09:33:54 29.03.2024
Stiri

Elena Grițco a ținut un discurs la Consiliul Europei: „Acest adevăr n-o să vi-l spună autoritățile statului”

Partide/Comunicate 28.03.2018 15:12 Vizualizări1700 Autor: Ziarul National
Elena Grițco a ținut un discurs la Consiliul Europei: „Acest adevăr n-o să vi-l spună autoritățile statului”


Vicepreședintele „Partidului Nostru”, Elena Grițco, a reușit să țină un discurs la Consiliul Europei, în pofida faptului că reprezentantul permanent al R. Moldova pe lângă Consiliul Europei, Corina Călugăru, ar fi încercat să o împiedice să facă acest lucru. Cel puțin, așa declara ieri Elena Groțco, care se află la Strasbourg, acolo unde participă la Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei.

„Din numele Consiliului municipal Bălți și al Primăriei din Bălți – al doilea ca mărime oraș din R. Moldova, care este numit și „capitala de nord” a țării – precum și al tuturor formațiunii politice de opoziție „Partidul Nostru”, vreau să mulțumesc Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei pentru posibilitatea oferită de a comunica respectatului Dvs. for despre situația reală a autonomiei locale în Moldova. Acest adevăr n-o să vi-l spună autoritățile statului, pe care secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland l-a numit drept unul „capturat””, a menționat Grițco în discursul ei.

Aceasta a precizat că la ultimele alegeri locale, în iunie 2015, din partea „Partidului Nostru” au fost aleși peste 900 de consilieri sătești, orășenești și raionali, circa 50 de primari – aceasta înseamnă fiecare al optulea ales local din întreaga țară.

„În special, convingătoare a fost victoria obținută de „Partidul Nostru” la Bălți. Liderul partidului, Renato Usatîi, a fost ales primar, primind în primul tur al alegerilor 72,24% din voturile alegătorilor. Pentru lista candidaților „Partidului Nostru” în Consiliul Municipal Bălți au votat 65,04% din alegători, în rezultat formațiunea obținând 26 din 35 de mandate ale consilierilor municipali. Ca urmare a dosarelor penale la comandă, fabricate din motive politice pe numele lui Usatîi, el a fost nevoit să părăsească țara în septembrie 2016 și, până în prezent, se află în afara hotarelor ei. Împotriva a peste 50 de aleși locali ai „PN” au fost fabricate peste o sută de dosare penale.”, a spus aceasta.

Grițco a adăugat că întoarcerea lui Usatîi acasă este un risc nu doar pentru libertatea sa, dar și sănătatea și chiar viața acestuia. „Primarul a fost nevoit să administreze orașul de la distanță, utilizând resursele tehnologice moderne de legătură, ceea ce a complicat esențial administrarea normală a municipiului. În pofida acestui fapt, experții independenți au numit Primăria Bălți drept cea mai transparentă autoritate publică locală din Moldova”.

Vicepreședintele „Partidului Nostru” a adus acuzații Partidului Democrat și liderului formațiunii, Vlad Plahotniuc, care ar fi pus la cale preluarea conducerii Primăriei Bălți „Fosta conducere a orașului, care proteja schemele de corupție, au trecut la PD al oligarhului Vlad Plahotniuc, aflat la guvernare – anume cel care în Moldova este considerat drept cel care a „capturat” statul. Pentru PD, controlul asupra celui de-al doilea oraș din Moldova are o însemnătate importantă în ajunul preconizatelor pentru toamna acestui an alegeri parlamentare. În baza noului sistem mixt de alegeri, la Bălți au fost create două circumscripții electorale. În aceste circumscripții, cele mai mari șanse la victorie le au candidații „PN”, ceea ce este inadmisibil pentru regimul de guvernare. Începând cu luna decembrie a anului trecut, adversarii autorităților locale din Bălți provoacă în mod artificial așa-numita „criză a deșeurilor” la Bălți”, a spus aceasta, conform unui comunicat de presă al „PN”.

Aceasta a pomenit și despre referendumul inițiat de Renato Usatîi, dar care ar fi fost blocat de autorități. „La 28 decembrie primarul Usatîi a îndemnat la desfășurarea în oraș a unui referendum pentru oferirea votului de încredere primarului orașului. Consiliul municipal a stabilit data referendumului pentru 4 martie, dar oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a contestat decizia consiliului în instanță, iar Comisia Electorală Centrală pur și simplu a refuzat să examineze solicitarea privind desfășurarea referendumului. Acțiunile Guvernului și a autorității electorale o examinăm ca și o încălcare gravă a Cartei Europene a Autonomiei Locale, a Constituției R. Moldova, a Legii privind Autoritatea Publică Locală, a Codului Electoral al R. Moldova. În privința referendumului, Consiliul Municipal Bălți s-a întrunit de două ori, la 3 și 19 ianuarie”.

Consiliera „PN” în Consiliul Municipal Bălți, a adăugat că „a fost declanșară o adevărată campanie de teroare, șantaj, intimidare și corupere a consilierilor locali din Bălți”. „Mulți dintre ei au fost chemați la Poliție sau Procuratură pentru audieri în calitate de învinuiți în baza unor dosare penale fabricate. Un șir de consilieri nu au ținut piept presiunilor, și-au depus mandatele și au ieșit din fracțiunea „PN”, iar alții au fost nevoiți să părăsească țara. În condițiile unui asemenea „pressing” asupra Consiliului local ales în baza legii, fracțiunea „PN” a mers la o acțiune fără de precedent în istoria Moldovei – întreaga componență a fracțiunii a anunțat greva foamei, cu solicitarea de a asigura o funcționare normală a Consiliului”.

Pe finalul intervenției sale, Grițco a vorbit și despre demisia lui Renato Usatîi. „Nedorind să admită ca locuitorii orașului Bălți să rămână captivi ai unui atac raider din partea autorităților centrale, Usatîi a luat decizia de a tăia acest nod gordian și a oferi posibilitatea cetățenilor să-și dea verdictul în situația creată. Astfel, la data de 20 mai, la Bălți trebuie să aibă loc alegeri anticipate a unui nou primar. În condițiile presiunilor care nu au încetat a fi făcute asupra opoziției din partea PD de guvernare și a structurilor de stat controlate de acesta, a spera la faptul că aceste alegeri vor fi cinstite, juste, democratice, din păcate, nu putem. Noi considerăm urmărirea ilegală a reprezentanților „PN”, a aleșilor săi locali, drept o răfuială din motive politice cu opoziția. Definiția Moldovei ca „stat capturat” a fost oferită de Thorbjorn Jagland în august 2015. Timp de doi ani și jumătate care au trecut de atunci, puțin ce s-a schimbat în Moldova. Presiunea care nu încetează a fi făcută asupra unui întreg oraș – Bălți – și asupra unui întreg partid politic – „PN” – este o confirmare convingătoare a acestui fapt”, a mai declara vicepreședintele „PN” de la tribuna Consiliului Europei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md