14:32:50 20.11.2018
 
Stiri

FOTO // Guvernul României a decis să mai acorde R. Moldova un GRANT de trei MILIOANE de euro pentru renovarea grădinițelor din stânga Prutului

Social 11.07.2018 18:31 Vizualizări989 Autor: Ziarul National
FOTO // Guvernul României a decis să mai acorde R. Moldova un GRANT de trei MILIOANE de euro pentru renovarea grădinițelor din stânga Prutului FISM

Programul de renovare a instituțiilor preșcolare din Republica Moldova, pentru care Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro, bani din care au fost renovate capital 845 de grădiniţe din stânga Prutului, a fost „unul de succes”, fapt pentru care autoritățile de la București au decis să aloce alte trei milioane de euro cu același scop.

Anunțul a fost făcut astăzi de Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, la inaugurarea unei alte grădinițe renovate cu bani din România - cea din satul Hansca, raionul Ialoveni.

„La acest succes au contribuit autoritățile centrale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, autoritățile locale, părinții și, evident, FISM, fără sprijinul căruia nu ar fi fost posibil evenimentul de astăzi. Iată de ce Guvernul României a decis recent să continue programul de renovare a instituțiilor preșcolare și va aloca alte trei milioane de euro. Suntem în discuții cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica localitățile unde se va investi”, a declarat Daniel Ioniță.

Gestul autorităților României este resimțit din plin de locuitorii din Hansca, sat care nu a avut deloc grădiniță în ultimii 30 de ani, iar părinții au fost nevoiți să-și ducă generații întregi de copii în localitățile vecine pentru a frecventa o instituție preșcolară. Acum, cei aproape 130 de micuți de vârstă preșcolară din satul Hansca, raionul Ialoveni, vor merge la grădiniță aproape de casă, grație Guvernului României.Satul Hansca din raionul Ialoveni este unul mic și are doar 1 280 de locuitori. În ultimii 30 de ani, localitatea nu a avut grădiniță, iar copiii de vârstă preșcolară mergeau la grădinițele din Costești sau Ialoveni. Unii dintre ei erau chiar nevoiți să stea acasă.

Acum trei ani, autoritățile locale au decis să reprofileze unul dintre blocurile gimnaziului din localitate în grădiniță, iar astăzi instituția a fost inaugurată după o reparație capitală, fiind cea mai modernă din localitate.

Reparațiile la grădinița din satul Hansca au costat peste 4,169 de milioane de lei, Guvernul României oferind un grant de aproape 3,5 milioane de lei, restul banilor fiind alocați de comunitate.

Cu acești bani a fost renovat capital acoperișul, au fost instalate uși şi ferestre noi, au fost efectuate lucrări de reparaţie interioare şi exterioare, a fost reparat sistemul de încălzire, de ventilare, dar şi sistemul de apă și canalizare. Totodată, a fost amenajat și dotat blocul alimentar al instituției, a fost construită și o centrală, ce asigură cu căldură atât gimnaziul, cât și grădinița. Anterior, autoritățile cheltuiau câte 200 de mii de lei pentru încălzirea clădirii gimnaziului în perioada rece a anului. Datorită centralei, construite în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară, acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova, în acest an factura pentru încălzire a fost de doar 50 de mii de lei.

Prezentă la eveniment, ministra Monica Babuc a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul constant și substanțial pe care îl acordă Republicii Moldova în renovarea și dotarea grădinițelor, precum și comunității locale pentru receptivitatea și responsabilitatea de care a dat dovadă.

În prezent, grădinița din satul Hansca are două grupe și este frecventată de 70 de copii. În total, în localitate sunt 128 de copii de vârstă preșcolară. În scurt timp, la grădinița din Hansca va mai fi amenajată o a treia grupă.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.11.2018 09:11 Nicolae Negru Mai ușor cu pianul trădării de patrie...

16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md