22:29:36 14.08.2018
 
Stiri

Fermă ca în Belarus, deschisă la Anenii Noi: 7 000 de litri de lapte anual de la o vacă, DUBLU decât media înregistrată în R. Moldova

Economie 20.04.2018 09:39 Vizualizări1032 Autor: Ziarul National
Fermă ca în Belarus, deschisă la Anenii Noi: 7 000 de litri de lapte anual de la o vacă, DUBLU decât media înregistrată în R. Moldova

Un complex zootehnic, deținut de fermieri din R. Moldova și Belarus, ar urma să fie deschis în satul Maximovca din Anenii Noi.

Anunțul a fost făcut ieri, la întrevederea premierului Pavel Filip cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko.

Ferma modernă de la Maximovca ar urma să preia bunele practici implementate în Belarus pentru a crește productivitatea de lapte până la un nivel similar cu cel obținut de fermierii belaruși, adică o medie anuală de aproape 7 000 de litri de lapte pentru o vacă, dublu față de cea înregistrată, în prezent, în Republica Moldova.

De asemenea, fermierii moldoveni vor avea posibilitatea să asimileze tehnologiile belaruse de întreținere a vacilor, de producere a furajelor, dar și a îngrășămintelor organice.

„Anul trecut, în vizită la Minsk, am văzut o astfel de fermă și ne dorim să preluăm din experiențele pozitive. Specialiștii belaruși au fost deja în Moldova, așa că acest proiect avansează”, a spus Pavel Filip în cadrul întrevederii cu delegația din Belarus.

Partea belarusă va pune la dispoziția agricultorilor moldoveni și tehnologiile de producere a materialului biologic de înaltă productivitate. Acest lucru va permite asigurarea sectorului cu material biologic de înaltă calitate și reducerea costurilor de achiziție de aproape trei ori.

Conceptul proiectului urmează să fie definitivat în trei săptămâni.

Ferma din satul Maximovca a fost anterior stațiune tehnologico-experimentală în cadrul „Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară”, însă de aproape trei ani nu mai este exploatată. Amplasarea fermei în apropierea Institutului va permite oamenilor de știință să efectueze cercetări specializate în baza unei ferme moderne.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md