10:13:49 22.07.2024
Stiri

DECIS // Un fost JUDECĂTOR va fi cercetat PENAL

Anticorupție 03.03.2015 11:38 Vizualizări2246 Autor: Galina Munteanu
DECIS // Un fost JUDECĂTOR va fi cercetat PENAL


Procurorul general, Corneliu Gurin, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru inițierea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a ex-judecătorului din cadrul Judecătoriei Economice de Circumscripţie, Serghei Namașco.

Acesta este bănuit de pronunţarea cu bună ştiinţă a unor încheieri contrare legii.

Astfel, potrivit procurorilor, în anul 2009, în cadrul examinării unei cauze civile pornite la cererea unei firme privind încasarea unei datorii de 790 de mii de lei de la un alt agent economic, judecătorul a confirmat tranzacţia de împăcare dintre părţi şi a dispus, prin încheiere, trecerea dreptului de proprietate asupra a patru bunuri imobile către creditor. În baza acestei încheieri, organul cadastral a înregistrat dreptul de proprietate şi folosinţă asupra imobilelor respective după creditor, în condiţiile în care imobilele aparţineau altor persoane, care nu aveau nicio implicare în litigiul examinat şi care nici nu au ştiut de existenţa acestuia.

Procurorii susțin că magistratul nu a verificat cine este proprietarul legal al bunurilor imobile indicate în încheierea sa, nu a identificat reprezentaţii părţilor la proces, nu a verificat împuternicirile participanţilor la proces, din numele cărora a fost semnată cererea şi tranzacţia de împăcare. Prin aceste încălcări evidente, a fost lezat unul dintre drepturile fundamentale ale persoanelor fizice şi juridice - dreptul la proprietate, garantat de Constituţia Republicii Moldova, Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale şi Codul civil.

Odată eliberat acordul CSM, procurorul general urmează să pornească în privinţa judecătorului urmărirea penală şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md