23:40:09 16.10.2019
 
Stiri

Guvernul a neglijat recomandarea CNP-ului

Social 22.08.2013 17:11 Vizualizări1642 Autor: Stela Mihailovici
Guvernul a neglijat recomandarea CNP-ului
Candidaturile la funcţia de judecător, președinte sau vicepreședinte al instanței judecătorești vor putea fi înaintate repetat doar dacă vor obține votul unanim al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Un proiect de lege în acest sens a fost avizat ieri de Guvern, chiar dacă Consiliul Naional pentru Participare (CNP) a recomandat Cabinetului de Miniștri să nu aprobe inițiativa.

Potrivit documentului, dacă șeful statului nu a acceptat un candidat la funcţia de judecător, acesta poate fi propus  a doua oară doar dacă are susținerea tuturor membrilor CSM. Experții sunt de părere că noua procedură va reduce gradul de autonomie în activitatea CSM-ului.

„Notăm un șir de situaţii atunci când hotărârile CSM şi a subdiviziunilor conţin opinii minoritare separate motivate şi publicate a 1, 2 şi chiar 3 membri (cel mai des al reprezentanţilor mediului academic şi a Ministrului Justiţiei)... Această modificare instituie o exigenţă absolută (votul unanim) în depăşirea respingerii Preşedintelui tării”, explică Consiliul Național pentru Participare în recomandarea pe care a trimis-o Guvernului.

Pe de altă parte, CNP a salutat inițiativa privind obligarea CSM-ului de a-și motiva refuzurile în cazul examinării propunerilor procurorului general de pornire a urmăririi penale împotriva judecătorilor.

„În cazul în care solicitările pentru pornirea urmăririi penale conţin dovezi rezonabile, lipsa motivaţiei de refuz face administrarea justiţiei injustă în privinţa judecătorilor şi CSM în acest caz protejează breasla profesională în detrimentul interesului public şi al justiţiei”, au motivat membrii societății civile.

Precizăm că CNP este un organ consultativ din care fac parte 30 de reprezentanți ai societății civile. Consiliul analizează toate inițiativele legislative și vine cu recomandări înainte ca proiectele de lege să fie propuse spre avizare Cabinetului de Miniștri.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md