18:20:50 03.06.2020
 
Stiri

Expert IDIS Viitorul: R. Moldova RATEAZĂ anual peste 1,2 miliarde de dolari, bani proveniți din fluxurile ilicite de capital

Economie 08.02.2019 12:00 Vizualizări1728 Autor: Ziarul National
Expert IDIS Viitorul: R. Moldova RATEAZĂ anual peste 1,2 miliarde de dolari, bani proveniți din fluxurile ilicite de capital


„Anual, fluxurile anuale ilicite de capital în și din R. Moldova constituie 1,2 miliarde USD, dar pentru unii ani suma este cu 60% mai mare față de estimările făcute. Acești bani alimentează tot ce înseamnă subdezvoltarea țării”, constată, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care face referire la raportul Global Financial Integrity.

Potrivit expertului, pe parcursul a 20 de ani în și din R. Moldova au circulat între 15 și 20 de miliarde de dolari, capital ilicit. La calcularea sumei fluxurilor ilicite de bani nu s-a luat în calcul traficul de armament, droguri, ființe umane și miliardul furat din sistemul bancar.

„Jumătate din suma de 1,2 miliarde USD provine din importurile subevaluate, care reprezintă prima schemă, lucru care permite ca în R. Moldova să intre 600 - 700 de milioane USD anual. Toți acești bani ajung în economia tenebră a țării. În 20 de ani suma se ridică, conform estimărilor noastre, la 8-10 miliarde USD. Acești bani ajung pentru plata salariilor în plic, mita pentru funcționarii publici care nu observă anumite tranzacții”, susține Ioniță.

Acesta precizează că, în 2017, Serviciul Vamal a încercat, aparent, să diminueze fluxurile ilicite de bani (600 de milioane USD) prin majorarea valorii în vamă a mărfurilor. „Aici trebuie să menționăm că acești bani intrați ilicit în țară au fost investiți în bunuri și proprietăți, deținătorii cărora nu au o justificare legală de proveniență. Estimăm că astfel de proprietăți cu statut dubios de proveniență a banilor se ridică la 5-7 miliarde USD”.

A doua schemă constă în scoaterea ilegală a banilor din țară prin supraevaluarea importurilor. Anual prin această schemă sunt scoase din țară 350 – 400 de milioane USD. Acești bani pleacă și se opresc în paradisuri fiscale. O parte din bani vin în țară sub formă de „investiții străine” din paradisurile fiscale. „În această schemă participă activi și companiile de stat și în acest caz vorbim și de delapidarea banului public. De regulă, în aceste scheme sunt implicate firme-căpușă din zonele off-shore, care umflă prețul și astfel sunt sustrași ilegal banii din țară. Dacă un bun costă 1 milion USD și este cumpărat de o firmă dintr-un paradis fiscal, în R. Moldova el poate ajunge să coste și 3 milioane USD. Diferența de bani rămâne pe conturile companiilor din paradisul fiscal”, a explicat economistul.

O a treia schemă prin care ies din republică între 170 – 200 de milioane USD este pusă în aplicare prin prețurile reduse la exporturi. Prin acest mecanism banii ajung pe conturile firmelor off-shore. De exemplu, o companie din R. Moldova are un bun de 10 milioane USD și-l vinde unei companii off-shore cu 5 milioane, care îl vinde ulterior altei companii cu 10 milioane USD. Diferența rămâne pe conturile companiei din paradisul fiscal.

O schemă similară se face prin exporturile la suprapreț, prin care anual în R. Moldova intră 80-100 de milioane USD. „În această schemă sunt utilizate companiile agricole a căror valoare a producției este greu de estimat. De obicei, schema este folosită pentru aducerea capitalului în țară. Marfa cu preț exagerat se vinde unei companii off-shore, care apoi la preț normal vinde marfa unui cumpărător real. Supraplata nu este altceva decât mecanismul de a aduce „legal”, prin tranzacții de vânzare-cumpărare, banii din off-shore. Acești bani pot proveni atât de la „otkaturi” pentru anumite servicii, cât și de la supraprețurile plătite de întreprinderile de stat pentru anumite mărfuri de import. Tot prin această schemă pot fi introduși, aparent legal, banii din exterior destinați finanțării diverselor partide politice”, crede Ioniță.

Astfel, economistul Veaceslav Ioniță susține că banii proveniți din corupție intră nestingherit în republică și sunt folosiți pentru finanțarea partidelor.

În clasamentul mondial privind capitalul ilicit, R. Moldova este pe locul 46 (304 USD pe cap de locuitor) este la același nivel cu statul insular Fiji și cel din Africa Togo. În fruntea clasamentului este Bahamas. În regiune, Federația Rusă se află pe locul 18 cu 727 USD pe cap de locuitor, Ucraina pe locul 53 (259 USD pe cap de locuitor), iar România – locul 72 (177 USD pe cap de locuitor).

„Autoritățile trebuie să colaboreze cu partenerii de dezvoltare pentru a reduce fenomenul care riscă să distrugă economia R. Moldova. Totodată, este necesară elaborarea unui mecanism pentru aducerea banilor în câmpul legal, care în prezent fie sunt sub formă de bunuri și proprietăți cu statut incert în interiorul țării, fie stau în paradisurile fiscale”, a conchis Ioniță.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Voila 08.02.2019 17:02

R. Moldova poate şi ratează dar pentru producători şi pentru oamenii muncii aceşti bani sunt ca o gură de aer.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md