03:54:31 25.04.2024
Stiri

GĂSELNIȚA demnitarilor: Averi de lux, în COMODAT. Reidman stă în CHIRIE la fiu

Anticorupție 20.09.2014 09:31 Vizualizări17358 Autor: Mariana Rață
GĂSELNIȚA demnitarilor: Averi de lux, în COMODAT. Reidman stă în CHIRIE la fiu


VICLEȘUG // Pentru a nu bate la ochi cu averile luxoase pe care le dețin, mai mulți judecători, procurori, deputați, miniștri și funcționari au găsit o metodă de a-și pune la adăpost legal casele și mașinile ce le depășesc veniturile

Chiar dacă oficial nu au nici case, nici mașini, mai mulți demnitari din R. Moldova ies dimineața din vile luxoase și urcă la volanul unor mașini pentru care ar trebui să lucreze ani buni pentru a și le putea cumpăra. În declarațiile de avere, aceștia notează că automobilele al căror preț urcă până la jumătate de milion de lei le-au fost transmise în folosință gratuită de alte persoane, la fel ca și casele somptuoase în care trăiesc de zeci de ani. Comodatul, chiria, moștenirile și donațiile au devenit astăzi „scut” împotriva Comisiei Naționale de Integritate.

Oleg Reidman, pe turta fiului

Pe lângă „BMW-ul X6” de aproape un milion de lei pe care l-a cumpărat încă în 2009, comunistul Oleg Reidman mai indică în declarația sa de avere un „Mitsubishi Outlander” din 2012, evaluat la 400 de mii de lei, pe care îl utilizează în baza unui contract de uzufruct (gratuit – n.r.) din 2013. Anul trecut, Reidman și-a vândut singurul apartament pe care îl avea și a trecut cu traiul pe turta fiului său. Cel puțin, așa ne asigură deputatul comunist. De mai mulți ani, Oleg Reidman locuiește într-o vilă luxoasă din prestigiosul catier Valea Morilor. Casa, un duplex de două etaje, îl împarte cu colega de partid Oxana Domenti.



„Este casa fiului meu, la fel ca și Mitsubishi-ul”, ne-a declarat Reidman. Fiul fostului consilier prezidențial al lui Voronin, Roman, nu mai locuiește în R. Moldova de cel puțin 15 ani. Potrivit informațiilor de pe profilul său de Facebook, băiatul este stabilit în Israel unde și-a făcut studiile și muncește.

Cine este proprietarul mașinilor lui Voronin?

Acum două săptămâni, Comisia Națională de Integritate l-a scos basma curată pe liderul comunist Vladimir Voronin despre care presa a scris că ar deține o colecție impresionantă de mașini de epocă și mașini de lux. CNI a stabilit că automobilele nu îi aparțin lui Voronin în acte, chiar dacă liderul comuniștilor a fost văzut de mai multe ori la volanul unora dintre ele, cel mai cunoscut fiind „Mini Cooper”-ul de culoare roșie cu care Voronin vine de obicei la secția de vot în ziua alegerilor.

„Nu îmi aparține nimic. Am doar două biciclete și acelea le-am primit în dar. Mâine mă puteți vedea pilotând un avion. Asta nu înseamnă că îmi aparține. Ce vreți, să declar proprietăți care nu sunt ale mele?”, a declarat Voronin în cadrul unei emisiuni de la Pro TV. Ziarul NAȚIONAL a reușit să afle că atât „Mini Cooper”-ul, cât și mai multe dintre mașinile retro din colecția cu care se laudă, dar și câteva „Mercedes”-uri, un „Cadillac Escalade”, o limuzină „Audi A8”, un jeep „Volvo” și o mașină de teren „Mitsubishi”, în total vreo 20 de automobile cu numerele de înmatriculare „C WR”, sunt înregistrate în baza de date de la „Registru” pe numele companiei „Metalconstruct Market”, despre care se spune că de fapt i-ar aparține fiului lui Voronin, Oleg.

Mașini cu chirie pentru judecători

Tot la mașina fiului a ajuns și judecătoarea Curții Supreme de Justiție, Tamara Doneva-Chișca. Aceasta indică în declarația sa de avere că utilizează, prin contract de comodat, un „Audi Q7” din 2007, evaluat la 200 de mii de lei. „Am făcut contract de comodat, pentru că o mai iau și eu uneori, dar e mașina fiului. El are 33 de ani și muncește de mai mult timp, iar salariul îi permite să-și cumpere o mașină”, ne-a explicat judecătoarea despre care presa a scris anterior că deține în proprietate o vilă de milioane. Iar în raportul anual al „Victoriabank” pentru anul 2012, numele TamareiDoneva-Chișca și al fiilor săi Alexandru-Alexei și Gheorghe-Grigore apar în lista persoanelor afiliate acționarilor băncii.

Totuși, Doneva-Chișca nu este singura magistrată cu mașini în comodat. Și judecătorul Curții de Apel Chișinău Tudor Micu folosește un „Mercedes”împrumutat de la fiul său, darși un „BMW”luat cu împrumut de la un cunoscut.

Norocul lui Vladislav Clima

Președintele Judecătoriei Ciocana, Vladislav Clima, a reușit performanța de a lua în comodat trei automobile, dintre care două de la soacră, o „Honda CRV” de 280 de mii de lei și un „Ford Fusion” de 52 de mii de lei. Cealaltă mașină pe care o deține în comodat este un „Subaru Forester” de 278 de mii de lei, dar magistratul ne-a comunicat că mașina este avariată.

Vladislav Clima își construiește și casă pe un teren „luat cu împrumut de la un verișor de-al soției”. Lucrările au început anul trecut, iar Vladislav Clima speră să poată răscumpăra în următorii ani cei 12 ari de pământ din suburbia capitalei de la „ruda stabilită cu traiul în Marea Britanie”.

Procurorii chiriași

Situația este similară și în cazul locuințelor în care stau unii procurori. Doi dintre procurorii adjuncți ai mun. Chișinău, Vasile Gherasimenco și Vladimir Lupu, au fost prinși că își ascund locuințele în spatele unor rude. Astfel, Gherasimenco locuiește de 12 ani într-o casă cu două nivele din sectorul Telecentru al capitalei care, până nu demult, era înregistrată pe numele unei persoane terțe. Gherasimenco pretinde că utilizează imobilul în schimbul unei sume de bani pe care a împrumutat-o proprietarului casei încă în 2002. Stăpânul pe acte al vilei a declarat însă presei că i-a vândut casa procurorului, dar, la rugămintea aceluia, a rămas proprietar pe hârtie. De menționat că, pe facturile pentru serviciile comunale, apare numele lui Gherasimenco.

Procurorul Vladimir Lupu stă „cu chirie” într-o altă vilă de lux din capitală care îi aparține, în acte, socrului său. Vecinii acestuia susțin că nu l-au prea văzut pe bătrân, în schimb familia procurorului își duce traiul acolo de mai bine de zece ani.

Cei doi procurori mai folosesc și câte două mașini în baza unor contracte de comodat. Proprietarii în acte ai „Mercedesului”, „Toyotei” și „Lexusului” sunt rude sau cunoscuți ai acestora.

Mama milionară a arhitectului Chișinăului

Fostul arhitect-șef interimar al capitalei, Radu Blaj, a încercat la un moment dat să convingă jurnaliștii că somptuoasa vilă cu piscină și drum de acces pavat cu dale din comuna Stăuceni, mun. Chișinău, îi aparține de fapt mamei sale, o femeie de 61 de ani care nu a făcut niciodată afaceri.

Radu Blaj pretinde că locuiește cu chirie în casa mamei a cărei valoare depășește cifra de cinci milioane de lei. Zilele trecute, Ziarul NAȚIONAL a mers să fotografieze locuința funcționarului. În locul vechiului „Jaguar” din 2007, estimat la 236 de mii de lei, în fața vilei bugetarului cu un salariu anual de numai 57 de mii de lei, stătea parcat un alt „Jaguar”, mai nou, al cărui preț urcă până la jumătate de milion de lei, asta chiar dacă Blaj l-a evaluat la 90 de mii de lei în declarația sa de avere. Radu Blaj muncește în cadrul Direcției arhitectură, urbanism și relații funciare din 2006, iar astăzi este șef adjunct al direcției.

Ministrul din cârca mamei

Această practică nu a ocolit nici Guvernul. Ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului, Marcel Răducan, locuiește cu familia tot în gazdă la mama. Locuința de pe str. Vasile Pogor, de 137,7 m.p., doar pe acte aparține mamei demnitarului. În realitate, Atena Răducan locuiește în sat, nu în Chișinău, iar Marcel Răducan este singurul său fiu.

„Am casă, locuiesc în ea, dar este casa mamei mele. Este o chestie mai personală. Aceasta este o decizie pe care am luat-o cu familia după moartea tatălui meu”, a precizat Răducan.

Victor Strătilă, vicepreședintele Comisiei Naționale de Integritate:

„Întâlnim multe cazuri în care persoanele nu indică locuințe sau mașini în declarația de avere, dar ulterior depistăm că dețin și una, și alta, doar că în chirie sau comodat. Legea spune că trebuie să declarăm tot ce avem. Nu îi putem obliga să declare și proprietățile pe care nu le dețin, dar le folosesc, chiar dacă uneori este evident că acestea sunt doar de formă înscrise pe numele altor persoane.

CNI are suficiente instrumente la dispoziție pentru a depista astfel de cazuri, ceea ce ne lipsește sunt modificările legislative care ar permite să verificăm și averile deținute în relațiile de concubinaj, relații de cumetrism, bunurile de peste hotare. Pentru ultimele, avem nevoie de acorduri de colaborare semnate între Guvernul R. Moldova și alte state”.

Lilia Carasciuc, director Transparency International Moldova:

„Funcționarii și demnitarii găsesc mereu șiretlicuri pentru a-și ascunde proprietățile și veniturile. Ne lipsește un mecanism de identificare și sancționare a acestor cazuri. Ministerul Justiției a format un grup de lucru pentru modificarea cadrului legal pentru a oferi mai multe pârghii CNI. O soluție ar fi lărgirea spectrului de persoane apropiate ale căror averi pot fi verificate. În cazul proprietăților închiriate de la alte persoane, trebuie verificat dacă această persoană își putea permite o astfel de proprietate și dacă a achitat impozitele”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md