04:15:44 23.02.2020
 
Stiri

Expert în probleme de securitate, despre intenția lui Dodon de a deschide mai multe aeroporturi în R. Moldova: „Condiții pentru a convinge despre necesitatea deschiderii aeroportului din Tiraspol pentru zboruri internaționale”

Politică 03.12.2019 09:33 Vizualizări2571 Autor: Ziarul National
Expert în probleme de securitate, despre intenția lui Dodon de a deschide mai multe aeroporturi în R. Moldova: „Condiții pentru a convinge despre necesitatea deschiderii aeroportului din Tiraspol pentru zboruri internaționale” RFE/RL


Intenția președintelui Igor Dodon și a Guvernului Chicu de a deschide mai multe aeroporturi pe teritoriul R. Moldova reprezintă un pericol real la adresa securității naționale și la creșterea influenței, inclusiv militare, a Rusiei în republica noastră.

De această părere este expertul în probleme de securitate, Dumitru Mânzărari, care explică, într-un interviu pentru „Europa Liberă”, că, de fapt, guvernarea socialistă ar intenționa să deschidă aeroportul din Tiraspol „din considerente militare, doar pentru a permite potențial Federației Ruse să-și consolideze prezența și influența în R. Moldova și se va permite la fel creșterea independenței economice și politice a regimului de la Tiraspol”.

„Este încă un exemplu cum ne putem vulnerabiliza față de Rusia economic. Unul dintre motivele pentru a crea mai multe aeroporturi invocate de dl prim-ministru a fost că s-ar dori să se reducă prețurile, să creeze mai multă competiție în domeniul transporturilor aeriene, fapt care este unul eronat. Pentru că astfel de logică va fi corectă când am avea o cerere care ar fi mult mai superioară ofertei existente, însă dacă examinăm cazul cu atenție, ar fi foarte dificil să fim convinși că cererea de zboruri internaționale în R. Moldova este mult mai mare decât oferta și că Aeroportul Internațional Chișinău nu face față acestei cereri. Și în aceste condiții, dacă ar fi adevărat, dar nu sunt de acord că este, liberalizarea pieței de transporturi aeriene, crearea unor condiții favorabile față de low cost-uri ar fi fost o soluție mult mai optimală decât cea invocată de dl prim-ministru.

Citește și: Noi ÎNGRIJORĂRI în presa de peste Prut: Dodon trage sforile pentru ca Aeroportul Internațional Chișinău, din coastele NATO, să fie cedat RUȘILOR. AIC este singura cale prin care Rusia asigură prezența militarilor dislocați în Transnistria

Propunerea sa de a deschide mai multe aeroporturi internaționale o percep în felul următor: în primul rând, s-ar fi creat condiții pentru a convinge publicul de necesitatea deschiderii aeroportului din Tiraspol pentru zboruri internaționale, fapt care acum nu este permis. Și se folosește același paravan inofensiv la care m-am referit anterior, se folosește un argument economic, însă deschiderea aeroportului din Tiraspol, dacă se va face va fi doar din considerente militare, doar pentru a permite potențial Federației Ruse să-și consolideze prezența și influența în R. Moldova și se va permite la fel creșterea independenței economice și politice a regimului de la Tiraspol. De asemenea, au fost anterior vehiculate în presa de la Chișinău unele idei că ar fi bine să se deschidă un aeroport internațional și la Comrat. La fel cred că această declarație a dlui Chicu e folosită pentru a pregăti terenul referitor la astfel de inițiative. Dar încă o dată repet: R. Moldova nu are nevoie de mai multe aeroporturi. Și în continuare cred că după cum se dezvoltă situația economică și demografică există riscul ca nici Aeroportul Internațional Chișinău să nu fie folosit la capacitatea sa maximă. Moldova, dacă va deschide noi aeroporturi, acest lucru va genera în consecință un potențial pentru ca o forță străină să poată aduce rapid la noi forțe militare pe calea aerului. Din motivul că nu avem frontiere terestre cu Rusia, așa cum are Ucraina, o invazie ascunsă, prin proxy, prin omuleți verzi pe calea terestră, așa cum a fost în Ucraina, este mai puțin probabilă, însă pe calea aerului este chiar foarte posibilă. Iarăși, nu vorbim de o invazie clasică a rușilor cu tancuri, vorbim de apariția câtorva sute de persoane îmbrăcate civil, înarmate, reprezentând poporul, garda națională a poporului transnistrean sau, mai știi, găgăuz, care vor fi folosiți pentru a consolida anumite declarații politice ale PSRM-ului sau ale partenerilor lor de la Comrat. Deci, eu vorbesc acum despre cele mai negative, cele mai proaste posibile scenarii, însă în condițiile guvernării curente probabilitatea lor crește”, a declarat Mânzărari.

