10:29:52 22.07.2024
Stiri

Fost general KGB: Noi am încercat întotdeauna să INFLUENŢĂM alegeri

Știri 07.03.2018 10:46 Vizualizări1902 Autor: Ziarul National


Fost general KGB: Noi am încercat întotdeauna să INFLUENŢĂM alegeri sursa: google.ro

Un fost spion rus şi fiica acestuia au ajuns în stare critică la spital, în Marea Britanie. Prima ipoteză: cei doi au fost otrăviţi cu o substanţă încă neidentificată şi toate bănuielile se îndreaptă spre Moscova. Bărbatul a spionat şi pentru Londra. E un scenariu care se repetă şi care riscă să tensioneze relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia. Londra ameninţă cu represalii, dacă se va dovedi că e vorba de o acţiune comandată de Moscova.

Sergei Skripal are 66 de ani. E un fost spion rus care de câţiva ani trăia în Marea Britanie şi, spun acum apropiaţii, mereu se temea că va fi eliminat de serviciile secrete ruse.

În 2006, a fost arestat sub acuzaţia că spiona pentru Londra şi condamnat la 13 ani de închisoare. Patru ani mai târziu a fost eliberat şi inclus într-un transfer de spioni încheiat între Rusia şi Statele Unite.

Ulterior, fostul spion s-a mutat în Marea Britanie. Duminică a fost găsit pe o bancă într-un parc din oraşul Salisbury. Se uita în gol, spre cer şi făcea gesturi ciudate cu mâinile. Lângă el, o tânără părea că leşinase.

Un trecător a alertat poliţia şi cei doi au fost duşi la spital. Acolo au fost identificaţi: tânăra de 33 de ani e fiica fostului spion rus, singura rămasă în viaţă din familie. Soţia, fiul şi fratele bărbatului au murit toţi, în ultimii doi ani, în circumstanţe dubioase.

E o poveste care seamănă izbitor cu cazul lui Alexander Litvinenko, un fost agent secret otrăvit în 2006 cu poloniu. Fotografia lui, pe patul de spital, în ultimele zile de viaţă, a devenit un simbol al modului în care serviciile secrete ruse îşi elimină adversarii.

O anchetă publică a stabilit că, cel mai probabil, asasinarea lui Litvinenko a fost ordonată de Moscova.

În acest context, despre cum operează serviciile secrete ruse şi despre puterea lor politică a vorbit și un fost agent KGB, într-un interviu acordat The Economist.

„Din ceea ce ştiu şi din experienţa mea, noi, sovieticii, am încercat întotdeauna să influenţăm alegeri”, spune Oleg Kalugin, fost general KGB.

Oleg Kalugin a fost spion sovietic staţionat în Statele Unite, la sfârşitul anilor '50. S-a alăturat KGB - serviciile secrete ale Uniunii Sovietice, în 1952, cu un an înainte de moartea lui Stalin. S-a remarcat rapid şi a devenit cel mai tânăr general KGB, la vârsta de 38 de ani. În 1975, KGB a primit un nou recrut, pe viitorul preşedinte al Rusiei: Vladimir Putin.

Oleg Kalugin, fost general KGB: „Singura misiune în străinătate a lui Putin a fost în Germania de Est. S-a întâmplat ca domnul Putin, fostul meu subaltern, să ajungă la putere şi să mă acuze public că sunt un trădător. Ei bine, şi eu spun public despre el că e un criminal de război în conflictul din Cecenia. Ca lider, Putin e deştept, perfid, mânjit. Punct. KGB, cunoscut acum ca FSB, are şi mai multă putere politică decât avea sub Partidul Comunist, în epoca sovietică. Astăzi, FSB conduce ţara, iar preşedintele ţării e un fost agent KGB. Putin nu e un dictator de modă veche. E un tip mult mai sofisticat. Ştie cum să manipuleze oamenii. Dacă cineva nu e suficient de atent, ar putea fi eliminat cu poloniu sau prin altă metodă.”

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md