14:19:31 22.07.2019
 
Stiri

INTERESE // Licitații de 125 de milioane de lei, CÂȘTIGATE de deputați și miniștri

Anticorupție 17.01.2015 10:16 Vizualizări3686 Autor: Mariana Rață
INTERESE // Licitații de 125 de milioane de lei, CÂȘTIGATE de deputați și miniștri
Firmele deputatului democrat Mihai Solcan au câștigat, în 2014, din licitații, 31,6 milioane de lei

Firme ale mai multor deputați și miniștri au câștigat în 2014 licitații în valoare de peste 125 de milioane de lei, bani publici

Mai mulți deputați și miniștriau făcut anul acesta averi frumoase din banii câștigați la licitațiile organizate de instituțiile de stat. Unii deputați din fostul deja Parlament au fost „abonați” în ultimii patru ani la tenderele de stat, câștigând și câte 30 de concursuri de acest fel pe parcursul unui an. Pentru serviciile contractate de instituțiile de stat de la firmele demnitarilor publici s-au cheltuit, în 2014, peste 125 de milioane de lei, bani publici.

Deputatul Solcan, lider la câștiguri din licitații

Cele mai mari profituri din contractele semnate cu instituțiile de stat le-a ridicat în 2014 deputatul democrat Mihail Solcan. Pe parcursul acestui an, firma „Soldi”, în care deputatul este asociat unic, a câștigat șapte licitații publice, în valoare totală de peste 31,6 milioane de lei.

Cel mai profitabil contract a fost încheiat în aprilie 2014 cu primăria satului Bobeica, raionul Hâncești. Pentru implementarea unui proiect de alimentare cu apă, evacuarea și epurarea apelor uzate, compania lui Solcan a primit 15,650 de milioane de lei.

Până la desemnarea firmei „Soldi” drept câștigătoare a acestei licitații, Primăria Bobeica a organizat două tendere pe care, sub diferite pretexte, le-a anulat. Întâmplător sau nu, „Soldi” a participat abia la cel de-al treilea tender, fiind desemnată și companie câștigătoare.

Contracte încheiate între democrați

Precizăm că,la fel ca și Solcan, primarul satului Bobeica, Lilian Musteață, este membru al Partidului Democrat.

Într-un articol publicat acum o lună în ziarul raional „Curierul de Hâncești” scria că deja s-au cheltuit 11,4 milioane de lei în cadrul acestui proiect. Cu toate acestea, sătenii din comuna Bobeica nu au încă apă în case, iar sistem de canalizare - nici atât. În aceste condiții, firma ar putea solicita surse suplimentare pentru executarea lucrărilor care urmau a fi încheiate în toamnă.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, primarul satului Bobeica ne-a declarat că a aflat abia după licitație cine este proprietarul firmei. „Nu are nicio legătură faptul că suntem ambii membri ai PD”, ne-a asigurat Musteață, care nu își amintește dacă această licitație a fost precedată de altele două anulate de el. De asemenea, primarul ne-a declarat că nu știe când vor fi încheiate lucrările și asta doar din cauză că primăria nu are deocamdată toți banii prevăzuți în contractul de executare a lucrărilor.

„Lucrările vor fi încheiate când noi vom avea bani să le plătim”, ne-a răspuns el.

Un alt sat, alte milioane

În octombrie 2014, „Soldi” a mai câștigat o licitațiede 11,32 de milioane de lei pentru aprovizionarea cu apă potabilă a satului Cojușna, raionul Strășeni. Primarul localității, Victor Căpățină, neafiliat politic, afirmă că nu a știut că firma aparține unui deputat, iar la licitație a fost aleasă învingătoare oferta cu cel mai mic preț din cele opt propuse.

Menționăm că, în 2013, „Soldi” a câștigat alte 13 licitații în valoare totală de 18 milioane de lei.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Mihail Solcan, după ce a auzit despre ce vrem să vorbim, ne-a spus că este la volan și nu poate discuta. Ulterior, deputatul nu a mai răspuns la telefon.

Campion la numărul de licitații câștigate

Dacă Solcan este lider la capitolul câștiguri din licitații, colegul său de fracțiune, Oleg Sârbu, este lider după numărul de licitații câștigate. Trei firme ale deputatului au ieșit învingătoare în 31 de licitații, cu valoarea totală de 4,4 milioane de lei.

Firma „Vlados-Com”, în care deputatul deține 100% de acțiuni, a ieșit învingătoare în 22 de licitații publice de vânzare a produselor alimentare. Valoarea totală a acestor contracte este de 1,9 milioane de lei.

