07:18:55 27.03.2023
Stiri

FOTO, DOC // OBRAZUL procurorului: Cum a cumpărat Procuratura mașină de un MILION pentru Corneliu Gurin

Anticorupție 24.02.2016 08:28 Vizualizări21445 Autor: Mariana Rață
FOTO, DOC // OBRAZUL procurorului: Cum a cumpărat Procuratura mașină de un MILION pentru Corneliu Gurin


ANTICRIZĂ // În plină criză bugetară, șefii de la Procuratura Generală și-au cumpărat mașini noi, cheltuind milioane de lei

La sfârșitul anului trecut, în timp ce Guvernul întorcea pe dos haznaua pentru a „scutura” ultimii bani publici cu care să achite pensiile și salariile bugetarilor, Procuratura Generală a dat iama la cumpărături.

Instituția a cumpărat 13 automobile noi, dintre care zece „Škoda Octavia” pentru procurori și trei „Škoda Superb” pentru adjuncții procurorului general. Ultimul, de asemenea a schimbat de curând vechiul „Mercedes” de serviciu pe un splendid „BMW”, al cărui preț oficial este de peste un milion de lei.

În total, în decembrie 2015, Procuratura Generală a făcut achiziții de circa zece milioane de lei. Informațiile despre aceste cumpărături au fost însă tăinuite, rezultatele licitațiilor nefiind incluse în baza de date de pe pagina web a Agenției Achiziții Publice.

„Bijuteria” din curtea „justiției”

Luxosul „BMW 535ix Drive” ne-a atras atenția pentru prima dată la ședința Consiliului Superior al Magistraturii de acum două săptămâni, când a fost reales în funcție președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi.

Mașina parcată în curtea interioară a CSM era de departe cea mai somptuoasă dintre cele cu care au venit principalii justițiari ai republicii.

Peste o săptămână, la o nouă ședință a Consiliului, l-am surprins ieșind din automobil pe procurorul general, Corneliu Gurin, care până acum avusese o mașină de serviciu marca „Mercedes”.

Procurorul a refuzat să vorbească cu reporterul Ziarului NAȚIONAL, recomandându-ne să formulăm toate întrebările în scris. Ziarul NAȚIONAL expediase deja cu o zi înainte o solicitare oficială.

Un tender tăinuit

Nu am găsit informații despre procurările făcute de Procuratura Generală nici în baza de date a Agenției Achiziții Publice, care are obligația să indice toate bunurile cumpărate prin procedură publică. Despre cele 13 automobile procurate de PG pe 8 decembrie 2015 am aflat răsfoind arhiva Buletinelor de Achiziții Publice.

Anunțul despre desfășurarea licitației prin care Procuratura își propunea să cumpere mașini noi a fost publicat pe 6 noiembrie 2015, iar termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 16 decembrie. Peste o săptămână, PG a decis să urgenteze procesul și a stabilit un alt termen-limită, 7 decembrie.

Potrivit informației obținute, singura companie interesată de tender a fost „DAAC Auto”, cea de la care PG a procurat și anterior mașini.

Procuratura Generală a plătit pentru zece „Škoda Octavia” și trei „Škoda Superb” 4,478 de milioane de lei.

Mașina trecută sub tăcere

„Da, este adevărat că avem mașini de serviciu noi. Ce așa mare secret?”, ne-a întrebat mirat prim-adjunctul procurorului general, Eduard Harunjen, după ce a ezitat un moment, la auzul întrebării.

Procurorul a precizat că vechile mașini erau deja uzate. „Credeți că este bine ca procurorii să circule cu niște mașini vechi care se pot defecta, în timp ce procurorul trebuie să ajungă de urgență la examinarea unui caz?”, a mai adăugat Harunjen.

Întrebat despre noul „BMW” al procurorului general, adjunctul acestuia ne-a recomandat să îl întrebăm direct pe Corneliu Gurin sau să așteptăm răspunsul oficial la solicitarea expediată PG.

De altfel, Harunjen fost singurul angajat al Procuraturii Generale care a acceptat să discute despre mașinile cumpărate de instituție.

