AREST la domiciliu pentru șașe reținuți în dosarul Primăria. Un funcționar public va sta 25 de zile în izolator
UPDATE 17.30 // Alte cinci persoane au primit arest la domiciliu, iar două se vor afla sub control judiciar (cercetate în stare de libertate cu obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală la citaţie). Demersurile pentru alte două persoane vor fi examinate mâine, 25 februarie, iar o persoană este acum audiată de procurorii anticorupţie.
Două dintre cele 12 persoane, reținute acum două zile pentru 72 de ore după perchezițiile de la Primăria capitalei, au primit mandate de arest pentru 25 de zile.
Astfel, magistrații de la Judecătoria Buiucani au aplicat pe numele unei angajate de la primărie, învinuită de corupere pasivă, 25 de zile de arest în izolator, iar o persoană fizică, învinuită de corupere activă - 25 de zile de arest la domiciliu.
Menționăm că Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii au deschis 35 de cauze penale ce vizează infracţiuni de corupere pasivă şi activă, în care sunt vizaţi angajaţi ai Primăriei Chişinău, reprezentanţi ai altor autorităţi ai administraţiei publice locale, angajaţi vamali şi agenţi economici. Până acum au fost reținute 12 persoane.
Potrivit CNA, s-a stabilit că şeful interimar al Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţii a Primăriei mun. Chişinău, acţionând în complicitate cu specialistul principal al Direcţiei, acceptau şi primeau sistematic, personal sau prin mijlocitor, bunuri, privilegii sau avantaje sub orice formă, pentru a grăbi executarea unor acţiuni care ţineau de obligațiile lor funcţionale.
De regulă, era vorba despre urgentarea semnării proceselor-verbale de recepţie finală a unor lucrări de construcţie, intermedierea eliberării autorizaţiilor de construcţii, certificatelor de urbanism etc.
În urma investigaţiilor operative, s-a constatat că, pentru serviciile sale, şeful Direcției accepta sume cuprinse între 500 şi 10 000 de lei.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, funcționarii publici, reținuți pentru 72 de ore și bănuiți de corupere pasivă, riscă până la 10 ani de închisoare, iar celelalte persoane - până la 7 ani de detenţie pentru corupție activă.
FOTO // Gestul INEDIT al ministrului Lazarencu pentru a invita cetățenii să participe la campania națională de împădurire: A împărțit puieți de stejar șoferilor care trecut la amiază prin centrul Chișinăului
Laborator de Cercetare Socială, Inovare și Date, care poartă numele sociologului român „Dimitrie Gusti”, inaugurat la USM cu sprijinul financiar al DRRM, UNFPA și al Japoniei
Conferință internațională la USM, dedicată doctorului în drept Nicolae Osmochescu! Profesorul a împlinit 80 de ani: „Aportul Domniei Sale la dezvoltarea dreptului în Republica Moldova este unul incomensurabil”