lei, ceea ce reprezintă două treimi din tot bugetul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD).

Firmele aparțin unor persoane influente din R. Moldova.

Jumătate de miliard pentru trei firme

În 2014, în R. Moldova s-au construit drumuri ca niciodată. Din Bugetul de stat, în acest scop au fost alocate 930 de milioane de lei, iar pentru cheltuirea lor s-au organizat 74 de licitații publice la care au participat mai bine de 30 de companii de construcții. Aproape jumătate din această sumă, peste 372 de milioane de lei, au fost alocate în baza a trei contracte încheiate cu trei firme. Tot în buzunarul acestora au ajuns alte 240 de milioane de lei, în baza altor licitații la care s-au pus la bătaie sume mai modeste.

Preferata statului

Al doilea an consecutiv, lider la capitolul licitațiilor publice câștigate de la ASD este compania privată „Rutador”. Pentru cele șase contracte semnate după ce a câștigat licitațiile publice organizate de ASD, firma controlată de omul de afaceri Nicolae Maliu și-a umplut conturile cu 212 milioane de lei, jumătate din acești bani - 133 de milioane de lei - „Rutador” le-a primit pentru reabilitareaa 17 km din drumul R3 Chișinău-Hâncești-Cimișlia-Basarabeasca, lucrări care trebuie să fie încheiate în martie anul viitor.

Deși firma există de mai bine de 14 ani pe piață, aceasta a prins a câștiga contracte „generoase” de la stat în special în ultimii doi ani. Nu este clar motivul pentru care ASD a dat de mai multe ori preferință firmei, deși în unele cazuri oferta propusă de ea nu era nici cea mai mică, nici cea mai restrânsă ca termeni de realizare, iar spre exemplu, în cazul drumului spre Aeroportul Internațional Chișinău, reparat în grabă de „Rutador” în preajma vizitei cancelarului german Angela Merkel din 2012, gropile plombate au prins a reapărea peste cinci luni, asta deși lucrările au costat statul 37 de milioane de lei.

Și Curtea de Conturi a avut anterior obiecții față de lucrările executate de „Rutador”. Auditorii de stat au stabilit că la unele lucrări firma ar fi majorat, nejustificat, de două ori prețul materialelor utilizate.

Omul de legătură cu milioanele

Ziarul NAȚIONAL a scris însă anterior că directorul de până acum un an al ASD, Vitalie Panurco, este astăzi specialist principal în această companie de construcții. Panurco s-a angajat îndată ce a plecat de la ASD, iar Comisia Națională de Integritate a stabilit un conflict de interese în acest caz, amendându-l pe fostul director al Administrației de Stat a Drumurilor.

Astăzi, director al instituției care organizează licitațiile pentru reparația drumurilor din țară este fostul subaltern al lui Panurco, Gheorghe Curmei.

Ultimul neagă însă că licitațiile câștigate de „Rutador” ar avea vreo legătură cu faptul că Panurco este angajatul lor.

O licitație tăinuită

Drumul R3 Chișinău-Hâncești-Cimișlia-Basarabeasca i-a adus, anul trecut, un contract de 134,992 de milioane de lei și firmei „Lusmecon”, care urmează să repare un tronson de 21 km. La fel ca și în cazul licitației câștigate de „Rutador” pentru reparația unei porțiuni din acest drum, ASD nu indică detalii legate de licitații, chiar dacă, de obicei, publică pe site-ul său chiar procesele-verbale ale tenderelor desfășurate.

Informația despre această licitație și cea câștigată de „Rutador” lipsește și de pe pagina web a Agenției Achiziții Publice, chiar dacă acest lucru este obligatoriu.

Precizăm că firma „Lusmecon” aparține soției directorului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Galina Ghilaș. Anterior, firma a mai câștigat și alte licitații a căror valoare depășește o sută de milioane de lei. De mai multe ori, însă, firma nu a reușit să finiseze în termen lucrările și nici să se încadreze în suma prevăzută de contract, solicitând când majorarea valorii contractului, când majorarea termenului de execuție.

Falimentară la București, de încredere la Chișinău

Aflată astăzi în centrul unui scandal de corupție în România, firma „Genesis Internațional”, despre care se spune că ar aparține lui Sergiu Lucinschi, fiul mai mare al fostului președinte Petru Lucinschi (în acte proprietari sunt companiile „Agregat” și „Aspect-M” – n.r.), nu a fost niciodată neglijată la licitațiile de reparație a drumurilor.

