13:00:37 03.12.2021
Stiri

EXCLUSIV // Aceeași persoană figurează atât în FURTUL MILIARDULUI, cât și în SPĂLĂTORIA RUSEASCĂ

Anticorupție 14.03.2016 18:32 Vizualizări20978 Autor: Mariana Rață
EXCLUSIV // Aceeași persoană figurează atât în FURTUL MILIARDULUI, cât și în SPĂLĂTORIA RUSEASCĂ facebook.com


Marios Papantoniou, despre care jurnaliștii de la „The Black Sea” au scris că ar fi fondatorul companiei Fortuna United Ltd, cea care, potrivit raportului Kroll, a fost principala firmă implicată în furtul miliardului din cele trei bănci, figurează în calitate de fondator și al mai multor off-shore-uri implicate în așa-zisa „spălătorie rusească”.

„Fortuna United Ltd” este, potrivit jurnaliștilor din UE, și beneficiara transferului de circa 825 de milioane de euro din Banca Socială, dar și a companiei Energy Assets Development, fondatoare a companiei Ornamental Art Limited, care, la rândul său, este fondatoare a companiei „Energokapital”, intermediarul prin care R. Moldova procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

Potrivit datelor din Registrul persoanelor juridice înregistrate în Scoția, Marios Papantoniou este și fondator al companiilor „Chester (NZ) LTD”, „Westburn Enterprises LTD”, „Caldon Holdings LTD”, „Mirabax Investments LTD” și „Tottenham Management LTD”, cinci din cele 12 companii off-shore despre care Ziarul NAȚIONAL a scris anterior că ar fi fost beneficiare ale miliardelor de dolari proveniți din Rusia și spălați prin ordonanțe judecătorești emise de magistrați moldoveni.

În conturile acestor cinci companii off-shore au ajuns 4,580 de miliarde de dolari din „spălătoria rusească”.

Pe parcursul anilor 2014-2015, toate aceste companii au fost lichidate.

Precizăm că tot Papantoniou a deținut și funcția de director al companiei Manitoba Management, cea care, la 17 august 2012, a cumpărat 4.98% din acțiunile Unibank, o tranzacție despre care „Kroll” spune că face parte din întreaga schemă ce a dus în final la delapidarea celor 3 bănci.

În total, pe numele cetățeanului cipriot, care locuiește în Edinburgh, Marea Britanie, sunt înregistrate 90 de companii.

Potrivit informațiilor obținute de „Kroll”, aproape toate firmele de la care s-au împrumutat acționarii dubioși de la cele trei bănci lichidate în toamna anului trecut au fost înregistrate în Edinburgh, iar unele dintre ele au chiar același cod poștal. Spre exemplu, firma off-shore „Rosslyn Trade LLP” de la care Petru Lucinschi a împrumutat aproape 14 milioane de lei este înregistrată în același oficiu (str. Duke 43, Edinburgh, Marea Britanie – n.r.) ca și firma „Harrogate Consulting LP”, de la care s-au împrumutat noii acționari ai Unibank Rita Țvic, Vladimir Novasadiuc, Olga Bondarciuc.

La fel, în același oficiu din Edinburgh sunt înregistrate și off-shore-urile „La Costa Trade LLP” și „Fairmac LP” de la care s-au împrumutat Aurel Marinescu, Veaceslav Lupov, Viorel Melnic, Tudor Negru și Liliya Pleskachevskaya (impresarul soției lui Ilan Shor, interpreta Jasmin – n.r.).

Biroul lui Marios Papantoniou, potrivit datelor oficiale, este situat pe str. Duke 41, Edinburgh, Marea Britanie.Reţeaua de proprietari off-shore ai Energokapital include Hong Kong, Edinburgh, Seychelles şi, probabil, Belize, dovadă că milioane de dolari în numerar ajung în buzunarele oficialilor din Moldova, Rusia şi Transnistria sau în buzunarele unor persoane fizice conectate afiliate acestor administraţii. Proprietatea Energokapital are o structură similară şi conexiuni suprapuse cu consultanţi şi directori la schema care a dus la prăbuşirea celor trei bănci moldoveneşti în 2014 şi dispariţia unui miliard de dolari”, se arată în investigația theblacksea.eu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md