Alte 2,7 milioane de lei, bani publici, i-a adus lui Oleg Sârbu firma „Gloria Qvarc” care i-a vândut produse petroliere de peste 2,29 de milioane de lei Colegiului de Zootehnie și Medicină Veterinară din Brătușeni, Edineț. Restul - 400 de mii de lei, le-a câștigat din alte trei licitații.

O altă firmă a lui Sârbu, „Maximos-PAN”, a câștigat, în 2014, cinci licitații publice în valoare de 147 de mii de lei.

Renunță la afacerile cu statul?

Afaceri cu statul a făcut în 2014 și firma de construcții „Lusmecon”, în care soția șefului de la „Cadastru”, Galina Ghilaș, deține 75,88% din acțiuni. Pe 10 octombrie curent, compania a câștigat un contract de 9 milioane de lei de la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) pentru reparația unei porțiuni de drum. Totuși, suma este nesemnificativă față de valoarea licitațiilor câștigate în 2013 – 188,5 milioane de lei, toate de la ASD.

Anatol Ghilaș afirmă că nu vede nicio încălcare în faptul că firma soției sale obține venituri atât de mari din contracte încheiate cu statul, chiar dacă ASD este subordonată Ministerului Transportului și Infrastructurii Drumurilor, condus de asemenea de un democrat.

Școala lui Ion Ionaș

Cazuri similare se întâlnesc și în alte partide. Dintre liberal-democrați, cele mai multe licitații în 2014 le-a câștigat fostul deputat Ion Ionaș, decedat în urmă cu o lună și jumătate. Anul acesta, firma „Carpeni”, în care deputatul deținea 100% din acțiuni, a câștigat 14 licitații, în valoare de peste 30 de milioane de lei, dintre care doar pentru construcția școlii din satul Cigârleni, Ialoveni, firma a luat 27,3 milioane de lei.

„Nu știam nici cu spatele că firma aparține regretatului deputat. Am aflat mult mai târziu. La licitații a participat directorul firmei. Domnul Ionaș nu a încercat să influențeze în vreun fel concursul”, ne-a spus primarul localității, Grigore Duplavă, precizând că școala va fi dată în exploatare în decembrie 2015, asta dacă vor fi alocați bani pentru achitarea lucrărilor.

Și firma fostului președinte al fracțiunii PLDM din Parlament, Valeriu Streleț, „Bioprotect”, a fost desemnată câștigătoare a trei licitații publice, toate organizate de Colegiul Agricol din Țaul, Dondușeni. Valoarea contractelor semnate este de 372 de mii de lei. Iar ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, deține 10% de acțiuni într-o companie care a câștigat două licitații publice în valoare de 200 de mii de lei.

Licitații și pentru comuniști

Printre demnitarii cu contracte la stat se regăsește și un fost deputat comunist, Alexandr Bannicov. Firma acestuia, SRL „Tina”, a câștigat în 2014 cinci licitații publice în valoare de 127 de mii de lei. Compania vinde aparate de aer condiționat și frigidere, iar clienții săi „publici” din 2014 au fost mai multe spitale, dar și Universitatea de Medicină și Farmaceutică „N. Testemițanu”. În 2013, „Tina” lui Bannicov a câștigat de aproape trei ori mai mult din contracte semnate cu statul.

Opinie

Victor Strătilă, vicepreședintele Comisiei Naționale de Integritate:

„Legea nu prevede stare de conflict de interese între membrii aceluiași partid. E greu să demonstrezi că există vreo legătură în astfel de cazuri. Din moment ce legea nu le interzice, ei au dreptul să participe la licitații. În alte state, legea este mult mai restrictivă. Există țări în care și atunci când e vorba de prietenie se declară conflict de interese. La noi însă, spre exemplu, consilierii locali nu sunt subiecți ai declarării, chiar dacă ei sunt cei care de cele mai multe ori promovează firme, interese. Sub acest aspect, legea privind conflictul de interese ar trebui revăzută”.

Nume

Firmă

Numărul de licitații câștigate

Valoare

Mihail Solcan

„Soldi”

7

31,627 mil. lei

Ion Ionaș

„Carpeni”

14

31,2 mil. lei

Anatol Ghilaș

„Lusmecon”

1

9 mil. lei

Oleg Sârbu

„Vladis-Com”, „Gloria Qvarc”, „Maximos - PAN”

31

4,794 mil. lei

Valeriu Lazăr

„Tatra-bis”

4

1,417 mil. lei

Valeriu Streleț

„Bioprotect”

3

372,5 mii lei

Vasile Bumacov

„Ecoplantera”

2

200 mii lei

Alexandr Bannicov

„Tina”

5

127 mii lei

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md