20:42:36 21.07.2024
Stiri

Expert român, în pragul Summitului NATO: „Îmi este greu să înțeleg de ce Chișinăul se cramponează de o politică de neutralitate care știm că nu a oferit nimic, nimic bun Republicii Moldova”

Actualitate 09.07.2024 17:13 Vizualizări1273 Autor: Ziarul National
Expert român, în pragul Summitului NATO: „Îmi este greu să înțeleg de ce Chișinăul se cramponează de o politică de neutralitate care știm că nu a oferit nimic, nimic bun Republicii Moldova”


Summitul statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care își începe astăzi lucrările la Washington (SUA), ar putea lua decizii importante pentru Ucraina, susține expertul român Iulian Fota. Solicitat de Moldpres, Iulian Fota a declarat că discuțiile despre Ucraina în cadrul NATO iau în considerare și Republica Moldova și în acest context, statele membre NATO ar putea lua decizii legate de statul nostru.

Iulian Fota a menționat că pe agenda summitului de la Washington, unde R. Moldova este reprezentată de vicepremierul Mihai Popșoi, sunt incluse două chestiuni de importanță majoră, iar una din acestea se referă la Ucraina.

„E un moment critic pentru Ucraina, NATO va continua să fie de partea sa și o serie întreagă de decizii se cam văd se întrezăresc prin ceea ce mai scrie presa internațională. Când discutăm despre Ucraina, lumea ușor, ușor a înțeles că discutăm și despre Republica Moldova este importantă. Mă aștept ca aici Alianța Nord-Atlantică să vină cu decizii legate și de Republica Moldova. Știm bine că sprijinul Alianței a fost consistent pentru Republica Moldova, în ciuda faptului că în continuare și este un lucru pe care l-am mai spus și îmi este greu să înțeleg - de ce Chișinăul se cramponează de o politică de neutralitate care știm că nu a oferit nimic, nimic bun Republicii Moldova”, a opinat expertul.

Expertul român a mai spus că NATO nu va oferi acum un răspuns privind aderarea Ucrainei la blocul militar, deși decizia fusese luată mai devreme la summitul NATO de la București. „Formularea a fost atunci foarte clară, NATO spunând foarte tranșant că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale alianței. Nu se revine, nu se contestă, nu se discută această decizie, întrebarea este când și asta este cel puțin întrebarea la care pentru moment la summitul acesta nu vom avea un răspuns”, a explicat Fota.

Citiți AICI continuarea articolului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md