04:46:06 01.06.2020
 
Stiri

FOTO // Femeia din R. Moldova care a donat în total peste 75 de litri de SÂNGE și a salvat peste o mie de vieți: „Sângele se donează din inimă”

Social 13.08.2019 15:58 Vizualizări2401 Autor: Ziarul National
FOTO // Femeia din R. Moldova care a donat în total peste 75 de litri de SÂNGE și a salvat peste o mie de vieți: „Sângele se donează din inimă”
Viorica Ceglov, 69 de ani


Viorica Ceglov, o femeie de 69 de ani din R. Moldova, a reușit să doneze, de-a lungul vieții sale, peste 75 de litri de sânge, adică de 15 ori mai mult decât cantitatea de sânge pe care o are în organism o persoană adultă.

Doamna Ceglov spune că a început să doneze sânge de la vârsta de 18 ani și a făcut-o în mod regulat atât la necesitate, cât și la fiecare două luni.

Și dacă specialiștii au calculat că o singură donare de sânge poate salva cel puțin trei vieți, atunci Viorica Ceglov a salvat cu sângele ei peste 1 000 de vieți.

„Îmi doresc ca tot mai multe persoane să-mi urmeze exemplul, să doneze sânge, să facă acest gest de solidaritate. Sângele nu se cumpără și nu se vinde, el se donează din inimă”, declară donatoarea care poartă des, atunci când merge să doneze sânge, o panglică pe care scrie „Donator emerit al Republicii Moldova”.

În prezent, în R. Moldova există 30 de donatori voluntari și sistematici de categoria II şi de 26 de donatori voluntari și sistematici de categoria I.

Studiile medicale recente au demonstrat că donarea de sânge este o procedură sigură și benefică pentru sănătate - reduce cu 30 la sută riscurile apariției bolilor cardiovasculare, donatorii de sânge trăiesc mai mult decât ceilalți oameni și au un sistem imunitar mai puternic.

În acest an, R. Moldova are nevoie de 75 000 de donări de sânge și componente sanguine pentru a permite menținerea rezervelor naționale de sânge.

„Desigur toate cele 75.000 de donări nu se recoltează într-o singură zi sau lună, acestea fiind necesare pe parcursul anului sau lunar câte 6.250 de donări, zilnic raportate la 250-300. Potrivit datelor statistice, la sfârșitul anului 2018 dispuneam de 94 la sută de donări voluntare de sânge și componente sanguine. Numărul de donatori sistematici și voluntari a crescut cu 30%, în comparație cu 2017. Cu certitudine că numărul lor în 2020 va fi mult mai mare, deoarece anual cifra donatorilor crește”, afirmă Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Menționăm că Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui și Biroul Relații cu Diaspora, organizează, joi, pe 15 august, un eveniment de donare voluntară a sângelui, cu genericul „Salvăm împreună o viață acasă!”.

Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii din centrul Chișinăului, între orele 9:00 și 16:00.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md