Vladimir Idriceanu, responsabilul de achiziții publice din cadrul PG, a refuzat categoric să ne ofere detalii despre tender, chiar dacă a recunoscut că informația este publică.

Mașini noi, pentru „combaterea spălării banilor”

În răspunsul oficial primit de la Procuratura Generală la opt zile de la expedierea solicitării, șeful Direcției finanțe și logistică a PG, Oleg Filimon, confirmă achizițiile de automobile de anul trecut, precizând că mașinile au fost cumpărate „în sensul consolidării capacităților în combaterea corupției și spălării banilor și implementarea matricii de politici pentru suportul bugetar în domeniul liberalizării regimului de vize 2014-2016”.

Filimon explică faptul că mașinile au fost procurate pentru că procuraturile specializate, cele din teritoriu și PG, aveau în dotare mașini rusești, mai vechi de zece ani, iar mașinile de producție germană din dotare sunt mai vechi de 20 de ani. Pe moment, în dotarea PG mai rămân 17 automobile de model VAZ care urmează a fi schimbate în anii următori, în funcție de posibilitățile financiare ale instituției.

Lux din banii UE pentru reformă?

Nu este clar, totuși, în ce mod a intrat Procuratura Generală în posesia luxosului „BMW” care îl poartă pe procurorul general.

Distribuitorul oficial al mașinilor BMW în R. Moldova este compania „Autospace”. În 2015, PG nu a făcut nicio achiziție de la această firmă. În schimb, pe 7 august 2014, Procuratura a cumpărat de la „Autospace” o mașină în valoare de 810 mii de lei. În prezent, compania vinde „BMW”-urile de acest model cu 1,127 de milioane de lei (50 de mii de euro – n.r.).

„Până acum, nu l-am văzut niciodată pe procuror cu un „BMW”. Eu știu că mașina lui de serviciu este un „Mercedes”. L-am văzut chiar vreo două luni în urmă cu el. Mașina nu era rea, chiar dacă fusese cumpărată mai demult. Era în stare bună și nu cred că exista necesitatea să fie schimbată”, ne-a spus fostul procuror al mun. Chișinău, Ion Diacov.

În aceeași zi în care a fost cumpărat automobilul de la „Autospace”, PG a mai cumpărat un lot de „Škode” de la „DAAC Auto”, pentru care a plătit aproape cinci milioane de lei. Procurările au fost făcute atunci din bani oferiți de Uniunea Europeană pentru reforma justiției.

Ulterior, după apariția acestui articol în ediția print a Ziarului NAȚIONAL, contactat de presă, procurorul general Corneliu Gurin a confirmat că BMW-ul a fost cumpărat în 2014, doar că nu cu un milion de lei, ci doar cu „în jur de 30 de mii de euro”. Achiziția a fost făcută „din resursele alocate pentru dezvoltarea capacităților instituționale”.

Licitații pentru un singur vânzător

Procuratura Generală a cumpărat mașini și în 2013, în valoare de 1,4 milioane de lei. Și de această dată tenderul a fost câștigat de „DAAC Auto”. Potrivit Buletinului Achiziții Publice, Procuratura planifică și pentru acest an procurări de mașini, în valoare de 4,750 de milioane de lei.

Precizăm că „DAAC Auto” se bucură de mare succes la licitațiile publice. Numai în anul trecut, firmele-surori „DAAC Auto” și „DAAC Autosport” au câștigat 39 de licitații publice, livrând instituțiilor de stat mașini în valoare de peste 13,465 de milioane de lei.

Laptopuri și camere de supraveghere

La sfârșitul anului trecut, Procuratura Generală a mai cumpărat și computere, și laptopuri pentru procurori, în valoare de 4,6 milioane de lei, dar și 2 000 de scaune de birou în valoare de 470 de mii de lei.

Pe 29 ianuarie 2016, instituția a mai cheltuit 5,2 milioane de lei pentru consolidarea sistemului de securitate în sediile organelor procuraturii. Concursul a fost câștigat de compania „Victiana”, cea care în 2013 a instalat camere de supraveghere în licee, pentru BAC.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md