15:05:11 23.02.2024
Stiri

Igor Dodon – un nou MANDAT de președinte și municipiul Chișinău CEDAT socialiștilor. Sturza admite că zarurile au fost aruncate, iar alianța „ACUM” – PSRM va guverna patru ani în schimbul unor cedări reciproce

Politică 30.08.2019 13:02 Vizualizări3628 Autor: Ziarul National
Igor Dodon – un nou MANDAT de președinte și municipiul Chișinău CEDAT socialiștilor. Sturza admite că zarurile au fost aruncate, iar alianța „ACUM” – PSRM va guverna patru ani în schimbul unor cedări reciproce


Fostul premier Ion Sturza consideră că atât PSRM, cât și Blocul „ACUM” își doresc o guvernare pentru următorii patru ani. În acest sens, ambele părți vor face unele cedări, care ar presupune un nou mandat de președinte pentru Igor Dodon și chiar cedarea funcției de primar general al capitalei socialiștilor.

„Înțeleg că în ambele părți există această dorință de a avea o guvernare pentru patru ani și de a-i oferi o a doua șansă dlui Dodon să fie reales președinte, chiar cu riscul de a ceda capitala R. Moldova tot socialiștilor ș.a.m.d. Nu se negociază (aceste lucruri n.r.), dar se intuiesc. Sunt animozități, sunt egoisme ș.a.m.d. Dacă s-a decis că guvernăm patru ani de zile și cedăm reciproc, repartizăm tacit posturi, sfere economice ș.a.m.d. Vă închipuiți că dl Dodon are cheltuieli de 800 de mii (dolari) pe lună, despre care a spus, pentru a-și menține partidul… Dar el trebuie să aibă și sursele de finanțare. O parte, bine, îi vine în genți dintr-o anumită zonă, dar o parte trebuie să le câștige prin scheme ș.a.m.d. Dacă se dorește patru ani, atunci da, trebuie semnat un acord, trebuie acceptate foarte multe compromisuri și pe plan intern, extern, mai închidem și noi ochii la demonopolizare, la schemele din sfera economică, nu mai facem nimic cu companiile de stat...”, a spus fostul premier pentru Europa Liberă.

Acesta admite faptul că unii deputați de la „ACUM” ar putea părăsi majoritatea parlamentară, doar că aceasta va rămâne funcțională.

„Îi dreptul lor. Deci aici sunt foarte mulți, majoritatea… Nu știu dacă ar putea sau nu (să se spargă majoritatea n.r.), dar eu cred că 80 la sută, dacă nu mai mulți din „ACUM” sunt niște romantici, niște oameni perfecți pentru a face schimbările. Ei sunt buni la schimbare, dar mai greu la rutina birocratică, atunci birocrații tradiționali îi „sparg”. Evident că ei au venit..., au stat în stradă, în primul rând, 2015-2016, în speranța de a face această schimbare, de a avea o Moldovă transparentă, democratică, unde domină legea și peste noapte lucrurile se vor stabiliza.

Oamenii aceștia sunt profund dezamăgiți și mai e ceva – ei sunt un pic ignorați atunci când este procesul decizional. Este și firesc când președintele partidului, dacă are și funcție administrativă, nu are timp să stea chiar și cu cei mai apropiați membri de partid sau membri ai Parlamentului ca să coordoneze niște lucruri. O parte dintre ei, iarăși din firea lor romantică, revoluționară, pot să facă acest gest de retragere”, a conchis Sturza.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md