13:17:34 17.07.2024
Stiri

REPORTAJ FOTO // Marea Adunare Națională: „Frați români, fie-vă milă de noi. Șansa a venit”

Social 05.07.2015 16:53 Vizualizări6549 Autor: Daniela Hadei
REPORTAJ FOTO // Marea Adunare Națională: „Frați români, fie-vă milă de noi. Șansa a venit”


Mii de români de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat astăzi în centrul Chișinăului unde au participat la Marea Adunare Națională și au cerut și au votat pentru Unirea R. Moldova cu România.

Din Piața Marii Adunări Naționale, unioniștii veniți din mai multe raioane ale R. Moldova, dar și din mai multe orașe din România au pornit pe jos spre București, în „Marșul lui Ștefan cel Mare”.

Chiar dacă are probleme de sănătate, doamna Margareta Cemortan, în vârstă de 73 de ani, a venit în centrul capitalei și alături de soțul ei a cerut să fie înlăturat hotarul de la Prut. Ar fi mers și în marș spre București, dar nu o mai țin picioarele.

„Dacă ar fi transport, aș merge până la București, că am ce spune acolo, dar așa, la 73 de ani, nu mai am aceleași puteri. Cu dragoste m-aș porni, dar am picioarele bolnave, căci am fost transportată în Siberia și sunt șubredă de tot, dar cu inima și cu sufletul pentru Unire. Avem toată speranța în tineri, ca ei să facă Unirea. M-aș duce fericită în mormânt, dacă se va împlini visul nostru de demult. Fraților români le-aș spune – fie-vă milă de noi, basarabenii. Ne-au lăsat o dată, dar să nu ne lase încă o dată. Șansa a venit, să ne susțină și să ne ajute, să nu se mai lepede de noi”, a spus femeia.

Moș Nicolae, în vârstă de 80 de ani, a venit de la Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, și ne-a spus cu lacrimi în ochi că așteaptă ziua când se va face Unirea.

„Această adunare ar trebui să scoată imunitatea hoților de la putere. Din anii ‘88 am participat la toate manifestațiile pașnice din Chișinău. Eram mulți atunci, zeci de mii. Azi, am venit special pentru acest eveniment, îmi doresc foarte mult să se apropie Unirea”, a precizat bătrânul, plin de emoții.

„Vin din orașul Cluj-Napoca, am venit special pentru acest eveniment. Am venit să cer Unirea”, ne zice domnul Ioan Mircea Corpodean, fost profesor de fizică, în prezent, pensionar.

Soții Ana și Vladimir Panas susțin ideea Unirii și spun că adevărul istoric trebuie reparat. „Am venit astăzi în centrul Chișinăului pentru că suntem de acord cu Unirea și vrem să reparăm un adevăr istoric. Și fetiței noastre îi cultivăm de pe acum dragostea pentru cultura noastră națională”, ne spun soții Panas.

Pe scena din centrul Chișinăului au evoluat mai mulți artiști din țara noastră, precum Cristian Aldea-Teodorovici, Maria Stoianov, ansamblul „Ștefan Vodă” și alții, care au interpretat cântece patriotice și, la fel, au cerut Unirea celor două state românești.

De asemenea, la eveniment au fost prezente personalități marcante de la Chișinău, care fac parte din Consiliul Onorific al Blocului Unității Naționale (BUN), precum și zeci de asociații ale Diasporei.

„Unirea nu mai este un vis, este o realitate. R. Moldova este un stat ocupat de hoți, corupți și mincinoși, credeți că liderii politici ne pot oferi un trai mai bun? Acești politicieni trebuie să înțeleagă că trebuie să se ferească din fața tăvălugului unionist. Dacă nu se vor da ei la o parte, îi vom da noi la o parte. Avem nevoie să facem un singur pas, haideți să aducem Unirea”, a îndemnat Constantin Codreanu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Marșul unioniștilor se va derula pe jos în următoarele zile, urmând traseul Strășeni-Lozova-Călărași-Cornești-Ungheni. Trecerea Prutului se va face pe jos sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00, într-o refacere la scară mare a Podurilor de flori. Organizatorii invită toți doritorii să se alăture marșului sau să vină la Prut, toate acțiunile fiind autorizate și condițiile necesare fiind asigurare.

Este prima dată în istoria ultimilor ani când acțiunile în favoarea Unirii au un astfel de sprijin popular.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md