17:55:04 16.04.2024
Stiri

Familia ta // Cum să le vorbim COPIILOR ca să nu se streseze

Social 08.12.2015 08:47 Vizualizări3399 Autor: Ziarul National
Familia ta // Cum să le vorbim COPIILOR ca să nu se streseze sursa: eva.ro


Băieții trebuie să se bucure de mai multă încredere și libertate pentru a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă și protecție, spun specialiștii.

Felul în care le vorbim și modul în care ne comportăm cu micuții noștri își pun amprenta asupra dezvoltării lor, iar extremele – fie libertate prea mare sau protecție sporită – pot afecta dezvoltarea lui armonioasă.

Fiecare copil este unic, are resurse, nevoi, comportamente diferite și ritm propriu de înțelegere și dezvoltare, iar rolul părinților este să le observe această diversitate și să răspundă adecvat, consideră psihologul Iuliana Fűlaș.

Mai mult decât atât, specialistul în psihologia copilului crede că în educația acestuia mulți părinți și profesori folosesc fraze needucative, fără a fi pe deplin conștienți de impactul lor negativ asupra juniorilor.

„Spre exemplu, am constatat că sunt mulţi părinți care exclamă «Nu faci nimic cum trebuie!», când expresia «Este normal să greșești!» este alternativa educativă. Greșelile sunt firești în dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunități de a învăța. Aceste reacții negative ale părinților sau ale profesorilor îl pot afecta suficient de mult pe copil, întrucât acesta învață încă de mic despre iubirea de sine și poate trezi în el sentimente de vinovăție, îi inhibă inițiativa și creativitatea”, declară psihologul.

Alt exemplu de mesaj pentru educația pozitivă a copilului, pe care specialistul îl scoate în evidență este folosirea mai des a expresiei „Este normal să ai emoții negative”, în locul comenzii „Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!”.

Când copiii au crize de nervi, aceștia nu sunt suficient de maturi încât să știe cum trebuie să le gestioneze mai bine, iar ajutați de părinți sau de profesori, ei vor învăța să și le accepte și să răspundă adecvat atunci când le vor recunoaște ca parte din dezvoltarea lor.

Emoțiile negative care vor fi corect administrate îi vor construi acestuia, în timp, o personalitate puternică și va avea capacitatea de a corecta și de a învăța din greșeli, explică specialistul citat.

Totodată, potrivit eva.ro, unii părinți sau profesori au tendința de a le inhiba copiilor dorința de a vrea mai mult de la ei și de la viață. „Atunci când copiii cer mai mult decât li se oferă sau nu obțin ce vor, părinții le spun că sunt egoiști, răi sau răsfățați. În aceste condiții, copiii învață mai degrabă să renunțe sau să se resemneze, în loc să-și dorească mai mult. Nu e nimic rău în a-ți dori mai mult de la tine și de la viață, iar copilul poate fi educat în acest spirit, dar să știe să facă diferența între lăcomie și generozitate. Există părinți care le spun copiilor «Tot timpul vrei, vrei, vrei, nu te mai saturi». Educația pozitivă îi încurajează pe copii să-și exprime dorințele într-un mod respectuos față de ceilalți, iar expresia care-l va ajuta să se dezvolte mai bine, poate fi: «Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să muncești să ai»”, arată Iuliana Fűlaș.

Prin integrarea acestor mesaje pozitive, proactive în educația copilului, îi putem oferi sprijin și încurajare pe termen lung pentru a-și descoperi resursele și a-și valorifica întregul potențial, devenind un adult cu o viață armonioasă și echilibrată, conchide psihologul.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md