Anul trecut, compania care era declarată în insolvabilitate în România a câștigat două licitații publice organizate de ASD, luând peste 116,5 milioane de lei pentru a repara două drumuri. Numai pentru reabilitarea a șase km din drumului R20 Rezina-Orhei-Călărași, firma lui Sergiu Lucinschi a primit 103 milioane de lei pe care ar trebui să îi valorifice până în vara anului viitor.

Luna aceasta, presa de peste Prut a scris mult despre „Genesis International”, cedată în 2009 de milionarul român Alexandru Horpos fiului lui Petru Lucinschi, anchetat astăzi penal de către Direcția Națională Anticorupție din România pentru că l-ar fi șantajat pe businessmanul român tocmai în legătură cu niște datorii mai vechi de la „Genesis International”.

Potrivit presei de la București, în ultimii ani, firma a înregistrat câștiguri modeste în România, de doar vreo trei milioane de lei, în timp ce pierderile acesteia s-au ridicat la vreo 15 milioane de lei.

Firma lui Ciornîi, tot mai dragă statului

Sume considerabile din contracte încheiate cu statul pentru reparația drumurilor a câștigat și omul de afaceri Nicolae Ciornîi, care recent și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău. Firma lui, „Ecotehlider”, în 2014 a câștigat șase tendere pentru reparația drumurilor, în valoare de 107 milioane de lei. Veniturile companiei din reparația drumurilor naționale au crescut considerabil în ultimul an, dacă e să ținem cont de faptul că, în 2013, ASD a încheiat trei contracte cu aceasta, în valoare de 27 de milioane de lei.

Acum trei ani, „Ecotehlider” s-a aflat în centrul unui scandal în orășelul Cricova. Primarul localității, Valentin Guțan, acuză firma de atac raider, după ce aceasta a intrat în posesia a 11 hectare de teren din localitate, în baza unei decizii judecătorești, prin care primăria a fost obligată să vândă terenul contra sumei de o sută de mii de lei.

„Astăzi, acest teren este pusgaj la bancă, contra unui împrumut de 12 milioane de dolari. Pământul stă în paragină, asta chiar dacă atunci când au mers în judecată au declarat că vor să construiască aici un magazin sau o fabrică de sortare a fructelor”, ne-a declarat Guțan, precizând că, din câte știe el, firma este specializată în agricultură și face parte dintr-un holding condus de Nicolae Ciornîi.

***

În 2014, pentru reparația drumurilor au fost prevăzute 930 de milioane de lei, 372 de milioane de lei dintre care au fost alocate în baza a trei contracte încheiate cu trei firme.

***

În doar trei ani, firma „Rutador” a câștigat tendere naționale pentru reparația drumurilor în valoare de circa 600 de milioane de lei.

***

În multe cazuri, valoarea contractelor încheiate inițial pentru reparația drumurilor este majoratăulterior, prin semnarea unor acorduri adiționale.

Dumitru Budianschi, director de programe „Expert-Grup”:

„Despre licitațiile în sectorul drumurilor nu se poate vorbi la general. Sunt servicii care necesită investiții mari și care pot fi efectuate de companii puternice, de care nu avem prea multe, și sunt lucrări simple care pot fi făcute de mai multe companii.

Unele licitații pot fi justificate, iar altele se vede că sunt aranjate. Ridică însă multe semne de întrebare când companiile selectate încalcă prevederile contractuale și nu sunt penalizate pentru asta, ba mai mult, câștigă în continuare licitații pentru reparația drumurilor”.

Topul companiilor câștigătoare ale licitațiilor ASD

Companie

Licitații câștigate în 2014 /valoare (lei)

Licitații câștigate în 2013 /valoare (lei)

Licitații câștigate în 2012 /valoare (lei)

„Rutador” SRL

6 /212 mil.

11 / 270 mil.

3 / 63,2 mil.

„Lusmecon” SRL

1 / 134 mil.

3 / 188,5 mil.

2 / 121,9 mil.

„Genesis International” SRL

2 / 116 mil.

3 / 12,7 mil.

„Ecotehlider” SRL

6 / 107 mil.

3/ 27 mil.

4 / 42,3 mil.

„Dromas-Cons” SRL

5 / 41 mil.

4 / 1 mil.

„Magistrala Nistru” SRL

6 / 29 mil.

3 / 45,7 mil.

2 / 30,4 mil.

„Neledimpex” SRL

4 / 29 mil.

3 / 3 mil.

„Nirom Roz” SRL

2 / 26,8 mil.

3 / 43 mil.

3 / 39,2 mil.

„Irinda Prim” SRL

4 / 18 mil.

5 / 48,8 mil.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!iacob 26.04.2015 14:56

numai hoti,numai banditi

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md