20:40:51 18.02.2020
 
Stiri

ÎNGRIJORARE: „Rusia poate să profite de procesul de lichidare a munițiilor de la Cobasna pentru a aduce personal suplimentar rusesc și echipament militar rusesc suplimentar în Transnistria”. Răspunsul ministrului de Externe

Politică 12.09.2019 12:29 Vizualizări1347 Autor: Ziarul National
ÎNGRIJORARE: „Rusia poate să profite de procesul de lichidare a munițiilor de la Cobasna pentru a aduce personal suplimentar rusesc și echipament militar rusesc suplimentar în Transnistria”. Răspunsul ministrului de Externe Balkan Insight


„Rusia poate să profite de procesul de lichidare a munițiilor pentru a aduce personal suplimentar rusesc și echipament militar rusesc suplimentar în Transnistria sub pretextul că aceste efective suplimentare ar lucra la lichidarea munițiilor”.

Temerea a fost expusă de Vladimir Socor, analistul Jamestown Foundation și al portalului Eurasia Daily Monitor, într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

Socor atrage atenția că aceste efective suplimentare și echipament militar rusesc ar trebui să tranziteze pe teritoriul Ucrainei și nu crede că Ucraina ar permite acest tranzit, pe care „Rusia ar putea să-l interpreteze în felul ei, să-l pervertească și să-l folosească și împotriva Ucrainei, și împotriva R. Moldova”.

„De aceea, proiectul lichidării munițiilor de la Cobasna nu poate fi decât unul internațional și când spun internațional nu am în vedere OSCE, pentru că OSCE este la cheremul Rusiei, am în vedere Statele Unite, în primul rând, și alte puteri din Europa Occidentală care ar putea să coopereze cu Rusia pentru lichidarea munițiilor”, susține Socor.

Această poziție este împărtășită și de ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, după ce a abordat ieri subiectul cu omologul său de la Moscova, Serghei Lavrov.

„Procesul de casare a munițiilor se va face exclusiv într-un format la care sunt conectați și partenerii noștri externi, prin intermediul OSCE. Și acest lucru va asigura ca aceste preocupări să nu creeze probleme pentru R. Moldova”, a declarat Popescu astăzi, într-o conferință de presă susținută la Chișinău.

Cu referire la declarațiile recente ale președintelui Igor Dodon cu privire la posibilitatea de a acorda Transnistriei, Socor a afirmat în același interviu pentru „Europa Liberă că Moscova „și-a învățat lecția anului 2003” când a vrut să-și impună poziția unilaterală prin intermediul memorandumului Kozak și acum va proceda altfel.

„Moscova poate să sugereze, dar nu poate să propună în mod oficial. Aici este o deosebire fundamentală între situația cu Kozak din 2003 și situația de astăzi. Proiectul din 2003 a fost un proiect unilateral, propus de Rusia în numele ei propriu, fără a fi fost discutat în prealabil cu puterile occidentale și fără intenția de a coordona nici măcar ulterior, post-factum, cu puterile occidentale. Rusia și-a dat seama de această eroare și de aceea Rusia nu va propune nimic în mod unilateral, în numele Rusiei, ci numai printr-un eventual acord cu Occidentul, iar propunerea va fi servită R. Moldova probabil cu mâini occidentale. Aici este pericolul. Eu nu prevăd deloc că se va întâmpla așa, dimpotrivă, eu cred că această situație este practic exclusă”, a spus Socor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md