10:16:34 18.05.2024
Stiri

Evoluțiile și perspectivele macroeconomice ale R. Moldova, prezentate la ședințele de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale de la Washington: ,,O prioritate absolută este integrarea europeană, în care BNM este implicată plenar”

Actualitate 15.04.2024 19:41 Vizualizări494 Autor: Ziarul National
Evoluțiile și perspectivele macroeconomice ale R. Moldova, prezentate la ședințele de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale de la Washington: ,,O prioritate absolută este integrarea europeană, în care BNM este implicată plenar”


O delegație a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, participă, împreună cu ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, la ședințele de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM), care au loc la Washington, SUA, în perioada 15 - 20 aprilie curent.

Delegația BNM are planificate întrevederi cu reprezentați de nivel înalt din cadrul FMI, Băncii Mondiale, de la Comisia Europeană, Banca Europeană pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD) etc.

Discuțiile vor viza evoluția și perspectivele economiei globale, promovarea politicii monetare eficiente, a reformelor structurale, a măsurilor pentru asigurarea stabilității financiare și a rezilienței sectorului bancar și financiar-nebancar.

Delegația BNM a purtat deja o primă discuție cu Clara Mira, şefa misiunii FMI pentru R. Moldova, în cadrul căreia Anca Dragu a prezentat evoluțiile și perspectivele macroeconomice ale republicii noastre, performanța programului cu FMI, agenda de reforme a băncii centrale pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

„Eficacitatea reformei bancare este recunoscută și apreciată pe scară largă, inclusiv de către partenerii noștri și organizațiile internaționale. În același timp, suntem conștienți de așteptările beneficiarilor de servicii financiare, în special IMM-uri, care au potențialul de a crește economia. Suntem foarte activi și în domeniul serviciilor de plată, despre care știm cu toții că sunt esențiale atât pentru cetățeni, cât și pentru companii. Depunem eforturi susținute și pentru a îmbunătăți reglementarea și supravegherea sistemului de asigurări. O prioritate absolută este integrarea europeană, în care BNM este implicată plenar”, a subliniat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

În zilele următoare, delegația va continua discuțiile cu reprezentanții de rang înalt ai FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene și BERD. Delegația va participa și la ședința Constituenței FMI, care cuprinde R. Moldova și alte 15 țări din regiunea Benelux, zona balcanică, Europa de est, Caucaz, Andorra, Cipru și Israel.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md