06:00:18 18.07.2024
Stiri

EX-MAGISTRAT, urmărit PENAL pentru gestionarea frauduloasă a unor dosare civile

Anticorupție 30.12.2014 11:41 Vizualizări3280 Autor: Galina Munteanu
EX-MAGISTRAT, urmărit PENAL pentru gestionarea frauduloasă a unor dosare civile


Ex-magistratul Judecătoriei sectorului Râșcani, Iurie Țurcan, va fi cercetat penal pentru gestionarea frauduloasă a unor dosare civile. Procurorul general Corneliu Gurin a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru ca pe numele acestuia să fie inițiată o urmărire penală.

Astfel, potrivit procurorilor, acesta ar fi pronunţat cu bună ştiinţă unele decizii şi încheieri contrare legii, fals în acte publice, depășindu-și atribuțiile de serviciu.

În perioada 2012-2014, magistratul, împreună cu anumiţi angajaţi ai Judecătoriei sectorului Râşcani şi de comun acord cu alţi jurişti, au introdus în mod fraudulos modificări în programul informaţional de gestionare a dosarelor (PIGD), evitând astfel procedura legală de repartizare aleatorie a cauzelor civile, primind ilegal şi examinând unilateral diferite acţiuni civile, asupra cărora ulterior pronunţa hotărâri.

Până la această etapă, procurorii au reuşit să identifice în respectiva instanţă de judecată 20 de cauze civile, numerele electronice de înregistrare şi evidenţă ale cărora au fost ulterior ilegal folosite de către judecător la întocmirea dosarelor clone. De regulă, cauzele civile aveau ca obiect al litigiilor sume impunătoare de bani, cifrate la milioane de lei. Drept exemplu poate servi şi cazul când, după aceeaşi schemă, magistratul a emis o încheiere de încasare de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” în folosul unei firme din Cahul a peste 93 de milioane de lei.

Odată eliberat acordul CSM, procurorul general urmează să pornească un dosar penal în privinţa judecătorului şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Iurie Țurcan a plecat din sistemul judecătoresc în ianuarie curent, depunând o cerere de demisie pe motiv de boală.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md