08:09:12 04.07.2025
Stiri

Expert German Marshall Fund: „Moment foarte PERICULOS pentru Moldova. Integrarea în UE trebuie făcută RAPID”

Politică 20.03.2014 09:57 Vizualizări1355
Expert German Marshall Fund: „Moment foarte PERICULOS pentru Moldova. Integrarea în UE trebuie făcută RAPID”

Expertul în relaţii internaţionale Michal Baranowski vorbeşte într-un interviu pentru Gândul despre necesitatea aderării rapide a Republicii Moldova la UE, înainte ca Rusia să stabilească, de una singură, o altă realitate teritorială, despre felul în care va afecta criza începută în Ucraina întreaga evoluţie a lumii, şi despre pârghiile prin care Europa ar putea obţine un avantaj asupra Rusiei.

„Nu credeți pe cei care vă sperie cu Rusia și spun că vor urma și alte regiuni după Crimeea”, a spus, marţi, Vladimir Putin după ce a semnat acordul de anexare a Crimeii. Reacţiile liderilor SUA şi UE arată însă că Occidentul este departe de a accepta ceea ce vicepreşedintele american Joe Biden numeşte ”confiscarea unui teritoriu” al unui stat suveran şi de a crede în promisiunile Kremlinului.

Aflat la Vilnius, Biden a a declarat că SUA ar putea să trimită trupe, prin rotație, în statele baltice, pentru a asigura astfel aceste foste republici sovietice, îngrijorate de încorporarea Crimeei în Rusia.

PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE LUI MICHAL BARANOWSKI, pe scurt:

Există un curent în Europa, potrivit căruia noi suntem într-o poziţie mai slabă. Ce putem face? Putin are puterea, Putin are mijloacele. Adevărul este că Vestul nu este slab. Avem instrumente uriaşe, atât economice, cât şi dincolo de economic. Întrebarea este dacă avem voinţa politică să le folosim.

Instrumentele pot varia de la extinderea listei persoanelor indezirabile, până la a include pe ea oligarhi şi oameni din anturajul lui Putin. Occidentul este într-un avantaj covârşitor faţă de Rusia când vine vorba de piaţa financiară. Haideţi să facem globalizarea să funcţioneze în favoarea noastră. Dacă aceasta este pârghia pe care suntem dispuşi să o folosim, acest lucru va pune o presiune imensă pe economia rusă şi pe însuşi regimul Putin.

Putin a început să joace un joc pe care nu l-am jucat de peste 50 de ani. Aici nu e vorba de negocieri.

Să îl crezi pe Putin este periculos, nu ne putem permite asta. Europa ca întreg nu poate permite asta, nu este doar o problemă regională, este o problemă care va avea consecinţe pe tot globul.

Ceea ce facem este insuficient, nu este de ajuns doar să vorbim. Putin va interpreta acest lucru ca un gest de slăbiciune şi va împinge lucrurile mai departe. Pericolul va fi mult mai mare, dacă reacţia noastră va fi slabă

Sancţiunile pe care le-am impus sunt insuficiente, iar după ele bursa din Rusia a crescut în loc să scadă. Asta înseamnă că până şi bursa din Rusia se aştepta ca sancţiunile să fie mai dure.

Este o linie dincolo de care nu mai putem spune că luptăm pentru Ucraina. Ci luptăm pentru noi înşine.

Nu cred că Putin se va opri, sunt vizate Moldova şi Georgia. Asistăm, cu siguranţă, din nefericire, la un moment foarte periculos pentru Moldova şi ar trebui să ne mişcăm cât de repede putem cu integrarea europeană, înainte ca Rusia să stabilească o altă realitate teritorială de una singură.

Polonia derulează un program ambiţios, prin achiziţionarea de avioane de luptă, de submarine, de rachete sol-aer şi alte capabilităţi. Ce s-a schimbat în Polonia este că programul va fi accelerat.

Trebuie să spunem că este vorba de o anexare teritorială ilegală şi brutală. Acest lucru oferă claritate analizei şi este ceva care trebuie spus, nu este presupus de la sine. Polonia, România, Ţările Baltice înţeleg acest lucru, dar nu sunt sigur că totul mai este atât de limpede când mergi către Vest

Michal Baranowski este directorul biroului din Varşovia al German Marshall Fund şi expert în relaţii internaţionale. În trecut, a lucrat la sediul central al German Marshall Fund din Washington, dar şi la biroul din Bruxelles al organizaţiei, unde s-a concentrat pe politica SUA şi UE în ceea ce priveşte Ucraina şi Georgia. Are un masterat la Universitatea din Maastricht, a studiat la Oxford şi la Universitatea Mercer din SUA.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte