07:49:24 17.06.2024
Stiri

Fracțiunea PAS din CMC a elaborat bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 în locul lui Ceban: „Ceea ce trebuia să facă o primărie întreagă, am făcut noi”

Actualitate 10.06.2024 12:41 Vizualizări934 Autor: Ziarul National
Fracțiunea PAS din CMC a elaborat bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 în locul lui Ceban: „Ceea ce trebuia să facă o primărie întreagă, am făcut noi”


Municipiul Chișinău nu are încă un buget aprobat în acest an, deși ajungem la jumătatea anului 2024. Drept urmare, Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a prezentat luni, 10 iunie, bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024, elaborat de consilierii municipali ai partidului de guvernământ.

Potrivit Zinaidei Popa, președinta Fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), bugetul alternativ este orientat spre „rezolvarea problemelor prioritare ale locuitorilor din Chișinău și din suburbii”.

„Zi de zi se confirmă tot mai mult necesitatea salvării Chișinăului, iar programul de salvare pe care noi, consilierii PAS îl pregătim se adeverește a fi și mai important. Suntem deja în a doua jumătate a anului și nu avem un buget pentru oameni care să rezolve în primul rând problemele și să satisfacă cerințele și nevoile oamenilor. Este regretabil faptul că primarul general s-a făcut că lucrează în primul mandat, iar acum nici nu se silește nici asta să ne arate. Consilierii municipali PAS sunt în situația să muncească în locul unei primării întregi, dar pe noi asta nu ne sperie, deopotrivă suntem gata să îi arătăm primarului cine prezintă competența veritabilă în gestionarea orașului Chișinău. (...)

Iată că acum în atenția dumneavoastră vă prezentăm bugetul alternativ pe care vi l-am promis. Ceea ce trebuia să facă o primărie întreagă, am făcut noi. Ne-am condus exclusiv de toate prevederile legale. Și am elaborat un buget echilibrat și potrivit pentru rezolvarea problemelor oamenilor. Inițial am constatat că primăria șchiopătează la capitolul colectări de taxe și impozite și are venituri ratate de până la 30%. Totodată am văzut prin buget că sunt o sumedenie de programe care sunt puse în buget și alocate sute de milioane de lei, dar care apoi sunt valorificate pentru interesele primarului. Din acest motiv, o bună parte din ele le-am exclus și le-am pus pentru rezolvarea problemelor reale ale oamenilor și nu cele invizibile născocite de Ceban. De aici a și reieșit și potențialul Chișinăului de a încasa bani mai mulți”, a declarat Zinaida Popa într-o conferință de presă.

Potrivit aceleiași surse, bugetul alternativ prevede majorarea de trei ori a sumei pentru drumuri și transport, diminuarea cheltuielilor pentru programele culturale, diasporă și protocol, odihnă, mai mulți bani pentru tineret și sport etc.

„Suburbiile sunt o prioritate pentru noi și continuăm să credem că integrarea lor în dezvoltarea de ansamblu al municipiului este o prioritate, am mărit de trei ori bugetele pentru suburbii. Considerăm că oamenii care au fost neîndreptățiți de Ion Ceban trebuie să își revendice drepturile înapoi. În acest sens, am alocat de patru ori mai mulți bani pentru sănătate și îngrijirea persoanelor cu dizabilități de la 75 la 325 de milioane de lei, iar la dotările pentru instituții medicale de la 40 la 184 de milioane de lei”, a precizat Popa.

Fracțiunea PAS a convocat ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău pentru marți, 11 iunie, la ora 10:00, iar pe ordinea de zi figurează aprobarea în prima lectură a bugetului municipal pentru anul 2024.

De cealaltă parte, primarul Ion Ceban a scris pe Telegram că „așa-zisul proiect de decizie cu privire la aprobarea bugetului municipal Chișinău pentru anul 2024, prezentat de unul din partidele politice, este unul neprofesionist și nu corespunde cadrului legal în domeniul finanțelor publice”.

„Specialiștii care au elaborat proiectul nu cunosc că bugetul municipal Chișinău și bugetele a celor 18 suburbii sunt bugete separate și se votează separat de consiliile locale. Astfel, contrar regulilor cadrului legal în domeniul finanțelor publice locale, în proiect au fost incluse surse de venituri ce constituie încasări ale bugetelor locale de nivelul I, anume veniturile bugetelor locale a autorităților administrativ-teritoriale subordonate municipiului Chișinău, cele 18 suburbii. Acest fapt ne demonstrează supraestimarea exagerată a planificării veniturilor și anume cu circa 36% mai mult față de realizările anului precedent, însă corect ar fi cu circa 11%. Totodată, nu este reflectat soldul rămas la situația din 31.12.2023 în sumă de 175 920,6 mii lei, deși la examinarea raportului privind executarea bugetului municipal Chișinău 2023, acest indicator a fost aprobat la comisia de resort”, este una dintre observațiile primarului Ceban.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 695 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md