23:52:36 24.10.2021
Stiri

Guvernarea PAS, îndemnată să ABANDONEZE orice încercare de a soluționa conflictul transnistrean în următorii ani: „Moscova și Tiraspolul ar MANIPULA orice aranjament constituțional în propriul lor interes”

Actualitate 22.09.2021 14:29 Vizualizări1660 Autor: Ziarul National
Guvernarea PAS, îndemnată să ABANDONEZE orice încercare de a soluționa conflictul transnistrean în următorii ani: „Moscova și Tiraspolul ar MANIPULA orice aranjament constituțional în propriul lor interes”


Guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și președintele Maia Sandu ar face o greșeală imensă, dacă ar încerca acum sau în următorii ani să identifice o soluție pentru rezolvarea conflictului transnistrean. De pe urma unei eventuale înțelegeri ar avea de câștigat doar Moscova și Tiraspolul, consideră analistul occidental Vladimir Socor.

Potrivit sursei citate, Federația Rusă și regimul separatist de la Tiraspol ar manipula orice angajament constituțional semnat cu autoritățile de la Chișinău.

„Va fi imposibil și va fi chiar o greșeală majoră din partea R. Moldova să încerce în viitorii câțiva ani o rezolvare a problemei Transnistriei, deoarece ea nu ar putea fi rezolvată în conformitate cu interesele Chișinăului. Atâta timp cât R. Moldova nu este încă un stat de drept, reintegrarea Transnistriei nu ar face decât să agraveze problema lipsei statului de drept, ar dezorganiza și mai mult statul. Orice aranjament constituțional între Chișinău și Tiraspol nu ar fi respectat conform documentului care ar fi semnat cu această ocazie, dimpotrivă, Moscova și Tiraspolul ar manipula orice aranjament constituțional în propriul lor interes, atâta timp cât R. Moldova nu dispune de instituții suficient consolidate”, a declarat Socor într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

După ce guvernarea actuală își va îndeplini „însărcinare istorică pe care și-a asumat-o”, abia atunci va putea trece la rezolvarea problemei Transnistriei în conformitate cu interesele R. Moldova, „nu în conformitate cu interesele Rusiei și, eventual, nici în conformitate cu interesele unor diplomați occidentali, care ar dori să demonstreze un progres oarecare în relațiile lor cu Rusia”, a avertizat Socor.

Analistul occidental mai crede că autoritățile de la Chișinău greșesc atunci când solicită cu insistență Ucrainei să permită accesul pe teritoriul său a automobilelor cu numere transnistrene.

„Ucraina ne-a salvat oarecum obrazul, interzicând circulația automobilelor transnistrene cu plăcuțe transnistrene pe teritoriul Ucrainei, dar acum vedem că Tiraspolul dorește cedări suplimentare din partea Chișinăului, dorește să aibă dreptul să circule și cu autobuze, și cu microbuze, și cu camioane de transport comercial în traficul internațional. Să vedem cum vor trata Kievul și Chișinăul această problemă. Orice privilegiu cu atribute de cvasi-suveranitate acordat Transnistriei, de exemplu plăcuțe separate, constituie un pas care îndepărtează cele două maluri, nu le apropie”, a adăugat Socor.

Totodată, Vladimir Socor consideră că Maia Sandu trebuie să ceară de la tribuna ONU retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului.

„Nu am informații dacă actualul Guvern al R. Moldova, care este unul nou, a formulat o strategie pe termen scurt, mediu și lung față de Transnistria. Poate și discursul dnei președinte la Națiunile Unite va aduce puțină lumină în această problemă, dacă Guvernul a adoptat o strategie sau este încă în curs de a delibera asupra unei strategii. Ca un minimum al așteptărilor mele și cred că al așteptărilor opiniei publice din Chișinău ar fi ca cererea tradițională pentru retragerea trupelor rusești să fie reafirmată. Cred că dna Sandu va repeta această cerere, să vedem în ce termeni o va face. Guvernarea actuală va trebui, probabil, să adopte o atitudine mai clară în ceea ce privește înlocuirea trupelor zise pacificatoare rusești cu o misiune nemilitară internațională. Nu e suficient să formulăm această cerere în abstract, într-o frază sau un scurt paragraf, fără a o însoți de demersuri corespunzătoare față de diferite guverne și față de alte organizații internaționale, nu numai o dată pe an la Adunarea Generală a ONU. Deci, cererea aceasta formulată până acum în abstract trebuie să fie concretizată”, a conchis Socor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md