07:13:56 14.06.2024
Stiri

AREST la domiciliu pentru șașe reținuți în dosarul Primăria. Un funcționar public va sta 25 de zile în izolator

Anticorupție 24.02.2016 17:33 Vizualizări2365 Autor: Galina Munteanu
AREST la domiciliu pentru șașe reținuți în dosarul Primăria. Un funcționar public va sta 25 de zile în izolator


UPDATE 17.30 // Alte cinci persoane au primit arest la domiciliu, iar două se vor afla sub control judiciar (cercetate în stare de libertate cu obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală la citaţie). Demersurile pentru alte două persoane vor fi examinate mâine, 25 februarie, iar o persoană este acum audiată de procurorii anticorupţie.


Două dintre cele 12 persoane, reținute acum două zile pentru 72 de ore după perchezițiile de la Primăria capitalei, au primit mandate de arest pentru 25 de zile.

Astfel, magistrații de la Judecătoria Buiucani au aplicat pe numele unei angajate de la primărie, învinuită de corupere pasivă, 25 de zile de arest în izolator, iar o persoană fizică, învinuită de corupere activă - 25 de zile de arest la domiciliu.

Menționăm că Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii au deschis 35 de cauze penale ce vizează infracţiuni de corupere pasivă şi activă, în care sunt vizaţi angajaţi ai Primăriei Chişinău, reprezentanţi ai altor autorităţi ai administraţiei publice locale, angajaţi vamali şi agenţi economici. Până acum au fost reținute 12 persoane.

CITIȚI și VIDEO // Cum luau MITĂ angajații Primăriei Chișinău: „Ei, când văd de astea...”, „Anul Nou, jucărele la nepoței”

Potrivit CNA, s-a stabilit că şeful interimar al Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţii a Primăriei mun. Chişinău, acţionând în complicitate cu specialistul principal al Direcţiei, acceptau şi primeau sistematic, personal sau prin mijlocitor, bunuri, privilegii sau avantaje sub orice formă, pentru a grăbi executarea unor acţiuni care ţineau de obligațiile lor funcţionale.

De regulă, era vorba despre urgentarea semnării proceselor-verbale de recepţie finală a unor lucrări de construcţie, intermedierea eliberării autorizaţiilor de construcţii, certificatelor de urbanism etc.

În urma investigaţiilor operative, s-a constatat că, pentru serviciile sale, şeful Direcției accepta sume cuprinse între 500 şi 10 000 de lei.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, funcționarii publici, reținuți pentru 72 de ore și bănuiți de corupere pasivă, riscă până la 10 ani de închisoare, iar celelalte persoane - până la 7 ani de detenţie pentru corupție activă.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md