18:48:59 23.11.2020
 
Stiri

Europarlamentarul Mureșan: „Guvernul R. Moldova riscă să PIARDĂ cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În luna iulie expiră termenul”

Actualitate 12.06.2020 12:14 Vizualizări920 Autor: Ziarul National
Europarlamentarul Mureșan: „Guvernul R. Moldova riscă să PIARDĂ cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În luna iulie expiră termenul” Facebook


„Guvernul Republicii Moldova riscă să piardă cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În luna iulie expiră termenul la care autoritățile de la Chișinău mai pot primi tranșa a doua și a treia din acest sprijin oferit de Uniunea Europeană”, avertizează europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Oficialul european anunță, prin intermediul unei postări pe Facebook, despre faptul că a cerut, în cadrul reuniunii de miercuri a Biroului Comitetului parlamentar de asociere UE - Republica Moldova, lămuriri din partea reprezentanților Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele înregistrate în îndeplinirea condiționalităților agreate pentru accesarea acestor tranșe.

„Una dintre reformele necesare este reforma Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde modificările trebuie să fie în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. Conform noilor prevederi legislative, membrii CSM pot fi aleși din rândul profesorilor de drept, fiind desemnați de membrii Parlamentului Republicii Moldova. În acest context este important ca majoritatea în CSM să fie formată de membri ai sistemului judiciar, nu de academicieni numiți politic de Parlament. De asemenea, am cerut mai multe detalii privind consecințele care ar apărea în cazul în care Guvernul nu reușește să obțină acești bani din asistența macrofinanciară”, a declarat Mureșan.

CITIȚI și Siegfried Mureșan: „Atacul lui Ion Chicu la adresa instituţiilor europene îl face în momentul de faţă un premier IZOLAT”

Europarlamentarul reiterează că Uniunea Europeană este un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova, însă sprijinul acesteia depinde de progresele pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le înregistreze, în special în domeniul justiției.

„Înregistrarea unor progrese privind reforma CSM va spori șansele Republicii Moldova de a beneficia de sprijin financiar din partea UE”, a punctat Mureșan.

În altă ordine de idei, europarlamentarul a îndemnat autoritățile de la Chișinău să solicite sprijin pentru combaterea pandemiei de COVID-19, care se extinde tot mai mult în R. Moldova.

„În cadrul reuniunii mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de cazuri COVID-19 care se înregistrează zilnic în Republica Moldova. Odată cu măsurile de relaxare, autoritățile nu au reușit să gestioneze corespunzător evoluția pandemiei, iar acum se înregistrează zilnic un număr-record de infectări. De aceea, am spus parlamentarilor din Republica Moldova că măsurile de relaxare timpurie sunt riscante atât timp cât numărul de cazuri de infectare nu scade semnificativ. Relaxarea trebuie să se facă prudent, pas cu pas și în paralel cu alte măsuri de protecție.

În acest context, am spus foarte clar că Parlamentul European dorește să aloce sprijin suplimentar în lupta împotriva COVID-19 și am recomandat parlamentarilor din Republica Moldova că, dacă au nevoie de sprijin suplimentar de la nivel european sau din partea statelor membre ale Uniunii Europene, să ceară acest ajutor. Sprijinul pe care Republica Moldova l-a primit de la începutul acestei crize din partea Uniunii Europene și a țărilor sale membre, printre care și România, a contribuit semnificativ la gestionarea evoluției pandemiei. Astfel, încurajăm Guvernul Republicii Moldova să solicite în continuare ajutor”, a conchis Mureșan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

20.11.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // (Auto)amăgire, suspi...

16.11.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a pierdut Dodon,...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md