22:43:03 01.06.2023
Stiri

IMPORTANT! Un NOU tip de ESCROCHERIE pe rețelele de socializare: Victimele sunt ademenite cu pretinse venituri fabuloase câștigate ușor

Actualitate 03.01.2023 11:49 Vizualizări1316 Autor: Ziarul National


IMPORTANT! Un NOU tip de ESCROCHERIE pe rețelele de socializare: Victimele sunt ademenite cu pretinse venituri fabuloase câștigate ușor

Investești inițial și în scurt timp veniturile ,,curg gârlă". Acesta este un nou tip de escrocherie care ,,pescuiește" victime pe rețelele de socializare.

Inspectoratul General al Poliției anunță că a identificat grupări infracționale specializate în obținerea, prin înșelăciune, a mijloacelor financiare, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede, valută sau acțiuni ale companiilor internaționale mari.

Mai exact, pe rețelele de socializare au fost publicate anunțuri sponsorizate prin care se comunica despre posibilitatea obținerii în termeni rapizi a unor venituri fabuloase.

,,La etapa inițială, persoanele culpabile de săvârșirea infracțiunii colectează informații personale ale victimelor, precum nume, prenume, număr de telefon și email, iar ulterior apelează telefonic victima, o influențează să depună surse financiare în vederea obținerii unui venit garantat.

Suspecții solicită cetățenilor să efectueze pretinsele investiții prin transferuri de bani pe conturi străine prin intermediul sistemelor rapide de plăți (ca ex. Western Union, Money Gram) sau instalarea pe dispozitivele deținute (telefon, calculator) a unor aplicații ce asigură controlul de la distanță (de ex. AnyDesk, TeamViewer), folosindu-le pentru inițierea transferurilor bancare de pe cardurile de plată ale victimelor", explică Poliția modul în care acționează escrocii.

Pentru a convinge victimele, escrocii creează conturi personale pe pagini web fictive, în care sunt indicate sumele de bani depuse, dar și informații false cu privire la veniturile obținute. Odată cu acumularea unui venit ce depășește sumele depuse de 4-10 ori, suspecții solicită adițional achitarea unor taxe inventate (plata impozitelor pe venit, transfer, obținerea unor acte permisive) sau se prezintă drept juriști ce pot ajuta la debitarea veniturilor obținute.

Până în prezent, ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice au dentificat mai multe denumiri ale platformelor fictive de investiții, printre care: GoldenClub, Aegis, Phoenix, InvestCorp, Simpleway, BTG-Capital Ltd, ZMedia.

În acest context, Poliția recomandă cetățenilor să evitate înregistrarea și completarea anchetelor online distribuite prin intermediul platformelor de socializare care promit câștiguri fabuloase, să nu efectueze transferuri de bani persoanelor necunoscute și să nu furnizeze niciodată prin telefon codul de identificare bancară, PIN-ul sau orice alt cod de securitate.

Totodată, nu oferiți persoanelor necunoscute acces la distanță asupra dispozitivelor pe care le dețineți prin intermediul aplicațiilor specializate, ca ex.AnyDesk, TeamViewer, indiferent de promisiunile care vă sunt date.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și banca comercială care vă deservește cardul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md