07:31:29 24.09.2023
Stiri

FOTO // Peste 400 de km de căi ferate din R. Moldova, REABILITATE de CFM cu suportul ucrainenilor de la „Ukrzaliznytsia”. Costul proiectului se ridică la 71 de MILIOANE de euro

Actualitate 02.06.2023 16:59 Vizualizări1902 Autor: Ziarul National
FOTO // Peste 400 de km de căi ferate din R. Moldova, REABILITATE de CFM cu suportul ucrainenilor de la „Ukrzaliznytsia”. Costul proiectului se ridică la 71 de MILIOANE de euro


Peste 400 de km de căi ferate vor fi reabilitate de Î.S „Calea Ferată din Moldova” (CFM) în parteneriat cu specialiștilor ucraineni de la „Ukrzaliznytsia”. Un Memorandum în acest sens a fost semnat pe 31 mai curent la Vinnița de către directorul CFM, Oleg Tofilat, și reprezentanții „Ukrzaliznytsia”.

Costul total al proiectului se ridică la 71 de milioane de euro.

Potrivit CFM, va fi reabilitat Coridorul Feroviar Nord-Sud al R. Moldova: Vălcineț - Ocnița - Bălți - Ungheni - Călărași - Căinari.

Proiectul va fi realizat până la sfârșitul anului 2024 și, drept urmare, viteza și capacitatea trenurilor va fi sporită.


„Acesta este un pas important în fortificarea cooperării comerciale și economice dintre R. Moldova și Ucraina”, a menționat Oleg Tofilat.Proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată a fost elaborat de feroviarii moldoveni, în cadrul inițiativei „Solidarity Lanes”, care este susținut de Comisia Europeană și prevede dezvoltarea rutelor logistice alternative, precum și stimularea dezvoltării economice a R. Moldova și facilitarea transportului de mărfuri din Ucraina către Uniunea Europeană.

Proiectul va fi implementat cu suportul financiar al partenerilor externi.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană au aprobat deja un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de investiții de 20 de milioane de euro, iar BERD va oferi guvernului R. Moldova 23 de milioane de euro.

În total, pachetul de finanțare constituie 71 de milioane de euro, iar 28 de milioane de euro vor fi investite din alte surse.


De asemenea, proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port operabil din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile din România, R. Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

BUREBISTA 03.06.2023 10:45

Tot secretul și toată șmecheria este în tipul de ecartament ce se va utiliza. Rămâne ecartamentul porcesc, șansele de progres și de dezvoltare scad invers proporțional lățimii ecartamentului. Legătura cu ruskii mir (în orice formă a acesteia) va menține subdezvoltarea în zonă.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md