GEST // Ce pot face migranții din 23 de localități din R. Moldova pentru satele și orașele lor de baștină


Primarii din 23 localităţi pun bazele unor proiecte de dezvoltare a comunităţilor, prin semnarea acordurilor de grant a câte 20 de mii de dolari fiecare, oferiţi de Guvernul Elveţiei prin intermediul PNUD. Proiectele vor fi realizate inclusiv cu contribuția locuitorilor originari din aceste localități, plecați de mai mulți ani la muncă peste hotare.
Majoritatea proiectelor sunt de infrastructură locală și au menirea să îmbunătăţească viaţa oamenilor din localități. Astfel, în 23 sate și orașe din Republica Moldova vor exista servicii mai bune de aprovizionare cu apă potabilă, de evacuare a deșeurilor, de întreținere a drumurilor locale, de recreere şi sport, de iluminat public, de dezvoltare economică locală, precum și alte servicii comunale complexe.
Cele 23 proiecte vor aduce schimbări pozitive în viaţa a circa 100 de mii de cetăţeni din cinci oraşe şi 18 sate ale R. Moldova. Suma totală a proiectelor care urmează a fi implementate este de 740 de mii de dolari.
Migranţii originari din aceste localități vor putea contribui financiar, în premieră, la dezvoltarea locală într-un mod sigur şi transparent prin intermediul primei platforme online de colectare de fonduri destinate proiectelor comunitare - www.Guvern24.md. Cu suportul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL), pe platformă a fost dezvoltat un modul dedicat comunităţilor și va putea fi folosit de cele 898 de primării din țară.
„Cetăţenii din R. Moldova, aflaţi în ţară sau peste hotare, vor putea contribui la dezvoltarea localităţilor de origine, indiferent de distanţa care îi desparte”, a declarat Olesea Cazacu, manageră a proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală.
Pentru o mai mare transparență și promovare, fiecare localitate a descris proiectul în imagini şi text şi le-a plasat pe platforma www.Guvern24.md. Astfel, cel puțin, cei 40 de mii de băştinaşi plecaţi din comunităţile partenere MiDL vor avea ocazia să afle mai multe despre proiect și să contribuie financiar la realizarea acestuia. Mai mult ca atât, băştinaşii vor putea urmări, la orice etapă, care este progresul colectării de fonduri și a implementării proiectului la care au contribuit.
Toate cele 23 proiecte au fost selectate de primării în urma consultării cetățenilor prin sondaje online, la care a participat populația locală şi băştinaşii din diasporă.









































































