13:57:49 28.04.2024
Stiri

Ce planuri au EMINENȚII de la BAC

Social 04.07.2015 13:58 Vizualizări2738 Autor: Stela Mihailovici
Ce planuri au EMINENȚII de la BAC


PERFORMANȚĂ // Mai mult de jumătate dintre elevii înscriși în anul curent la Bacalaureat au promovat examenele în sesiunea de bază, iar trei dintre ei au luat numai note de zece

Ministerul Educației a făcut o primă totalizare a rezultatelor după sesiunea de bază a Bacalaureatului (BAC) și a prezentat date îmbucurătoare. Rata de promovabilitate a examenelor a crescut cu zece la sută față de anul precedent și a ajuns la 54,14%. Din cei 25 952 de elevi, 149 au o medie generală la BAC mai mare de nouă, iar trei tineri au zece pe linie. Eminenții ne-au povestit cum au reușit să atingă o asemenea performanță și ne-au dezvăluit planurile de viitor.

Sacrificii

Tinerii recunosc că au muncit mult în toți cei trei ani de liceu, iar testele de la BAC nu li s-au părut prea complicate. Totuși, nu se așteptau că vor lua note maxime la toate disciplinele, iar când au văzut punctajul au exclamat: „Uau!”.

Victor Furculiță este originar din satul Mândrești, raionul Telenești, dar a absolvit Liceul „Lucian Blaga” din oraș. Băiatul a luat note maxime la examenele de Limba română, Matematică și Biologie, iar la Limba franceză a obținut zece din oficiu, pentru că a fost premiant la olimpiada republicană.

Victor afirmă că a obținut acest rezultat după o muncă de durată, deseori fiind nevoit să renunțe la ocupații „de suflet” pentru a studia. „Am făcut multe sacrificii. Am redus din timpul pe care trebuia să-l petrec cu prietenii, am stat mai puțin pe internet și am renunțat la diverse hobby-uri, mai ales în ultimul semestru. În această perioadă am recapitulat toată materia și am făcut și ore adăugătoare”, povestește tânărul.

Un punct de aur

Victor s-a făcut remarcat în toți anii de liceu, participând pe rând la mai multe olimpiade republicane. A luat premii la „competițiile” organizate de Ministerul Educației pentru toate cele patru discipline incluse în sesiunea de BAC.

„Toate testele aveau cerințe clare și de greutate medie, dar cel mai greu mi-a fost la matematică. Aveam dubii dacă am rezolvat corect o problemă. Era cât pe ce să iau nota nouă la această disciplină. Doar un punct diferență mi-a asigurat zecele”, recunoaște liceanul.

Temerile băiatului sunt pe bună dreptate. La nivel republican, cea mai mică medie a notelor a fost înregistrată la matematică - 4,67, aceasta fiind și examenul pe care l-au picat cei mai mulți elevi.

Se face medic

Chiar dacă mama și bunica sa sunt profesoare de limba franceză, Victor Furculiță nu a ales domeniul pedagogiei sau cel al limbilor străine, ci vrea să fie primul medic din familie.

Băiatul intenționa să-și continue studiile peste Prut, dar deține cetățenia României și nu se poate înscrie pentru bursele oferite basarabenilor.

„Nu reușesc să-mi echivalez diploma de Bacalaureat pentru a depune actele ca cetățean român și am renunțat. Am ales Universitatea de Medicină din Chișinău”, precizează Victor.

Cea mai bună din Liceul AȘM

O altă elevă eminentă la BAC va încerca să obțină o bursă în România. Maria Cheptene ne-a spus că și-ar dori să studieze la Facultatea de Limbi Moderne. Fata a absolvit Liceul Academiei de Științe, la BAC luând note maxime la Istorie, Limba engleză și Chimie. La Limba română a avut zece din oficiu, fiind premiantă la olimpiada republicană.

„Maximă concentrare în timpul pregătirilor, atenţia manifestată în timpul orelor și perseverența”, acestea au fost punctele forte care i-au asigurat succesul la BAC, spune tânăra. Rezultatele obținute au demonstrat că Maria nu a dat greș atunci când a acceptat invitația de a-și continua studiile în Liceul AȘM.

După gimnaziu, fata a „abandonat” casa părintească din Recea, Strășeni, și a acceptat să trăiască la căminul liceului, doar pentru a avea parte de studii de calitate.

Mândrie pentru părinți

Maria Cheptene dezvăluie că la evaluările făcute înainte de examene nu a acumulat punctajele maxime la toate disciplinele și a fost o surpriză când a aflat că are zece pe linie la BAC.

„Nu mă aşteptam, pentru că nu eram sigură în ceea ce priveşte anumite răspunsuri. Între timp, nu am vrut să verific dacă am scris corect pentru a nu mă dezamăgi. Am rămas uimită când am văzut notele. Am strigat: Uau! Mi-am sunat repede părinții să-i bucur. Sunt foarte fericită că am putut să-mi fac mândri profesorii şi prietenii”, spune ea.

„Reformele sunt binevenite”

Ambii elevi eminenți laudă reformele inițiate în ultimii ani de Ministerul Educației și se bucură că au avut parte de examene corecte.

„Elevilor le-au fost oferite notele pe care le merită și pentru care au muncit. Mi se pare normal să elimini corupția din sistem. Camerele video instalate în sala de examen nu ne-au deranjat deloc, dimpotrivă ne-au permis să ne concentrăm mai bine. Nu au fost încercări de fraudare, învârteli, șoșoteli și gălăgie care să te distragă”, explică Maria Cheptene.

Cea de-a treia elevă care a luat zece pe linie la BAC esteCristina Nistreanu, absolventă a Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu” din Chișinău. Fata a fost scutită de examenul la Limba engleză, după ce a prezentat certificatul de cunoaștere a limbii străine și a obținut punctaje maxime la Matematică, Chimie și Limba română. Tânără intenționează să-și continue studiile tot la Universitatea de Medicină din Chișinău.


Maia Sandu, ministru în exercițiu al Educației

„În ultimii doi ani, am asistat la o schimbare majoră de comportament în rândul absolvenților de liceu. Această primă victorie are o semnificație deosebită, mai ales pentru că a fost obținută într-o societate în care valori precum onestitatea și corectitudinea nu sunt suficient apreciate și promovate.

În pofida situației descurajante la nivel politic și economic, am certitudinea că schimbarea spre bine este posibilă în această țară și ea poate veni de la generațiile tinere.

Credem cu fermitate că bunele practici de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat vor fi extinse și la evaluarea din cadrul celorlalte trepte de școlarizare”.

*****

În sesiunea de bază a BAC-ului au fost inițiate două anchete de serviciu în raioanele Râșcani și Briceni. Cadrele didactice au încercat să intervină în lucrările elevilor pentru a frauda rezultatele. Sunt bănuiți câțiva reprezentanți ai direcțiilor de Învățământ. Cei vinovați urmează a fi demiși.

*****

În acest an, a scăzut de patru ori numărul elevilor alungați de la examene, pentru că au încercat să copieze sau aveau obiecte interzise. Au comis încălcări doar 59 de elevi, în comparație cu 240 câți au fost anul trecut. În 2013, cifra a fost de 19 ori mai mare – 1 133 de elevi fiind eliminați de la BAC.

*****

La nivel republican, cea mai mare medie a fost obținută la examenul de Limba franceză pentru clasele bilingve – 8,15. La Chimie media a fost de 7,08, Limba română - 6,19, Limba engleză - 6,15, iar la Istorie media generală a ajuns la 5,56.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md