23:18:58 15.04.2024
Stiri

GAZE din SUA pentru consumatorii din R. Moldova! Primul vas cu gaze naturale lichefiate, pe care R. Moldova are 2,6 milioane de metri cubi, a ajuns la terminalul Alexandoupolis din Grecia

Actualitate 01.04.2024 08:43 Vizualizări1184 Autor: Ziarul National
GAZE din SUA pentru consumatorii din R. Moldova! Primul vas cu gaze naturale lichefiate, pe care R. Moldova are 2,6 milioane de metri cubi, a ajuns la terminalul Alexandoupolis din Grecia Ministerul Energiei


Consumatorii din Republica Moldova vor utiliza, în primele două zile ale lunii aprilie curent, gaze din Statele Unite ale Americii (SUA), livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de societatea pe acțiuni „Energocom” de la compania grecească DEPA.

„Primul vas cu gaze naturale lichefiate din Statele Unite a ajuns la terminalul Alexandroupolis din Grecia, dat în exploatare recent, și Energocom are pe acest vas o încărcătură de testare de 2,6 milioane metri cubi de gaze. Asta după ce Energocom a fost prima companie ce a folosit interconexiunea dintre Grecia și Bulgaria și întregul coridor vertical de gaze pentru a transporta gaze spre R. Moldova și depozitele subterane din Ucraina. Astfel, în primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru din Republica Moldova vor utiliza în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii”, a anunțat luni-dimineață ministrul Energiei, Victor Parlicov.Directorul interimar al SA „Energocom”, Victor Bînzari, a precizat că R. Moldova va achiziționa, în zilele de luni și marți, câte 14 mii MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis.

„În total, sunt circa 28 mii MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze. Sunt gaze necesare consumului curent, iar prețul este unul competitiv. Dacă vom agrea o formulă de continuare a acestei colaborări, vom anunța cetățenii în termeni proximi”, a spus Victor Bînzari.

Aceeași sursă a adăugat că gazele LNG, o alternativă la cele rusești, sunt lichefiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazificate.Potrivit lui Bînzari, diversificarea surselor de gaze va fortifica și mai mult securitatea energetică a R. Moldova, pregătind operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire.

Ministerul Energiei amintește că SA „Energocom” a început colaborarea cu DEPA în luna aprilie 2023. Anul trecut, compania grecească a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite. Pe 30 noiembrie 2023, SA „Energocom” și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md