CITIȚI și Dodon este dispus să PERMITĂ ORICUI să construiască AEROPORTURI în Găgăuzia și la nordul R. Moldova: „Să investească 150-200 de milioane de euro…”. Când vor veni banii promiși de RUȘI și în ce condiții vor fi accesați

Fostul secretar de stat de la Ministerul Apărării vorbește în acest caz și despre eventuale atacuri militare la adresa R. Moldova din partea Rusiei, în cazul în care PSRM ar pierde puterea: „Celor sceptici vreau să le aduc aminte anul 2014 în Ucraina, când oricine ar fi spus că Rusia va agresa militar Ucraina ar fi fost trimis la psihiatru, însă acest lucru s-a întâmplat. Din punct de vedere militar, și o mare parte a expertizei mele este militară, văd acest risc fiind în creștere în R. Moldova, după reformatarea guvernării în actuala componență și după declarațiile recente ale prim-ministrului R. Moldova și ministrului de Externe”.

În același interviu, expertul atenționează că R. Moldova ar putea face mai multe cedări și ar putea deveni „mult mai vulnerabilă în plan extern față de Federația Rusă”.

CITIȚI și Dodon, prins din nou cu MINCIUNA: „De când Wizzair sau LOT, foarte active în R. Moldova, nu mai sunt low cost? Senzația mea este că se pregătește terenul pentru noi investiții din Estul apropiat și cel îndepărtat”

„Dacă ne amintim cum a căzut în 2014 regimul Ianukovici, acest lucru s-a întâmplat pentru că acesta s-a opus direct politicilor de apropiere de Europa. A fost o rezistență publică directă, tranșant s-a mers la anularea Acordului de Asociere, tranșant s-a indicat că se dorește apropierea de Rusia. Și acest lucru a servit drept motiv pentru explozia protestelor în Ucraina. Această greșeală a fost înțeleasă bine în special de ruși și astăzi rușii, consiliindu-l pe dl Dodon și guvernarea socialistă, ei ar dori să evite o repetare a scenariului ucrainean.

De aceea nu vor spune în mod deschis că, gata, am închis ușa pe direcția apropierii de Europa, ceea ce de fapt se întâmplă realmente, ușa spre Europa pentru Moldova a fost închisă de aici, de acasă, de către guvernarea socialistă, însă retoric și pentru public, să folosim o metaforă, cumva faptul că ușa a fost închisă se ține ascuns. Populația este liniștită cu aceste fraze că vom continua colaborarea cu Uniunea Europeană, însă în spatele cortinei, în spatele scenei se lucrează intens anume pentru a bloca orice inițiative cu Uniunea Europeană și a ne ancora mai puternic cu Federația Rusă, a ne face mai vulnerabili față de Federația Rusă prin diferite inițiative economice și politice. Și anume acest lucru l-a scos în vileag interviul acordat recent de dl Aureliu Ciocoi Europei Libere. Frazele de genul că nu este nimic serios în consolidarea relațiilor și cu Rusia, faptul că interesul nostru național este să explorăm toate posibilitățile, inclusiv cu Rusia, acestea sunt explicații la implementarea unor politici de apropiere de Federația Rusă, în special economice. Oricare relație economică, oricare contract economic cu o companie rusească creează o potențială vulnerabilitate pentru un atac din partea Rusiei față de R. Moldova, pentru că toate companiile rusești sunt controlate și direcționate de guvernul rus.

CITIȚI și Aeroporturi internaționale pe teritoriul R. Moldova pentru „investitorii ruși”? Ordinul premierului Chicu

Chiar dacă nu este astăzi, în orice moment guvernul rus poate să trimită emisarul său la șeful companiei și să îi spună: „Uite, tu ai preluat controlul asupra Moldtelecom-ului. Noi dorim ca să le permiți specialiștilor noștri din serviciile de securitate deghizați în colaboratori de-ai tăi să instaleze aparataj de monitorizare a conversațiilor, trebuie să le permiți să o facă”. Vă dau un exemplu foarte simplu, sunt mult mai multe și mai sofisticate...”, a mai spus Dumitru Mânzărari în același interviu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md