17:09:57 19.05.2024
Stiri

Experții CAPC: Proiectul așa-numitei legi a dezoligarhizării, conformă Constituției și standardelor internaționale, deși „limitează drepturile persoanelor”

Actualitate 20.03.2023 14:10 Vizualizări941 Autor: Ziarul National
Experții CAPC: Proiectul așa-numitei legi a dezoligarhizării, conformă Constituției și standardelor internaționale, deși „limitează drepturile persoanelor”


Proiectul de lege cu privire la limitarea influenței excesive economice și politice în viața publică, numită și așa-zisa lege a dezoligarhizării „corespunde cerințelor constituționale și standardelor internaționale”, deși „prevede limitarea drepturilor persoanelor”.

Concluzia aparține experților Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care au analizat proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției.

Potrivit analizei, scopul proiectului legii este prevenirea și soluționarea conflictului de interese cauzat de fuziunea intereselor exponenților politici, a reprezentanților mass-media și ai celor din domeniul de afaceri, împiedicând autoritățile publice să-și exercite atribuțiile și să asigure securitatea națională a Republicii Moldova în sferele economice, politice și informaționale, să protejeze drepturile și libertățile constituționale ale cetățeanului, democrația, să asigure suveranitatea statului.

CITIȚI și Proiectul de lege care vizează dezoligarhizarea R. Moldova, discutat cu experții Comisiei de la Veneția

„Aspectul care ar putea fi îmbunătățit se referă la mărirea numărului membrilor independenți în Comitetul național deoligarhizare, prin includerea Avocatului Poporului, reprezentanților uniunilor profesionale și reprezentanților organizațiilor societății civile”, este observația experților.

Cu referire la procedura de recunoaștere a calității de oligarh, experții CAPC consideră că trezește anumite obiecții componența Comitetului național deoligarhizare, din care fac parte prim-ministrul, prim-vicepremierul, viceprim-miniștrii, ministrul Justiției, ministrul Economiei, ministrul Finanțelor, ministrul Afacerilor Interne, guvernator al unității teritoriale autonome Găgăuzia, directorul Serviciului de Informații și Securitate, președintele Consiliului Audiovizualului, președintele Consiliului Concurenței, președintele Comisiei Electorale Centrale, procurorul General, directorul Centrului Național Anticorupție.

„Componența numită este în majoritatea sa alcătuită din reprezentanți ai puterii executive, respectiv ai majorității politice care exercită actul guvernării. Ar fi binevenită regândirea componenței, pentru a exclude orice posibil risc în procedura de recunoaștere a persoanei ca având o influență economică și politică excesivă în viața publică (Oligarh)”, explică experții.

De asemenea, aceștia susțin că recunoașterea calității de „oligarh” necesită existența cumulativă a influenței politice importante sau excesive și dispunerea de resurse financiare sau mediatice importante.

„Considerăm că restrângerea drepturilor acestor persoane de finanțare a întrunirilor sau partidelor politice și de privatizare a bunurilor publice respectă echilibrul intereselor publice și drepturilor private”, se arată în opinia CAPC.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 516 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 495 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md